Kenyérrevaló és bulikaja: zsírban sült máj

Zanza!

A bolti késztermékek helyett mutattunk már egy csokor szendvicskrémet, és készítettünk házilag májkrémet is. Most pedig következzen a jó kis zsírban sült csirkemáj, ami mellé kötelező a finom kenyér, a paprika és a hagyma.

csirkemáj 2
Fotó: Katuci

Ez a verzió nagyjából 35 perc alatt készül a tűzhelyen. A családnak napokig elég, de bulikajának sem rossz.

Hozzávalók:

1 kg csirkemáj, szív nélkül
50 dkg liba- vagy kacsazsír
3 gerezd fokhagyma
kb. 2 teáskanál só

  1. A májat megmossuk, megtisztítjuk (a közepéből az eres részt kivágjuk), és egy szűrőbe tesszük, hogy le tudjon csepegni a víz.
  2. A zsírt egy nagy lábasban felforrósítjuk, óvatosan beleengedjük a lecsepegtetett májat, és 3-4 percig, fedő alatt, nagy lángon sütjük.
  3. Levesszük a fedőt, és egy szűrőkanállal megfordítjuk a májakat. További 4-5 percig sütjük fedő nélkül.
  4. Lehúzzuk a lábast a lángról, szűrőkanállal kiszedjük a májat abba az edénybe, amiben tálalni fogjuk.
  5. A zsírba préseljük a fokhagymagerezdeket, visszatesszük a lángra. Állandó keverés mellett addig sütjük a zsírt (10-15 perc), amíg a májból kisült nedvesség elpárolog belőle, és csak a tiszta zsír marad vissza. Hozzáadunk kb. 2 teáskanál sót, elkeverjük, és a kiszedett májra szűrjük. Hűtőbe tesszük, pirospaprikával megszórva tálaljuk. (Csak akkor fedjük le a tálaló edényt, ha már teljesen kihűlt a zsíros máj.) 
csirkemáj 1
Fotó: Katuci
Blogmustra