Magassarkúban öregebb az ember!

Soha senki nem mondta, hogy magassarkúban járni kényelmes lenne, hát a Stanfordon nem bebizonyították, hogy még pszichésen is káros? A Marieclaire.com írta meg, hogy most aztán már tudományosan is bizonyított, hogy magassarkúban az ember hirtelen úgy érezheti, hogy öregedett vagy tíz évet.  

Erre az elszánt kutatók egy kísérletből következtettek, amelyikben egészséges nőket vizsgáltak abból a szempontból, hogyan járnak a különböző magasságú sarkokban. Akadt köztük sima tornacipős egy centis sarokban, és nyolc centis sarok egyaránt, sőt még azt is megnézték, hogyan járnak ugyanezek a nők, ha plusz súlyokkal (testsúlyuk 20%-ával) is megpakolják őket. A kutatók annak a megfigyelésére is szántak időt, hogy az illetőnek hogyan viselkedik a térde járáskor, illetve álló helyzetben. Kiderült, hogy miközben magassarkúban grasszálunk, a térdünk sokkal jobban elhajlik, amikor a talpunk találkozik a talajjal. Mindez komoly stressz a térdnek, olyan komoly, hogy ettől aztán úgy kezdünk járni, mint egy ízületi gyulladásos öreg néni. Ráadásul mindez fokozódik, ha túlsúlyosak vagyunk, hiszen annál nagyobb nyomás nehezül az ízületekre. 

magas sarok

Ez a feszültség a térdben nagyobb bajokat is eredményezhet. A tanulmány szerzője rávilágít, hogy a magas sarok használata, kiváltképp ha megemelkedett testsúly is jár vele, nagyban megemeli az osteoarthritis (akut ízületi gyulladás) esélyeit a nőknél. Ha másért nem, ezért lehet nem rossz ötlet pihentetni néha a magas sarkot, a lábai meg fogják hálálni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra