Teszt: megkerestük a legjobb mézes gabonapelyhet

Régóta fontolgatjuk, hogy meg kellene kóstolni a gabonapelyheket, és valami olyat szerettünk volna, amit a család minden tagja szeret, így jutottunk el a mézes gabonapelyhekhez. A tesztbe a puffasztott búzás és a puffasztott kukoricás változat is bekerült, ez tényleg már csak ízlés (esetleg ételallergia) dolga, hogy ki, melyiket eszi.

Ez nem befolyásolt minket a pontozásnál, ha valami finom volt, jó pontot kapott. Sőt, egyik kolléganőnk még lelkendezett is, hogy ő ugyan soha nem vett volna „karikás mézest”, a kóstoló után viszont ezt a fajtát is simán megveszi majd, mert tulajdonképpen teljesen rendben van ez is. Amiben megegyeztünk: mindannyian rajongói vagyunk a műfajnak, és tej nélkül is simán bármennyit képesek lennénk elfogyasztani ezekből a termékekből.

A teszten magában is és tejjel is kóstoltuk a különböző gabonapelyheket, így lett teljes a kép, amit most megosztunk önökkel. Pontozásnál fontos volt az állag, az íz és az összkép, az árakat és összetevőket csak a vakteszt végén a kiértékelésnél fedtük fel.

Tehát nem tudományos alapon teszteltük a termékeket, kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk a pontadásnál. A maximálisan elérhető pont 30 volt, és talán soha nem volt még ilyen szoros a verseny, mint most. Két holtverseny is született, és többször is fél pontnyi eltérések lettek a gabonapelyhek között. 

Utolsó helyezett: Penny Market honey loops, 13 pont

Összetevők: Gabonőrlemények 75% (kukoricadara, rizsliszt, búzadara), cukor, méz 7,2%, maláta, étkezési só, pálmazsír, aromák, vitaminok, vas.

Az utolsó három termék szinte ugyanazt a pontszámot kapta, mindegyik a „karikás” vonalat képviseli. Összetevőügyileg is hasonlóak, mondjuk meglepő lenne, ha nem, és nem okoztak nagy élményt. Ez a pennys sokakban nosztalgiahangulatot idézett elő, tényleg hasonlít a Zizire, ennek is legalább olyan mesterséges színe és íze van. 

„Túl halvány, az íze olyan, mint a zizié, de végül is jó.” „Olyan íze van, mint a mézes Negrónak.” „Gyerekkori élmény: ZIZI!!! A tej nem fog rajta, nem puhul, viszont a ziziíz megmarad.” 

Kilencedik helyezett: Bona vita honey rings, 13,5 pont

Összetevők: 68,8% gabonafélék (kukoricagríz, búzaliszt), Cukor, Méz (3%), Glükózszirup, Glükóz, Pálmaolaj, Árpamaláta-kivonat, Jódozott étkezési só, Vitaminok (B1-vitamin, B2-vitamin, B5-vitamin, B6-vitamin, B12-vitamin, C-vitamin, B9-vitamin, B3-vitamin), Ásványi anyag: kalcium-karbonát, Aroma, Allergia információ: A termék sikértartalmú gabonaféléket tartalmaz.

Úgy tűnik, csak kevés olyan egészségesnek mondott gyermekeknek szánt gabonapehely van, amelyikben le figyelne ott a pálmazsír és a cukor. 

MG 6191
„Ez inkább olyan kicsit olajos ízű, mint édes.” „Ez sós? Olyan, mint az a Kuki, amit 30 forintért lehet kapni.” „Magában kicsit vasas íze van. Tejjel meg semmilyen.” 

Kilencedik helyezett: Auchan mézes gabonakarika, 13,5 pont

Összetevők: Gabonőrlemények 75% (kukoricadara, rizsliszt, búzadara), cukor, méz 7,2%, árpamaláta, étkezési só, pálmazsír, aromák, vitaminok, vas.

Ha enne egy kis mézes Negrót tejjel, nyugodtan válassza ezt a terméket, nem fog csalódni. A karikák annyira kemények, hogy még a tejben sem puhulnak fel – legalábbis pár perc alatt nem, úgyhogy még a keménycukor érzetet is simán megadják. 

MG 6215
„Mézes ízű, halvány, de persze ez is jó.” „Mézes Negro.” „Hűű, ez nagyon édes, műméz ízzel, mint a mézes keménycukorkák. Tejjel is mézesnegró íze van.” 

Hetedik helyezett: Breakfast king honey rings, 17,5 pont

Összetevők: Búzaliszt, Zabliszt, Cukor, Kukoricadara, Rizsliszt, Glükózszirup, Méz 5%, Porított árpamaláta-kivonat, Térfogatnövelő szer (nátrium-karbonát), Étkezési só, Ásványi anyagok (kalcium, vas), Vitaminok (C-vitamin, niacin, E-vitamin, pantoténsav, B12-vitamin, riboflavin, B6-vitamin, tiamin, folsav, biotin).

Még mindig a karikás verzió ez, de legalább már ugrott egyet a létrán és négy ponttal lehagyta az előzőket. Jó ropogós ez a gabonapehely, íze nincs sok, de legalább nem édes. 

MG 6193
„Nagy, kemény, nem elég édes.” „Konkrétan semmi íze nincs.” „Magában kicsit bioízű, nem annyira édes. Beáztatva nincs semmi íze, viszont érezni, hogy van valami teljes-kiőrlésűsége.”

Hetedik helyezett: SPAR honey pops, 17,5 pont

Összetevők: puffasztott búza(65,2), cukor, glükózszirup, méz(2%), karamellszirup, vitaminok, vasdifoszfát.
 
Holtversenyben lett hetedik a sparos, a tizenegyes mezőnyben. Azonban árban alig észrevehető a saját márkás gabonapelyhek között a különbség, szóval inkább vegyen finomabbat. De még egyszer: ez sem rossz, csak a jó az nem ilyen.
 
 
MG 6219
 
„Finom, de mégsem annyira, mint a többi nem köralakú.” „Ennek is pattogatott kukorica íze és illata van.” „Puffasztott búza, de túl szivacsos. Tejben állva az íz eltűnik, az állaga vizes szivacs.”

Hatodik helyezett: Goody fun zoo (karika), 18 pont

Összetevők: 62% teljes kiőrlésű lisztkeverék(búza, rizs, zab, árpa), cukor, glükózszirup, 4,1% méz, búzakeményítő, melasz, oligofruktóz, étkezési só, természetes aroma, vitaminok és ásványi anyagok. 

Emlékszik még a Cerbona gabonapelyhére? Nos, ennek pont olyan íze van. Túl édes, de nosztalgiázni tökéletes. 

MG 6204
„Pont ezt szeretem! Színe, állaga is jó.” „Semmit nem érzek, csak a tejet. Tényleg.” „Picit édes, picit sós, picit szintetikus vitamin ízű. Beáztatva enyhén íztelen, de azért finom. Tejjel jobban kijön a méz íze.”

Ötödik helyezett: Knusperone honey wheat, 18,5 pont

Összetevők: búza 60%, cukor, glükózszirup, méz 2%, napraforgó étolaj.
 
Amiért nagyon szeretjük: az összetevőlistája, az egyik legjobb karika alakú gabonapehely, pálmazsír helyett étolaj van benne, amiért kevésbé: rágós lett a tejtől. 
 
 
MG 6206
 
„Ez puhább, mint a többi és jó édes.” „Ezt a tej eléggé rágóssá tette, nem esik jól. Íze sincs.” „Puffasztott búza, tök finom, jó az állaga magában. Beáztatva is nagyon klassz!”

Negyedik helyezett: Tesco rings honey, 19 pont

Összetevők: Zabliszt, Búzaliszt, Rizsliszt, Cukor, Kukoricaliszt, Glükózszirup, Méz (3,5%), Porított árpamaláta kivonat, Térfogatnövelő szer (nátrium-karbonátok), Étkezési só, Színezék, C-vitamin, Niacin, E-vitamin, Pantoténsav, B12-vitamin, Riboflavin, B6-vitamin, Tiamin, Folsav, Biotin, Kalcium, Vas.

Talán azért juthatott el a negyedik helyig, mert senki nem érezte ki, hogy milyen ízű is tulajdonképpen. Abszolút semleges termék, viszont ropogós, csak ne áztassa sokáig a tejben. 

MG 6199
„Ez simán csak íztelen.” „Nincs erős íze, tulajdonképpen nincs is nagyon íze.” „Barnás színű karika, íze nincs. Beáztatva nyúlós, és továbbra sincs íze. Ebben is van valami zab, vagy ilyesmi.”

Bronzérmes: Knusperone honey rings, 21,5 pont

Összetevők: gabona(teljes kiőrlésű zabliszt, búzaliszt, rizsliszt, kukoricadara), cukor, búzakeményítő, méz 5%, étkezési só, glükózszirup, dextróz, árpamaláta-liszt, napraforgóolaj.

Ha az első három helyezett bármelyikét választja, már nem lőhet nagyon mellé. Bár összetevő szempontból mindenképpen az aranyérmes a befutó (nálunk legalábbis), ízre mind a három kiváló. Azért mondjuk az tényleg megmosolyogtató, hogy mi a francért kell telepakolni minden hülyeséggel (lásd: Nestlé), amikor ezek nélkül is van teljesen vállalható termék...

MG 6184
„Nagyon cukros, de attól még jó.” „Alig van íze, de az legalább nem geil.” „Magában rágcsálva édes, de beáztatva elveszik az íze. Nem kellemetlen, de nem is egy nagy élmény.”

Ezüstérmes: Nestlé honey cheerios, 22 pont

Összetevők: Teljes kiőrlésű gabonaőrlemények 74,2% (zabliszt, búzaliszt, árpaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt), Cukor, Búzakeményítő, Méz 3,9%, Invertcukorszirup, Étkezési só, Savanyúságot szabályozó anyag (nátrium-foszfátok), Nádcukormelasz, Aromák, Antioxidáns (tokoferolban gazdag kivonat), Vitaminok [nátrium-L-aszkorbát (C-vitamin), nikotinamid (niacin), kalcium-D-pantotenát (pantoténsav), piridoxin-hidroklorid (B6-vitamin), riboflavin, pteroil-monoglutaminsav (folsav), kolekalciferol (D-vitamin)], Ásványi anyagok (kalcium, vas).

Nem véletlenül van extra jó íze a Nestlének, állítólag olyan, mint a vattacukor. Mindenki szerette, ráadásul ezek karikák!!!!

MG 6210
„Roppanós, gabonás ízű.” „Édes máz a karikákon, enyhe mézeskalácsfűszer-ízzel. Beáztatva is tök finom.”

Aranyérmes: Goody fun zoo (búza), 22,5 pont

Összetevők: 62% búza, cukor, glükózszirup, 4% méz, repceolaj, karamell.

Az egyik kedvencünk a lidlös puffasztott búza. Enyhén pirított az íze, ropogós, karamellizált, de közben nem túl édes. Jó választás. 

MG 6197
„Finom, de én a karikaalakút szeretem.” „Ennek olyan íze van, mint a pattogatott kukoricának.” „Ez ilyen puffasztott búza, tök finom, ezt nagyon szeretem. Beáztatva is isteni.”
 
 
Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (g/kg) Pontszám (max. 30) Itt vettük
Goody fun zoo (búza) 269 1076 22,5 Lidl
Nestlé honey cheerios 779 1833 22 Tesco
Knusperone honey rings 249 996 21,5 Aldi
Tesco rings honey 599 1331 19 Tesco
Knusperone honey wheat 249 996 (AKCIÓS ÁR) 18,5 Aldi
Goody fun zoo(karika) 269 1076 18 Lidl
SPAR honey pops 639 1278 17,5 SPAR
Breakfast king honey rings 269 1076 17,5 Tesco
Auchan mézes gabonakarika 535 1189 13,5 Auchan
Bona vita honey rings 395 1053 13,5 Tesco
Penny Market honey loops 249 996 13 Penny Market
 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek