Pénteki süti: extracsokis kocka

Zanza!

Bár itthon hozzászoktunk, hogy a piskótaszerű sütemények csak lisztet-cukrot-tojást tartalmaznak, érdemes kipróbálni ezt a joghurtos-vajas változatot. Extra szaftos, extra csokis (kakaós) és végtelenül egyszerű: konyhai eszközként csak egyetlen tál, mérleg és egy fakanál szükséges hozzá, de az eredmény: sűrű, mégsem tömör, nem is túl édes, nagyon csokis süti, az állagért pedig a sütőpor és a szódabikarbóna mellé járuló savanykás joghurt a felelős – tejjel nem, csak íróval helyettesíthető, különben nem lesz szép magas és levegős a tésztánk.

DSC 0019

Ezután már csak rajtunk múlik, hogy a világ egyik legegyszerűbb süteményét, hogy dekoráljuk – bármit használunk, biztos majdnem több időt vesz igénybe, mint az alaptésztát eljuttatni a sütőig.

Hozzávalók: (20×20 cm-es szögletes vagy 22 cm-es kerek formához)

15 dkg liszt 
15 dkg cukor
4 dkg kakaópor
6 gr sütőpor
2 gr szódabikarbóna
1/2 tk. só

1 nagy tojás 
12 dkg olvasztott vaj/1dl étolaj 
1,2 dl natúr joghurt (jó minőségű, sűrűbb fajtát válasszunk)
1,2 dl forró víz

- a tetejére:

100 gr étcsokoládé 
1 dl tejszínt
2 dkg vaj pár kocka fehércsokoládé

DSC 0022
  1. Az első 6 hozzávalót elkeverjük egy tálban.
  2. Az enyhén felvert tojást, a legfeljebb langyos olvasztott vajat (vagy étolajat) a joghurtot és a forró vizet hozzáadjuk, és az egészet egyszerre simára keverjük.
  3. 175 fokra előmelegített sütőben, a középső rácson, sütőpapírral bélelt formában 35-40 percig sütjük.
  4. A sütőből kivéve egy hústűvel alaposan megszurkáljuk ahol felpúposodott (mert fel fog, de ne ijedjünk meg tőle), 5 perc után fejjel lefelé,rácsra fordítjuk a formából, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A tejszínt felforrósítjuk, az apróra tördelt csokira öntjük, 3 perc állás után egy villával erőteljesen átkeverjük, hogy fényes, sima öntetet kapjunk. 2 dkg vajat is hozzákeverünk, majd a kihűlt sütire öntjük, elsimítjuk. Két-három kockányi olvasztott fehércsokival csíkozhatjuk, de megszórhatjuk színes dekorcukorral, díszíthetjük eperrel, de a mázat elhagyva akár csak kevés porcukorral is szórhatjuk a csokis kockánk tetejét.
Blogmustra