Sütiiskola: Tiroli almás rétes

A tiroli almás rétes nem a klasszikus húzott rétestésztából készül, hanem leveles vajas tésztából. A süteményt a zizegő, roppanós vajas tészta és a puhára sült almatöltelék kontrasztja teszi izgalmassá. Az alma klasszikus fűszere a fahéj, de érdemes frissen reszelt gyömbérrel is kipróbálni: a csípős gyömbér nagyon pikánssá, karakteressé teszi az almát.

Tiroli almás rétes2
Ötvös Zsuzsanna

Használhatunk hozzá készen kapható leveles tésztát, de ha házilag készítené hozzá a vajas tésztát, a leírásunkat itt találja hozzá sok fázisképpel.

Hozzávalók két rúdhoz:

Töltelék:

másfél kiló alma 
200 g nádcukor 
2 kk. őrölt fahéj (vagy 2-3 cm friss gyömbér lereszelve) 
80 g darált dió (vagy kekszmorzsa)  

2 x 250 g leveles tészta 
1-2 tojás

1. A töltelékhez az almát megtisztítjuk, majd kis kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a nádcukrot, a fahéjat (vagy reszelt gyömbért), a darált diót (vagy kekszmorzsát) és összeforgatjuk.

2. Az első adag leveles tésztát 2-3 mm vastag téglalappá nyújtjuk. A téglalap közepére halmozzuk hosszában az almatöltelék felét kb. 5-6 cm széles csíkban. A tészta üresen maradt szélső részeit felvert egész tojással lekenjük, majd óvatosan ráhajtjuk az almatöltelékre.

3. A rétesrudat óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd lekenjük felvert, egész tojással.

4. Ha díszíteni szeretnénk a rétes tetejét, akkor még töltés előtt a kinyújtott tészta hosszanti oldalából vágjunk le két, kb. 1 cm széles tésztacsíkot egy pizzavágó segítségével. Ezeket a csíkokat ragasszuk a betöltött, tojással lekent rétesrúd tetejére hullámvonalban.

5. Ugyanígy megtöltjük a második adag leveles tésztát is.

6. A betöltött réteseket 5-10 percig pihentetjük a tepsin, majd kisütjük. Először 200°C-ra előmelegített sütőben sütjük 5 percig, majd 180°C-ra csökkentjük a hőfokot, és addig sütjük, míg egyenletesen aranybarna színt nem kapnak a rétesek (kb. 15-20 perc).

7. Langyosan tálalva a legfinomabb, akár egy gombóc vaníliafagyival.

Tiroli almás rétes1
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek