Zanza!

Megfázásra és náthára szuper hatásos háziszer a citromos gyömbértea. Még tökéletesebb, ha ezt kekszformában vehetjük magunkhoz. Ha nem vagyunk nagy gyömbérrajongók, csökkentsük a reszelt gyömbér mennyiségét, de helyettesíthetjük egy tk. őrölt gyömbérrel is, akkor nem lesz annyira intenzív az íze. A keksz különlegességét emellett a vékony és nagyon ropogós állag adja, ezért a nyújtáskor figyelmesen kell dolgozni vele. 

DSC 0163

Ha nem vagyunk elég bátrak a vékonyra nyújtáshoz, csináljunk kis diónyi golyókat a tésztából, és 15-17 percig süssük: kívül omlós, belül puha gyömbéres-citromos puszedliket kapunk. Vagy legyen inkább nagyon citromos? Akkor itt talál egy tripla citromos kekszet.

Hozzávalók: (kb. 40-50 darab kekszhez)

15 dkg puha vaj
15 dkg barna nádcukor
1 kicsi tojás
2 citrom lereszelt héja
6 dkg frissen reszelt gyömbér (a gyömbér szálaira keresztben reszeljük, hogy ne kerüljön sok hosszú szálacska a sütibe)
15 dkg liszt+ 5 dkg a nyújtáshoz
5 gr sütőpor

DSC 0167
  1. A vajat és a cukrot kézi mixerrel 5 percig habosítjuk, majd hozzáadjuk a tojást, a lereszelt gyömbért és a citromhéjat.
  2. A sütőporral elkevert lisztet fokozatosan hozzákeverjük, míg sima tésztát kapunk.
  3. Kétfelé osztjuk, két nagyobb darab folpack között külön-külön vékonyra lapítjuk, és fél órára a mélyhűtőbe rakjuk.
  4. A hideg tésztát átgyúrjuk, hogy ne törjön, és jól lisztezett munkalapon, a tetejét is lisztezve egészen vékonyra – 1 mm-esre – kinyújtjuk. (vagy, mint ahogy már mondtuk, csináljunk kis diónyi golyókat a tésztából, és 15-17 percig süssük, ekkor kívül omlós, belül puha gyömbéres-citromos puszedliket kapunk.)
  5. De vissza a kekszhez: nagyméretű formával köröket szaggatunk a sütiből, tortalapáttal sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni.
Blogmustra