Sütiiskola: Néró teasütemény vendégváráshoz

Mindenki ismeri a klasszikus néró teasüteményt cukrászdákból: két kis omlós tésztakorong lekvárral összetapasztva, csokival csíkozva. A néró alapja az omlós tészta, ám egy olyan változata, ahol a tészta lágyabb állagú, így habzsákkal lehet adagolni (úgynevezett kevert omlós tészta). 

Néró1
Ötvös Zsuzsanna

Mint minden egyszerű süteménynél, a titok itt is a jó minőségű alapanyagokban rejlik: lehetőleg használjunk vajat, valódi vaníliát, és finom savas, magas gyümölcstartalmú lekvárt. 

Hozzávalók kb. fél kilónyi teasütihez:

150 g puha vaj 
120 g porcukor
3 tojássárga
2 egész tojás
egy rúd vanília
egy kezeletlen narancs (vagy citrom) héja
220 g liszt

pár evőkanálnyi baracklekvár
kb. 50 g étcsokoládé 

1. A puha vajat a porcukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival és a reszelt narancshéjjal habosra keverjük – legegyszerűbb egy elektromos mixer segítségével.

2, Egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat és az egész tojásokat, végül beleforgatjuk a lisztet is.

3.  A tésztát sima csöves habzsákba töltjük (vagy egy erősebb nejlonzacskóba, aminek az egyik sarkát levágjuk). Sütőpapírral bélelt tepsire kb. 1-1,5 cm átmérőjű korongokat nyomunk a masszából. Valamennyit terülni fognak sütés közben, így hagyjunk pár centi távolságot a korongok között.

4. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 6-7 percig sütjük. Akkor van készen, amikor az alja már színt kapott, és látszik itt-ott, hogy a széleken is épphogy kezdene színt kapni.

5. Hagyjuk a korongokat kihűlni, majd kettesével összeragasztjuk lekvárral.

6. A csokoládét mikróban vagy vízgőz fölött megolvasztjuk. Nejlonzacskóba töltjük, aminek az egyik sarkán egy picike lyukat vágunk, és becsíkozzuk a sütőpapírra sorakoztatott nérókat. Miután a csokoládé megszilárdult, légmentesen záró dobozban tároljuk.

Néró2
Ötvös Zsuzsanna

Kakaós változatban is elkészíthetjük a nérót. Ehhez a 220 g liszt helyett használjunk 200 g liszt és 20 g holland kakaópor keverékét. A kakaós tésztához nagyon jól mennek a savanykás, piros bogyós gyümölcsökből készült lekvárok: mi most meggylekvárt használtunk hozzájuk.

A kakaós nérót érdemes színben eltérő fehér csokoládéval csíkozni, hogy látványos legyen. A képen látható rózsaszín csíkokhoz a fehér csokoládét egy természetes színezékkel, céklaporral színeztük.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek