OFFLINE

Egyre több üzlet szűnik meg Angliában

2016. március 19., szombat 16:49

A British Retail Consortium (BRC) ‘Retail 2020 Fewer But Better Jobs' néven futó jelentése szerint a gépesítés, a magas bérleti díjak és kiadások, valamint az online piac felé való elmozdulás miatt 2025-re akár 90.000 munkahely is megszűnhet a kiskereskedelmi szektorban. A BRC beszámolója felhívja a figyelmet arra, hogy körülbelül 40 ezerrel kevesebb üzlet működik napjainkban, mint 2006-ban, ezek látványa pedig negatív hatással van a brit bevásárló utcák hangulatára.

A brit kormány ez év áprilisában vezeti be az új, minimálbért váltó nemzeti létminimumról szóló törvényt, melynek értelmében minden 25 év feletti teljes vagy részmunkaidős munkavállaló jogszerűen legalább 7.20 fontot, 2887 forintot kell kapjon óránként, de ennek ellenére az ország “gazdaságilag törékenyebb” részein a vártnál hamarabb szűnhetnek majd meg munkahelyek – számol be a helyzetről a Dailymail.co.uk, melynek információi szerint 2008 óta folyamatosan csökkent a foglalkoztatottak száma a kiskereskedelemben, ami körülbelül 3 millió embert érint jelenleg.

Az új létminimumot a kormány 2020-ig fokozatosan 9 fontra, 3607 forintra emeli majd, ami az előrejelzések szerint közel 6 millió embernek jelent majd több bevételt, de ezzel párhuzamosan tömeges elbocsátások is várhatóak, akár több tízezer munkahely is megszűnhet és többeknek csökkenteni fogják majd az óraszámát is.

Jelenleg 270 ezer üzlet működik az Egyesült Királyságban, amiből a BRC jelentése szerint akár 74 ezer is lehúzhatja majd a rolót a közeljövőben. Walesben és Észak-Angliában például akár az üzletek 30 százaléka is eltűnhet majd. A felmérés szerint a brit kiskereskedelem továbbra is “stagnál”, de ennek ellenére az üzletek bérleti díjai “jelentősen” megnőttek az elmúlt években, ami többek között a kormány új, munkavállalókra kivetett 0,5 százalékos adójának tudható be, ugyanis ebből a plusz bevételből kívánják majd finanszírozni a Nemzeti létminimum rendszert és a szakmai képzéseket.

A BRC kutatása szerint azonban az egyre kiterjedtebb online lehetőségeknek köszönhetően nem éri meg üzleteket bérelni és alkalmazottakat foglalkoztatni, így elkerülhetetlenné válik, hogy munkahelyek szűnjenek meg, hiszen az eladások 15 százaléka már így is az online térben történik, aminek köszönhetően mintegy 40 ezer üzlet zárt be az elmúlt 10 évben.

“Az emberek nem veszik észre, hogy milyen jelentős változásokon mennek át a munkahelyek és ezt nagyon is veszélyesnek gondolom” – mondta a digitális forradalom egyik legnagyobb áldozatának tartott szektorról a BRC elnöke, Sir Charlie Mayfield.

Ön üzletben vagy online vásárol többet?

  • 148
    Fele-fele arányban vásárolok a városban és online
  • 106
    Csak városi üzletekben vásárolok
  • 19
    Mindent online szerzek be

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta