OFFLINE

Húsvéti sós: sonkával töltött bukta

2016. március 23., szerda 18:28

Bizony, a bukta készülhet sós verzióban is. Ezúttal a húsvéti főtt sonkából csípünk le hozzá egy darabot. A nagyszerű tészta pihe-puha, ha kókuszzsírral készíti, akkor egyáltalán nem szárad ki másnap sem.

A húsvéti asztalon is jól mutat, de a locsolók is örülnének neki! 

Hozzávalók (30 darabhoz):

50 dkg liszt
3-4 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 dl kókuszolaj vagy más olaj
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
1 tojás + 1 a kenéshez
1 evőkanál olaj vagy kókuszzsír
2 lilahagyma
30 dkg főtt húsvéti sonka
3 evőkanál mustár
vaj a forma kikenéséhez
1 evőkanál szezámmag

  1. A tejet meglangyosítjuk, és egy decibe teszünk egy teáskanál cukrot. Belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen 5-10 perc alatt felfuttatjuk. 
  2. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, a tojást, a felfuttatott tejes élesztőt és a kókuszolajat. Kézzel vagy robotgéppel elkezdjük összedolgozni a hozzávalókat, a tejet folyamatosan adagoljuk hozzá. Nem biztos, hogy az összesre szükség lesz, nagyban lisztfüggő.
  3. Addig dagasztjuk, amíg sima felületű és jó galuskatészta állagú lesz, ekkor belisztezzük a tetejét, és egy tiszta konyharuhával lefedjük. Egy órán át meleg helyen kelesztjük.
  4. Ameddig pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket. A megtisztított hagymát finomra aprítjuk, a sonkából vékony szeleteket vágunk, és azt is pici darabokra vágjuk. A zsiradékon megpirítjuk a hagymát, majd mehet rá a sonka is. Pár percig sütjük, végül átforgatjuk a mustárral, és félretesszük.
  5. Ha megkelt a tésztánk, lisztezett munkafelületre szedjük, és átgyúrjuk. Ha mégis túl lágy lenne a tészta, ilyenkor még nyugodtan gyúrhatunk bele lisztet. Újra alálisztezünk, és kb. 5 mm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle.
  6. Pizzavágóval egyforma, 8-10 cm oldalú négyzeteket vágunk belőle. Mindegyik közepébe teszünk a töltelékből egy evőkanálnyit. Ezután a négy sarkánál fogva összecsípjük a tésztát, és lezárjuk, hogy kis gombócokat kapjunk.
  7. Egy nagy tepsit alaposan kivajazunk, és egy ujjnyi rést hagyva a tészták között elrendezzük benne őket. Letakarjuk, és újabb 20 percig kelesztjük. Közben előmelegítjük 180 fokra a sütőt.
  8. A buktákat megkenjük egy elhabart tojással, megszórjuk szezámmaggal, és nagyjából 20 perc alatt készre sütjük. Snidlinges tejföllel tálaljuk. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta