OFFLINE

Bulikaják: sajtkrémes fánkocskák

2016. február 28., vasárnap 10:58

Égetett tésztából nem csak édes fánkokat készíthetünk, hanem akár sósakat is. Ehhez ugyanazt a tésztát lehet használni, amelyből a képviselőfánk vagy a profiterol is készül. Maga a tészta semleges, se nem sós, se nem édes, így csak a tölteléktől függ, hogy desszert, vagy villantós borkorcsolya lesz belőle.

Az én kedvenc trükköm, hogy egyszerre dupla adag fánkocskát sütök ki, és a felét édes, a felét pedig sós töltelékkel töltöm be: így egy tésztából letudom a sós falatkákat és az édességet is.

Most egy lazacos változatot mutatunk, de a sajtkrémhez füstölt lazac helyett akár apróra vágott sonkát is adhatunk, illetve a húsmentes változat is finom lesz, ha különféle zöldfűszerekkel (pl. bazsalikom, rozmaring, snidling) ízesítjük a sajtkrémet.

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

Égetett tészta:

100 g víz
100 g vaj
fél tk. porcukor
fél tk. só
100 g liszt
2-3 tojás (mérettől függően)

Töltelék:

400 g natúr krémsajt (Philadelphia-jellegű)
70 g füstölt lazac 
2 tk. frissen facsart citromlé 
1 szál újhagyma 
só, bors

1. Az égetett tésztához a vizet, a vajat, a porcukrot és a sót egy lábasban feltesszük a tűzhelyre és felforraljuk. Ekkor belekeverjük a lisztet, majd kb. 1-2 percig kevergetjük a tésztát: akkor jó, amikor elválik az edény falától. Ez gyakorlatilag azonnal bekövetkezik, amikor belekeverjük a lisztet: a tészta szépen összeáll. Egy percig tovább kevergetjük, majd levesszük a tűzhelyről. Pár percig hűlni hagyjuk: nem szabad a forró tésztához hozzáadni a tojásokat, mert rögtön megsülnének.

2. A pár perces hűtés után fokozatosan beledolgozzuk az előzőleg felvert tojásokat a tésztába. Mindig csak egy keveset teszünk hozzá, azt elektromos mixerrel alaposan eldolgozzuk, majd jön a következő adag. Akkor jó, amikor már összeáll a tészta, könnyen keverhető, habzsákkal adagolható állagú, de még nem folyós-terülős – ebben az esetben nagyon szétterülnének a fánkok, és laposak lennének.

3. A tésztát habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat nyomunk belőle. A tésztahalmok között 3-4 cm távolságot kell tartani, mert sokat fognak nőni sütés közben. Akár egy kevés reszelt sajttal is megszórhatjuk a fánkokat sütés előtt.

4. A tésztát 180°C-ra előmelegített sütőben sütjük 10 percig, majd 150°C-ra csökkentjük a sütési hőfokot, és így sütjük még kb. 15 percig. Közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját (különösen az első sütési fázisban), mert különben összeesnek a szépen megnőtt fánkok. Úgy ellenőrizhetjük, hogy megsültek-e a fánkok, hogy megkocogtatjuk az aljukat, ha kongó hangot hallunk, akkor készen vannak. Hagyjuk kihűlni a fánkokat.

5. A töltelékhez a füstölt lazacot és a póréhagymát nagyon apróra vágjuk, majd összekeverjük a krémsajttal és a citromlével. Ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal. A tölteléket érdemes pár órával korábban elkészíteni, hogy össze tudjanak érni az ízek.

6. A kihűlt fánkocskák tetejét levágjuk. A sajtkrémes tölteléket habzsákba tesszük, és megtöltjük vele a fánkokat. Végül a fánkok levágott tetejét a krémre ültetjük. Érdemes tálalás előtt nem sokkal betölteni a fánkokat, különben nagyon felpuhul a fánktészta.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta