A férfi vagy a női ruhák kerülnek többe?

A Daily Mail oldalán találtunk egy cikket, amit némi hitetlenkedéssel fogadtunk: a nőknek tényleg többet kell fizetniük ugyanazokért a ruhákért, mint a pasiknak? Az angol írásból világosan kiderül, hogy bizony a Topshopnál 6 fonttal többe kerül egy női világos farmering, mint annak férfi változata, a River Islandnél a sima fekete farmerért a nők 10 fonttal fizetnek többet, de a COS-nál, a Nextnél és a Marks & Spencernél se sokkal jobb a helyzet.

Azért fogadtuk a dolgot nagy meglepetéssel, mert mi pont az ellenkezőjét szoktuk tapsztalni itthon, több férfiismerős panaszkodott már arra, hogy akár a kétszeresébe kerül egy jó nadrág a férfiosztályon, mint a nőin. Ezek után megnéztünk pár márkát, hogy kiderítsük, eddig tévedtünk és észre se vettük, hogy megsarcolják a nőket, vagy Magyarországon máshogy mennek a dolgok, mint Angliában? Részletek a hajtás után!

Összesen hat olyan üzlet kínálatát böngésztük át, melynek működik legalább eurós árakkal ellátott honlapja, ezek közül az egyik a Daily Mail által is előráncigált COS volt: lelőjük a poént, tévedünk is, meg nem is azt illetően, hogy a férfiruhák itthon drágábbak, mint a nőiek. A legtöbb helyen ugyanis a női ruhák valamivel tényleg olcsóbbak voltak, mint a férfiruhák, de nem sokkal, két üzletben úgy tűnt, kínosan ügyelnek a nemek egyensúlyára, és csak a Zara volt az, ahol úgy jött ki a matek, hogy a nőknek többet kell fizetniük ugyanazokért az alapdarabokért, mint a pasiknak. Mindenhol igyekeztünk megkeresni adott ruha tökéletes férfi-női párosát, de nem mindenhol sikerült majdnem ugyanolyan darabokat találni mindkét nem számára – a legtöbbször azért összejött a dolog, úgyhogy ha más nem, legalább annyi a tanulság, hogy baromi könnyű párjával összeöltöznie!

A nőknek kedvez a többség

A New Yorkerben a férfi és női ruhák közt akár 2 ezer forintos különbség is van, viszont a kiegészítőknél úgy néz ki, nagyon ügyeltek az egyenlőségre: csak azt nem értjük, hogy mondjuk fekete-fehér kendőből és számmal díszített sportzsákból miért gyártottak alig különbözőt a fiúknak és a lányoknak, miért nem álltak elő össz-vissz egy uniszex tervvel? Viszont hiába vehetnek a nők olcsóbban blúzokat és pólókat, mint a pasik, a divatos tréningfelsők terén hátrányban vanank: a női sportfelsők egyrészt dárágbbak, másrészt kevésbé szépek, mint a férfimelegítők.

A H&M-nél egyes alapdarabok ára megegyezik a férif és a női osztályon, például érettségiző pamutinget vagy vászoncipőt ugyanannyiért kap egy férfi, mint egy nő. A farmeringeknél és nadrágoknál van jelentős különbség, pasiként közel 9 ezret kell fizetni egy olyan farmeringért, amiért nőként "csak" 7 ezret.

A Springfieldnél eurós árakat találtunk és olyan akciókat, melyekkel akkor lehet spórolni, ha egy ruhadarabból többet veszünk. Az biztos, hogy a nők jól járnak a blúzok és chino nadrágok árazásával, viszont a tréningfelsőkért itt is többet kell fizetniük, mint a pasiknak, és itt is sokkal menőbbek a férfiaknak szánt melegítők, ki tudja miért?

Van, ahol már nem álom a nemek egyenlősége

A Daily Mail arra jutott, hogy a COS női részlege drágább, mint a férfi, ami elég furcsa: ennél a márkánál kínosan ügyeltek arra, hogy az alapdarabok – gyapjúnadrág, fehér ing, fehér póló – pont ugyanolyan drágák legyenek mindkét nem számára. A fekete farmer és kötött pulóver ráadásul olcsóbb a női osztályon, a cipőknél viszont valóban a férfiak járnak jobban.

A Massimo Duttinál még ennél is egyenlőbbek a nemek, mindenkinek egységesen 48 ezer forintjába fáj egy kasmírpulcsi, 15 ezer egy chino nadrág és 5 ezer egy fehér póló. A női farmerek viszont mintha kicsit olcsóbbak lennének a pasikénál, és a dzsekiknél is előnybe kerülnek a nők.

Meglepő, de a pasiknak kedvez a Zara

Meglepődtünk azon, hogy a Zarában a női ruhák több ezer forinttal is drágábbak, mint a pasicuccok: gondolunk itt a 15 ezres alap bomberdzsekire, melynek hasonló pasis változata csak 10 ezer forint. A nők a chino nadrágokért is többet fizetnek, meg úgy általában mindenért (kivéve a farmerekért) – ez nekünk eddig fel se tűnt. Nézze csak meg a galériában!

Összesítés: 4300 forint különbség?

Miután mindent átnéztünk és elcsodálkoztunk a Zara árazásán, kiválasztottunk a hat márkától hat random ruhadarabot – tulajdonképp összeállítottunk egy mini-alapruhatárat a hat helyről. Alábbi számvetés nagyjából tükrözi a valóságot: sokféleképp variálható a képlet, van olyan felállás, amiben a női vásárló ennél jobban jár, és van olyan is, hogy nem. De igazából nem jön ki lényeges különbség a matekozás végén, esetünkben hat ruhadarab vásárlása és közel 70 ezer forint elköltése után a nők mindössze 4300 forinttal költenek kevesebbet, mint a férfiak.

Összességében elmondható, hogy általában olcsóbbak a női farmerek és chino nadrágok, mint a férfi gatyák, az irodista ingek és kiegészítők a legtöbbször mindkét nem számára ugyanúgy vannak beárazva, viszont egy menő sportos pulóverért a nőknek sokat kell keresgélniük és többet kell fizetniük, mint a férfiaknak – szerencse, hogy pont ebben a műfajban nyugodtan hordhat nőként is férfiruhát, szóval át tudja hidalni a problémát. 

Hogy eddig miért éltünk abban a hitben, hogy a női ruhák sokkal olcsóbbak, mint a férfiruhák? Talán azért, mert a leárazásokon mintha tényleg alacsonyabbak lennének az árak, nagyobb lenne a választék, vagy mert a nők könnyedén meg tudják oldani a vásárlást turkálóban, Interneten is, ahol a férfiak már érezhetően hátrányban vannak? Nem tudjuk, talán tévedtünk, lényeg a lényeg: ha fast fashion boltban vásárol, teljes áron, akkor nőként nem kerül hátrányba a pasikkal szemben, mint Angliában.

   Férfi szett Női szett
Chino nadrág a Springfieldből 40 euro (12.300 Ft) 26 euro (8000 Ft)
Farmering a H&M-ből 8990 forint 6990 forint
Farmer a Massimo Duttiból 17.995 forint 14.995 forint
Ing/blúz a COS-ból 49 euro (15.000 Ft) 49 euro (15.000 Ft)
Cipő a New Yorkerből 9490 forint 9490 forint
Dzseki a Zarából  9995 forint 14.995 forint
Összesen  73.770 forint  69.470 forint
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek