A piskótatekercs mintájára készült süti húsvétkor kaphat extra marcipános-répás díszítést, de használhatunk kevés krémmel a tetejére rögzített színes tojás-cukorkákat is. A tekercs előnye, hogy ilyen formában jóval rövidebb a sütési idő, amíg a piskóta sül, elkészül a gyors, krémsajtos töltelék, amíg feltekerve kihűl, behűthetjük a krémet is, és ekkor már csak össze kell állítani.
Persze húsvétkor nem elég a sima porcukrozás, jöhetnek a cuki dekorok – valljuk be, ezt nemcsak a gyerekek élvezik!
Hozzávalók: (30x30-as tepsihez)
4 nagy tojás
15 dkg cukor
5 dkg vaj, megolvasztva
1 tk. vaníliakivonat/1 vaníliás cukor
10 gr. sütőpor
½ kk. őrölt fahéj és szerecsendió
20 dkg liszt
20 dkg sárgarépa apróra reszelve
a töltelékhez:
30 dkg natúr krémsajt
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
egy citrom reszelt héja
a díszítéshez:
5 dkg natúr marcipán
sárga és piros ételfesték
(vagy készen kapható marcipánrépák/színes minitojások)
- A répát finomra reszeljük le, hagyjuk, hogy a levét kiengedje, amíg a sütit készítjük.
- A tojásokat verjük világos, sűrű krémmé a cukorral, a végén adjuk hozzá a vajat is.
- A lisztet keverjük el a fűszerekkel és a sütőporral, szitáljuk a tojásos krémre, forgatva keverjük homogén masszává.
- A lereszelt sárgarépát a levétől nyomkodjuk ki, és forgassuk a tésztába.
- A tepsit béleljük sütőpapírral, és simítsuk rá tésztát.
- 175 fokra előmelegített sütőben 15-17 percig süssük.
- A tepsiből borítsuk egy rácsra tett, enyhén porcukrozott konyharuhára, húzzuk le róla a sütőpapírt, porcukrozzuk a tészta felüllévő oldalát is, és óvatosan tekerjük fel a konyharuhával együtt.
- A rácsra téve hűtsük ki.
- A krémhez a puha vajat a porcukorral és a citromhéjjal habosra keverjük majd rövid ideig mixelve adjuk hozzá a szobahőmérsékletű krémsajtot is. A krémet tegyük egy órára hűtőbe.
- A tésztát tekerjük ki, kenjük meg a krémmel (a széleken vékonyabban), tekerjük fel, hűtsük be, majd tálalás előtt szórjuk meg a porcukorral és a narancssárgára színezett marcipánból formázott kisujjnyi répákkal.