Olykor marad ki egy-két szelet az ünnepi sonkából, vagy vannak azok a részek, amik a szeletelésnél leesnek, és félretesszük. Na, ezekből lehet ilyen villámgyors lencsesalátát rittyenteni.
Katuci
Ezúttal a gyorsaságon van a hangsúly, így konzerv lencsét használtam, de természetesen előző este be is áztathatjuk, és akár a sonka félretett főzőlevében is főzhetjük.
De adunk még jó néhány tippet, mihez kezdjen a húsvéti maradékokkal, íme:
- Készülhet belőle muffinsütőben sonkás kenyérkosárka
- Villámebédként sült sonka zöldborsópürével
- De ha már sült, lehet belőle akár mézes sült sonka is
- Itt mindjárt két recept is van, egy spárgás-sonkás lepény és egy töltött gomba
- Aztán ne feledkezzünk meg erről sem: itt egy univerzális sonkasaláta recept
- Szintén remek megoldás a töki pompos
- Maradék szikkadt kalácsból lehet remek kalácsfelfújt
- vagy épp egy jó kis máglyarakás
- Itt viszont nem csak édeset talál, hanem jó kis poszthúsvéti sós rétest is
- És mindenképp érdemes böngészni ebben a receptválogatásban is, mert itt is csupa húsvéti témájú ételt szedtünk össze, többek közt remek szendvicskrémeket, amik szintén jó eszközei a maradék eltüntetésének, de van ott még sok minden más is.
Hozzávalók:
2x40 dkg lencsekonzerv
1 lilahagyma
1 citrom
4-6 szelet maradék főtt sonka
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál balzsamecet
1 teáskanál mustár
só, bors
Katuci
- A megtisztított hagymát nagyon vékonyra szeleteljük, és a citrom kifacsart levébe áztatjuk 10-15 percre, hogy kicsit veszítsen az erejéből.
- A lencsét leszűrjük, leöblítjük.
- Az olívaolajat az ecettel, a mustárral és a sóval, borssal kikeverjük. Végül mindent beleforgatunk, és már tálalhatjuk is. Az sem baj, ha a hagymához használt citromléből is kerül bele egy pici.
Természetesen maradék tojás is mehet rá!
Katuci