Így készül az igazi, békebeli kakaós csiga

Az igazi, sokrétegű, nagyon vajas kakaós csigák élesztős leveles tésztából készülnek (úgynevezett blundel tészta). Ennek a tésztának az elkészítése nem öt perces művelet, de higgyék el, bőven megéri a fáradságot. Valójában a nettó munka nem is olyan sok vele, hiszen a kelesztés-pihentetések ideje alatt nem kell a tésztával foglalkozni.

Kakaós csiga1
Ötvös Zsuzsanna

Kicsit ugyan munkás, viszont mindenki szereti, és bármelyik hétvégén luxus-tízórainak vagy uzsonnának is bevethetjük!

Hozzávalók:

Tészta:

200 + 50 g hideg vaj 
450 + 50 g liszt  
45 g étolaj  
45 g porcukor  
kb. 280 ml tej  
2 tojássárga  
egy csipet só  
20 g élesztő

Töltelék:

70 g holland kakaópor 
100 g porcukor  
kb. 30 g olvasztott vaj 

1. A kockákra vágott vajból 200 grammnyit és a lisztből 50 grammnyit aprítógépben morzsásra keverünk (vagy kézzel összemorzsoljuk), gyors mozdulatokkal egy téglalap alakú tömbbé gyúrjuk, folpackba csomagoljuk, és egy jó félórára hűtőbe tesszük.

2. A tejből kb. egy decinyit egy kevés porcukorral meglangyosítunk, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben a 450 grammnyi lisztet, a porcukrot és a sót összemorzsoljuk az 50 gramm vajjal. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az étolajat, a maradék tejet, a tojássárgákat, majd összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk a tésztát – akkor jó, ha már elválik a kezünktől, illetve az edény falától. A kidolgozott tésztát a munkapulton letakarjuk egy darab folpackkal (ne csomagoljuk be teljesen, hogy tudjon levegőzni), és kb. fél óra alatt hagyjuk megkelni.

3. Ekkor jön a hajtogatás, ami pontosan ugyanúgy történik, mint az élesztő nélkül készülő leveles tésztánál – fázisképeket is talál hozzá a korábbi cikkünknél. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk. A közepére helyezzük a vajas-lisztes tömböt, és teljesen becsomagoljuk a kinyújtott tésztába. A tésztát a becsomagolt vajjal együtt kb. fél centi vastag téglalappá nyújtjuk. Ekkor következik a hajtogatás. Az első lépés a szimpla hajtogatás: ehhez gondolatban három részre osztjuk a kinyújtott tésztát. A tészta egyik külső harmadát ráhajtjuk a közepére, majd erre ráhajtjuk a másik külső harmadot.

4. A tésztát ekkor 90 fokkal elforgatjuk, majd újra kinyújtjuk, és következik a dupla hajtogatás. Ehhez a téglalapot szemmel négy részre osztjuk, a külső negyedeket a belső negyedekre ráhajtjuk, majd a két részt összehajtjuk – mintha egy könyvet csuknánk össze.

5. A tésztát ezután letakarva 30 percig pihentetjük a hűtőben. A pihenő letelte után ismét nyújtjuk-hajtogatjuk, először szimplán, majd duplán, újabb 30 percig pihentetjük. Ekkor már használhatjuk is.

6. A kész tésztát kb. fél centi vastagra nyújtjuk, majd vékonyan lekenjük olvasztott vajjal. A töltelékhez összekeverjük az átszitált kakaóport és a porcukrot, és ezzel egyenletesen meghintjük a kinyújtott tésztát. Nyújtófával végigmegyünk a tölteléken, hogy rá tudjon tapadni a tésztára, majd nem túl szorosan feltekerjük. Fűrészes késsel kb. 1,5-2 cm vastag szeletekre vágjuk, a tésztavégeket a csigák alá hajtjuk.

7. Az így kapott csigákat tepsire sorakoztatjuk nem túl közel egymáshoz, hiszen még fognak kelni. Kb. 20 percig kelesztjük a tepsin a csigákat, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.

Kakaós csiga2
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek