Teszt: Sprite és 7up az utánzatok ellen

Az megvan, hogy a Sprite semmi más, mint szóda, citrompótló (vagy természetes citromaroma), cukor és édesítőszer? Némelyik másolatban aztán emellé bejön egy kis tartósítószer, . Nos, ezeket olvasva, akar még ilyen löttyöt inni? Ha a válasz igen, akkor megmutatjuk, hogy melyikkel jár a legjobban a Sprite-utánzatok közül.

A kóstolón nem tudományos alapon vizsgáltuk a termékeket, egyszerűen csak kiporcióztunk minden italból egy decit több műanyag pohárba és végigkóstoltuk a repertoárt. Ízelválasztónak csipszet ettünk, de volt olyan is, aki vízzel öblítette le az édes ízt. A maximálisan elérhető pontszám 20 volt, ezt ugyan egy terméknek sem sikerült megugrania, nem úgy a 10 pont alatti határt.  

9. helyezett: Lemon, citrom ízű szénsavas üdítőital, 5,5 pont

Összetevők:  Víz, Fruktóz-glükóz-szirup, cukor, Szén-dioxid (min. 3,0 g/l),  Étkezési sav (E330), Aroma, Édesítőszerek, Savanyúságot szabályozó anyag és tartósítószer.

Elég gyengére sikeredett az Aldi citromos, cukros vize, nagyon kiérződik belőle az édesítőszer és ezen kívül más íze nincs is. Fel lehetne turbózni persze egy kis citromlével, de ennyi erővel már otthon is készíthet házi limonádét, mindenféle tartósítószer nélkül. 

4

„Nincs citromillata, viszont túl van édesítve.” „Na, ez aztán igazán édes. Citromízt csak nyomokban látott. És üdítőnek nevezik?” „Ez abban különleges, hogy sokkal több benne az édesítőszeríz, mint a többiben.” „Túl sok új nem mondható el erről, édes és íztelen.”

8. helyezett: Tesco value, lemonade, 6,5 pont

Összetevők: Ivóvíz, Szén-dioxid (min. 3,0 g/l), Étkezési sav (citromsav), Aroma, Savanyúságot szabályozó anyag (nátrium-citrátok), Édesítőszerek (aszpartám*, aceszulfám-K), Tartósítószer (kálium-szorbát), *Fenilalanin-forrást tartalmaz.

Nem sokkal jobb az aldisnál a Tesco itala, a citromot még csak fel sem lehet fedezni benne. Édesnek édes az édesítőszerektől, de nem ez volt életünk üdítőélménye.

5
„Összerántja az ízlelőbimbót és műcukros.” „Vajon természetes eredetű ez a szőlőaroma? Vagy más gyümölcsöt rohasztottak a lébe? Esetleg mesterséges úton állítják elő ezt a szörnyű mellékízt?” „Összeragad a szám, túltolták benne a műcukrot. Ó, a boldog 80-as évek!” „Borzasztó édes, nagyon szénsavas és ennyi. Ez kérem szépen nem más, mint cukorral ízesített szóda.”

7. helyezett: SPAR, fresh lemon & lime, 7,5 pont

Összetevők: Víz, Fruktóz-glükóz-szirup,  Szén-dioxid (min. 3,0 g/l),  Étkezési sav (citromsav),  Aroma.

Szintén alul kullog a sparos ízesített víz, pedig összetevőlistája alapján ez egy szimpatikus termék lenne: nincsen benne mesterséges édesítő, sem tartósítőszer.

10
„Ennek van egy mélyből támadó citromossága, majd nincs meg a lecsengése.” „Elég vad savanyú íze van. Nem Olympos citromlét hígítottak fel benne?” „Ez is vattaszájat csinál. Minél többet iszom ezekből, annál szomjasabb leszek.” „Ennek sprite szaga van, botrányosan édes, és alig van benne szénsav. Nem kellene.”

6. helyezett: Siti, citrom ízű, 8 pont

Összetevők: Ivóvíz, Szén-dioxid (min. 4,0 g/l), Étkezési sav (citromsav),  Édesítőszerek: aceszulfám K, szacharinok, aszpartám, Tartósítószer: nátrium-benzoát, aroma.

Mesterséges édesítőszerek, tartósító, és nem csak a hozzávalók nem túl bizalomgerjesztőek, az íze sem valami eltalált a Lidl citromos italának.

9
„Sok buborék, utána a nagy semmi, ha nem szereti nagyon a limonádét, ezt vegye.” „Kellemesen enyhe az ízesítése. Itatja magát.” „Ebben valami másmilyen aroma is van, mint a műcitrom. Amúgy ugyanaz az édesítőszeres izé.” „Víz és szacharin.”

4. helyezett: Drinky, citrom, 10 pont

Összetevők: Víz,  Szén-dioxid (min. 4,0 g/l),  Étkezési sav (citromsav), Édesítőszerek: nátrium-ciklamát, K-aceszulfám, aszpartám, Savanyúságot szabályozó anyag (trinátrium-citrát), Természetes citrom aroma, Tartósítószer: nátrium-benzoát.

Szintén lidlös, pontosan ugyanazt hozta, amit vártunk tőle: szénsavas ipari limonádé, hasonló, mint a fentebb felsoroltak. Jó, ez nem annyira édes.

7
„Nem annyira édes, édesítőszer talán, és valamilyen vegyi útóíze is van.” „Egész kellemes. Remek a citrom és a cukor aránya. Maga a megtestesült harmónia.” „Cukor, édesítő, citromsav. Nem szoktam ilyet venni, de ha vennék, azt gondolom, kábé mindegy is, melyiket.” „Elképesztően édes, de kezdek rájönni, hogy ennek a műfajnak ez a sajátossága, és nem lesz olyan, amitől ne köpnék vattát. Íze semmi.”

4. helyezett: 7UP, 10 pont

Összetevők: Víz, Fruktóz-glukózszörp, Szén-dioxid, Étkezési sav: citromsav, Természetes aromák, Sav. szabályzó: almasav, nátrium-citrát, Szén-dioxid: min. 4,2 g/l.

Holtversenyben lett negyedik a 7UP a Lidlben kapható Drinkyvel, viszont csak fél pont hiányzott nekik a harmadik helyhez. Legalább nem tartósítószeres, ami viszont jó dolog.

8
„Ebbe belesett egy uborka is, legalábbis olyan utóíze van.” „Na, ez igazi műanyag. Miután lenyeltem a kortyot, a nyál is összefutott a számban.” „Jé, milyen érdekes. Poloskaízű.” „Se nem édes, se nem savanyú, a szaga kellemetlen.”

3. helyezett: S-BUDGET, 10,5 pont

Összetevők: Ásványvíz, Szén-dioxid (min. 3,0 g/l),  Étkezési sav (citromsav), aroma, Édesítőszerek: ciklamátok, Aceszulfám K, aszpartám, Antioxidáns: aszkorbinsav, Tartósítószerek: nátrium-benzoát, kálium-szorbát.)

Az olcsó sparos limonádé, rávert a drágábbik testvérére kemény három pontot, így meg is kapta a harmadik helyet ezen a megmérettetésen. 

6
„Erős citromos illat, a vidéki kocsmában készülő állimonádé ilyen, ami citrompótlóléből és cukorból készül. Nosztalgikus élmények.” „Kétségtelenül citromíze van, de egy kicsit édes. Az utóíze meg mintha valamilyen édesítőszer lenne. Ez nem light?” „Ó, de rossz ez is. De a többi se jobb.” „Ez elég semmilyen, ami már magában jó is lehet, utóízre savanykás és édeskés, ez nem rossz.”

2. helyezett: Sprite, 11 pont

Összetevők: Víz, Fruktóz-glükózszörp, Szén-dioxid, Étkezési sav: citromsav, Savanyúságot szabályozó anyag: nátrium-citrátok, Aromák, Édesítőszerek: aceszulfám-K és aszpartám.

Ha már a 7UP nem, legalább a Sprite bezsebelt magának egy érmet. Mellette szól, hogy nincsen benne tartósítószer, ami nem sok más termékről mondható el a mezőnyben.

2
„Ebből kimaradt gyakorlatilag a citrom aroma.” „Milyen furcsa, enyhén gyógyszeres mellékíze van. Megállapíthatatlan, hogy mi teszi.” „Ez is édes, ez is citromsavas, nem annyira kellemetlenül aszpartamízű, mint a többi.” „Ez egészen jó, ízlik. A többihez képest jó.” 

1. helyezett: Saguaro, citrom ízű, 12,5 pont

Összetevők: Ivóvíz, Cukor,  Szén-dioxid,  Savanyúságot szabályozó anyag: citromsav, Természetes citromaroma, Tartósítószer: nátrium-benzoát.

A Lidl saját márkása valószínűleg azért tudott első helyre kerülni, mert ez volt az egyetlen olyan szénsavas ital a kóstolón, amelyik nem volt vállalhatatlanul édes. Jó még benne, hogy nincs műcukros utóíze.

3

„Ez nagyon vad. Nemcsak keményen savanyú, de erősen szénsavas is. Kár, hogy napos tengerpart helyett egy fűtött helyiségben kóstolgatom. De szerencsére jó a képzelőerőm...” „Citromsav, mesterséges édesítő, kevéske szénsav.” „Nagyon savanyú ami nem megszokott az ilyen üdítőknél. Teljesen citromos szaga van, plusz citrompótló - ami az ízére is vonatkozik. Mondjuk legalább nem gejl.” „Ez jó, mert nem édes, és alig citrom, inkább ízesített víz megítélésem szerint.”

  
Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/l) Pontszám (max. 20) Itt vettük
Saguaro, citrom ízű 149 99 12,5 Lidl
Sprite 339 193 11 SPAR
S-BUDGET 79 53 10,5 SPAR
Drinky, citrom 84 42 10 Penny Market
7UP 339 193 10 SPAR
Siti, citrom ízű 84 42 8 Lidl
SPAR, fresh lemon & lime 199 100 7,5 SPAR
Tesco value, lemonade 84 42 6,5 Tesco
Lemon, citrom ízű szénsavas üdítőital 149 99 5,5 Aldi
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek