Fűszerkalauz: a sáfrány és egy aranysárga csirkemell

A világ legdrágább fűszere nem csak mesés színt varázsol a szósznak, de csodás aromát is. Kis kiszerelésben nem kerül egy vagyonba, hiszen egy csipet is elég ehhez az ételhez.

sáfrányos csirkemell
Katuci

A sáfrány egyébként azért ilyen rettentő drága, mert a krókusz bibéjét egyesével, kézzel szedik ki, és csomagolják kis adagokba. Hiába termesztik tehát nagy területeken, még onnan is kis mennyiségeket tudnak learatni. 

A spanyol paellához, a milánói rizottóhoz is ezt a fűszert használják. De ne tévesszük össze a sáfrányos szeklicével, ami megfesti az ételt, de ízt nem ad neki. (És a kurkumával se, ami szintén nagyon sárga, viszont nincs sáfrányíze)

Én a sima párolt rizshez is szoktam egy kis csipetnyit adni, de tejszínes édességekhez is használhatjuk. Még egy egyszerű burgonyakrémlevest is fel tud dobni. Sáfrányos garnéla receptünket ITT találja.

A következő csirkés tészta nagyjából 20 perc alatt összedobható, és igen, rengeteg tejszín van benne. Ellensúlyként nem sima tésztát főztem hozzá, hanem egészséges és finom (tényleg!) paleo tésztát, ami lenmagliszből készült, így valamivel csökkentve a lelkiismeret-furdalásomat.

Hozzávalók (2 személyre):

30 dkg csirkemellfilé
4 dl zsíros tejszín
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj vagy kókuszzsír
1 nagy csipet sáfrány
só, bors
15-20 dkg tészta

  1. A húst megmossuk, falatnyi darabokra vágjuk. Közben egy serpenyőben felhevítjük a zsiradékot. Ha már forró, rádobjuk a csirkét, és minden oldalát megpirítjuk. Közben rápréseljük a fokhagymagerezdeket is, és sózzuk-borsozzuk.
  2. Feltesszük a tésztát főni.
  3. Ha már szép színt kaptak a csirkekockák, kevés vizet adunk hozzá, és mérsékeljük a lángot, hogy belül is megpárolódjon a hús. A folyadékot érdemes folyamatosan pótolni. Természetesen fehérbort is használhat víz helyett.
  4. Nagyjából 15 perc alatt elkészül a hús, de azért ellenőrizzük. Ha már puha, felöntjük a tejszínnel, és beleteszünk egy nagy csipet sáfrányt. Kissé beforraljuk, hogy sűrűbb legyen a szósz. Végül beleforgatjuk a leszűrt tésztát. 
Oszd meg másokkal is!
Mustra