Zanza!

Kezdő és tapasztalt háziasszonyok is szeretik, hiszen jól tárolható, szépen tálalható és persze a legfontosabb, hogy elronthatatlan. Ha túl hígra sikerül valami nem, gond, amúgy is pohárban tálaljuk. Ha nem lesz szép a piskóta, sebaj, pohárba vele! És ugye, hogy ínycsiklandó, ahogy látjuk a rétegeket a pohár oldalán?

Tipp: ha nem szeretnénk, hogy betöltés közben maszatos legyen a pohár oldala, használjunk habzsákot vagy egy uzsonnás tasakot, aminek levágjuk az egyik végét.

poharasok

És akkor jöjjön a 20 kedvenc poharas desszertünk: pudingok, habok, krémek. Jó étvágyat! 

1. Tiramisu és/vagy hamis tiramisu, tojás nélkül

A klasszikus olasz tiramisu nyers tojással készül, ám számtalan oka lehet, ha kerülni szeretnénk a nyers tojást: ételallergia miatt, meleg időben, és sokan vannak, akik egyszerűen csak idegenkednek a nyers tojás fogyasztásától. Nekik szól ez a tojásmentes verzió.

HamisTiramisu2
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

2. Egyszerű ünnepi desszert: gesztenyés tiramisu pohárban

A klasszikus desszert átalakult gesztenyéssé, és hogy még gusztusosabb legyen a tálalása, adagoljuk ki poharakba. 20 perc munkával kész is az elegáns ünnepi vagy hétköznapi finomság. 

tiramisu1
Fotó: Katuci

3. Igazi vanília- és csokipuding házilag, gyorsan

Vanília- és csokipudingot készíteni házilag körülbelül öt perccel tart tovább, mint bolti pudingporból megfőzni. És hogy miért érdemes a zacskós változatot hanyagolnunk? A bolti változatnál is – akárcsak a házinál – az alap a kukoricakeményítő. Ehhez a zacskós vaníliapudingoknál aromát adnak még és színezékeket, hogy szép színű és vanília ízű pudingot tudjunk készíteni. A zacskós csokipudingba szintén kerül aroma, biztos, ami biztos, a színezést azért kakaóporral megoldják. Ha a házi változatnál az első adag után meg tudjuk dönteni a poharakat a hűtőben, így szép végeredményt kapunk.

Puding1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

4. Csokis-banános puding

Ha bárki édességre vágyik, amit gyorsan össze lehet dobni a hétvégi ebéd utánra, akkor ez egy jó recept. Ha pedig valaki Schoko-Bananen rajongó, akkor ez a tökéletes recept!

2013. dec 040
Fotó: Dívány

5. Palacsintapuding - két kedvenc egy pohárban

Ez a desszert annak idején úgy született, hogy túl hígra sikerült a puding a palacsintához, így nem a puding került a palacsintába, hanem a palacsinta a pudingba. Ez aztán annyira népszerű lett, hogy ezután mindig így kértük a palacsintát. A gyerekeknek garantáltan a kedvence lesz, így készíthet egy nagy tállal, vagy adagolhatja poharakba is.

palacsintapuding
Fotó: Katuci

6. Narancsos csokipuding karamellizált ananásszal

Csokipuding alatt pedig ezúttal nem valami keményítőből készült turbómegoldást értünk, hanem egy igazi, tojásos-csokis finomságot. Az egészet pedig megkoronázzuk egy kis ananásszal.

DSC 3045akicsi
Fotó: Katuci

7. Narancsos fahéjpuding mézes dióval

10 perc alatt elkészül a komplett desszert, ez még vonzóbbá teszi, ha nem lenne elég meggyőző a látvány.

fahéjpuding2
Fotó: Katuci

8. Citromos joghurthab gránátalmával

A tavasz közeledtével már gyakran jól esik nem túl édes desszerteket enni. Ez a citromos joghurthab pont ilyen: habos-légies az állaga, a citromtól és a joghurttól pedig kellemesen savanykás. A tetejére szórt gránátalma-magok pedig nem csak dekoratívak, de nagyon magas az antioxidáns-tartalmuk is, és számos jótékony hatással rendelkeznek.

CitrJoghurthab2
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

9. Csokikrém, banánhab - desszert a pohárban

Habkönnyű poharas édesség egy igazi téli kedvencből, a banánból. Szuper a pulton ottfelejtett, már kicsit barnuló – és éppen ezért nagyon finom édes – banánok eltüntetésére is. A lágy csokikrém a tetejére pedig már csak a ráadás, de érdemes ezzel a karamellszósszal rétegezve is kipróbálni: a karamell és a banán párosa igazi telitalálat!

Banánhab1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

10. Retromenőség: joghurthab, házilag

Emlékeznek gyerekkorunk joghurthabjára? Ez is olyan, csak sokkal jobb. A joghurthabból akár eggyel kiadósabb pohárdesszertet is készíthetünk, ha a hab alá kekszmorzsát vagy piskótadarabokat szórunk, majd a tetejét felvert tejszínhabbal díszítjük.

Joghurthab1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

11. Karamellhab, étcsoki és tejszín - egy pohárban

Legalább tízmillió kalória ez a pohárdesszert, de néha egyszerűen jólesik egy ilyen izmos desszert. A fajsúlyos karamellát ezúttal könnyed-légies hab formájában töltjük pohárba, majd a karamell édességét egy kevés étcsokoládés krémmel hozzuk egyensúlyba, végül pedig tejszínhab-rózsákkal is megfejeljük.

Karamellhab
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

12. Gesztenyehab: a püré menősítve

Hogy ne csak egyszerű gesztenyepüré legyen tejszínhabbal, készítsünk a masszából habot, tálaljuk elegánsan pohárban.

gesztenyehab1kicsi
Fotó: Katuci

13. Desszert sütés nélkül: áfonyás túrókrém

Ezzel a nagyon egyszerű túrókrémmel igazán nem kell sokat bajlódni, így még jobban esik majd, amikor bekanalazzuk.

DSC 4000akicsi
Fotó: Katuci / Katuci

14. Luxusdesszert, gyorsan, pohárban

Gyorsan összedobható pohárdesszert, ahol a kókusz és a csoki dominál. Készítünk egy kókuszos-mandulás piskótát, és főzünk egy igazi, házi csokipudingot.

Pohárkrém1b
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

15. Mézeskalácsfűszeres csokimousse pohárban

Habos-könnyű állagú, fűszeres csokimousse, melyet rétegezhetünk bármilyen morzsásra tört keksszel, ami éppen otthon van: jó hozzá a maradék mézeskalács, babapiskóta, amaretti keksz, zabkeksz is – mi most mogyorós-csokis kekszet használtunk hozzá. Akár egy adag tejszínhabbal is megfejelhetjük, ha hedonista napot tartunk éppen!

Csokimousse1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

16. Mentőötlet: menő desszert 5 perc alatt

Ha maradt mézeskalács, használhatjuk azt, de ha csak bolti spekulácius (vagy másmilyen) kekszünk van, az is tökéletesen megfelel. A karamellizált almaszósz is pillanatok alatt elkészül. Mutatós desszert, amivel nincs macera, szeretjük.

DSC 3036akicsi
Fotó: Katuci

17. Hűsítő mentás desszert: zöldcitromos panna cotta

Készüljünk a melegre! Ha épp nem fagyizunk, jól jöhet egy-egy pohárdesszert is, ebből készítettünk már alap verziót, villantósat pezsgővel és narancsos-mákosat is. Ez az édesség a mentától és a zöldcitromtól üdítő, a málna pedig kötelező a tetejére!

DSC 5136akicsi
Fotó: Katuci / Katuci

18. Régimódi, mégis menő: gyümölcsrizs

Igazi klasszikus, amit olyan jó elővenni meleg nyári napokon. Igazán hálás desszert, csak a tejberizs megfőzése igényel nagyjából 20 percet, de ennyi a munka nagyja, a többi már csak egy kis keverés és rétegezés. Ha pedig keresünk a tálaláshoz szép poharakat, őrülten menőnek fog tűnni a gyerekkori kedvenc.

DSC 6794kicsi
Fotó: Katuci

19. Csokis-meggyes gyümölcsrizs: dobozos helyett házilag

Mi étcsokoládét használtunk, de édesszájúak tejcsokival vagy akár fehér csokival is kipróbálhatják. A csokis gyümölcsrizs tetejére meggyet halmoztunk, de akár málnával is érdemes kipróbálni! 

Csokis gyümirizs
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

20. Egészséges szuperreggeli vagy reform desszert: kókusztejes chiapuding

A magok folyadékba áztatva néhány óra alatt többszörösükre duzzadnak, és kocsonyás (kaviárra emlékeztető) állagúvá válnak. A fura állag ellenére finom, és tényleg sokára éhezünk meg, ha ezt esszük reggelire, lelkiismeret-furdalás nélkül fogyasztható.

chiapuding
Fotó: Katuci
Blogmustra