Bulikaják: sajtkrémes fánkocskák

Égetett tésztából nem csak édes fánkokat készíthetünk, hanem akár sósakat is. Ehhez ugyanazt a tésztát lehet használni, amelyből a képviselőfánk vagy a profiterol is készül. Maga a tészta semleges, se nem sós, se nem édes, így csak a tölteléktől függ, hogy desszert, vagy villantós borkorcsolya lesz belőle.

Sajtkrémes fánkocskák
Ötvös Zsuzsanna

Az én kedvenc trükköm, hogy egyszerre dupla adag fánkocskát sütök ki, és a felét édes, a felét pedig sós töltelékkel töltöm be: így egy tésztából letudom a sós falatkákat és az édességet is.

Most egy lazacos változatot mutatunk, de a sajtkrémhez füstölt lazac helyett akár apróra vágott sonkát is adhatunk, illetve a húsmentes változat is finom lesz, ha különféle zöldfűszerekkel (pl. bazsalikom, rozmaring, snidling) ízesítjük a sajtkrémet.

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

Égetett tészta:

100 g víz
100 g vaj
fél tk. porcukor
fél tk. só
100 g liszt
2-3 tojás (mérettől függően)

Töltelék:

400 g natúr krémsajt (Philadelphia-jellegű)
70 g füstölt lazac 
2 tk. frissen facsart citromlé 
1 szál újhagyma 
só, bors

1. Az égetett tésztához a vizet, a vajat, a porcukrot és a sót egy lábasban feltesszük a tűzhelyre és felforraljuk. Ekkor belekeverjük a lisztet, majd kb. 1-2 percig kevergetjük a tésztát: akkor jó, amikor elválik az edény falától. Ez gyakorlatilag azonnal bekövetkezik, amikor belekeverjük a lisztet: a tészta szépen összeáll. Egy percig tovább kevergetjük, majd levesszük a tűzhelyről. Pár percig hűlni hagyjuk: nem szabad a forró tésztához hozzáadni a tojásokat, mert rögtön megsülnének.

2. A pár perces hűtés után fokozatosan beledolgozzuk az előzőleg felvert tojásokat a tésztába. Mindig csak egy keveset teszünk hozzá, azt elektromos mixerrel alaposan eldolgozzuk, majd jön a következő adag. Akkor jó, amikor már összeáll a tészta, könnyen keverhető, habzsákkal adagolható állagú, de még nem folyós-terülős – ebben az esetben nagyon szétterülnének a fánkok, és laposak lennének.

3. A tésztát habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat nyomunk belőle. A tésztahalmok között 3-4 cm távolságot kell tartani, mert sokat fognak nőni sütés közben. Akár egy kevés reszelt sajttal is megszórhatjuk a fánkokat sütés előtt.

4. A tésztát 180°C-ra előmelegített sütőben sütjük 10 percig, majd 150°C-ra csökkentjük a sütési hőfokot, és így sütjük még kb. 15 percig. Közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját (különösen az első sütési fázisban), mert különben összeesnek a szépen megnőtt fánkok. Úgy ellenőrizhetjük, hogy megsültek-e a fánkok, hogy megkocogtatjuk az aljukat, ha kongó hangot hallunk, akkor készen vannak. Hagyjuk kihűlni a fánkokat.

5. A töltelékhez a füstölt lazacot és a póréhagymát nagyon apróra vágjuk, majd összekeverjük a krémsajttal és a citromlével. Ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal. A tölteléket érdemes pár órával korábban elkészíteni, hogy össze tudjanak érni az ízek.

6. A kihűlt fánkocskák tetejét levágjuk. A sajtkrémes tölteléket habzsákba tesszük, és megtöltjük vele a fánkokat. Végül a fánkok levágott tetejét a krémre ültetjük. Érdemes tálalás előtt nem sokkal betölteni a fánkokat, különben nagyon felpuhul a fánktészta.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek