Gluténmentes mennyország: brownie keksz liszt nélkül

Zanza!

A brownie és a csokis keksz házassága egészen biztosan a mennyekben köttetett! Ez a keksz kívül picit roppan, belül puha-szaftos, szinte szétolvad a szájban. Plusz pont, hogy lisztet sem tartalmaz, így megfelelő alapanyagok használata mellett gluténmentes étrendbe is beilleszthető. A receptben szereplő finomra őrölt mandulát pedig bátran cseréljék akár dióra vagy mogyoróra! 

Brownie keksz2
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Ha további lisztmentes édességekre kíváncsi, akkor ajánljuk

a lisztmentes mandulás csokitortát
a lisztmentes csokitortát meggyel
az aprócska, de tömény, és antidepresszánsnak is beillő csokisat
a lisztmentes almás-fahéjas kockát
a lisztmentes nürnbergi puszedlit
a lisztmentes málnás-csokis csodát
a cukor- tej- és gluténmentes  (és vegán) csokis narancstortát

Hozzávalók kb. 25-30 nagyobb kekszhez:

200 g étcsokoládé 
40 g vaj 
120 g nádcukor 
2 tojás 
40 g finomra őrölt mandula 
1 tk. sütőpor 
nagy csipet tengeri só 
ízlés szerint fűszerek (pl. fahéj, kardamom, reszelt tonkabab, őrölt gyömbér)

1. Az étcsokoládét a vajjal vízgőz fölött vagy mikróban felolvasztjuk, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

 2. A tojásokat a nádcukorral egy elektromos mixer segítségével pár perc alatt nagyon habosra keverjük.

3. A tojáshabot óvatosan az olvasztott csokoládéhoz keverjük.

4. Beleforgatjuk a sütőporral összekevert mandulát, a sót, és ízlést szerint ízesíthetjük fűszerekkel is. A masszát hagyjuk pihenni, míg a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

5. Sütőpapírra púpos teáskanálnyi halmokat kanalazunk a masszából viszonylag távolra, hiszen sütés közben meg fognak nőni a kekszek. A teáskanál segítségével a kupacokat lazán korong formára igazítjuk-simítjuk.

6. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt készre sütjük a kekszeket. Hagyjuk a tepsin kihűlni, majd légmentesen záró dobozban tároljuk.

Brownie keksz1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna
Blogmustra