Haute couture divathét: öko-cuccok váltják a pucérruhákat

Míg tavaly a pucérruha volt a legnagyobb sláger az haute couture tervezők körében, addig a 2016-os év első felében egyértelművé vált, hogy nemcsak a ready-to-wear házak mennek át drasztikus változáson, hanem a luxus- és estélyi ruhákért felelős haute couture márkák is rákényszerültek az újragondolásra. Mutatjuk a hajtás után, hogy melyek voltak a mi kedvenc darabjaink és hogy mivel állt elő Karl Lagerfeld, a vezetőtervező nélkül maradt Dior, a Dolce & Gabbana, valamint a becsavarodottnak tűnő Margiela!

 Egyre hordhatóbb az haute couture

Néhány évvel ezelőtt még azon hökkentünk meg, hogy farmernadrág került az haute couture vonalba, idén pedig már szemünk sem rebbent Ronald van der Kemp újrahasznosított bőr cuccain, Bouchra Jarrar tréningnadrágjain vagy Alexandre Vauthier kövekkel kirakott játszósnadrágjain. Viselnénk még a Victor & Rolf kubista ihletésű ruháit, Ulyana Sergeenko sápadtrózsaszín szereléseit, Schiaparelli homáros és tányéros estélyiruháit, illetve az Atelier Versace nadrágkosztümjeit. Még több hordható luxuscucc a galériában!

Nehezen emészthető a Chanel öko-kollekciója

„Korunk meghatározó eseményeinek ma már a divat is a részévé vált” – mondta Karl Lagerfeld, aki nem először merített ihletet a környezetbarát témából, hiszen már a 2013-as tavaszi-nyári kollekcióját is szélturbinák és napelemek között mutatta be. Tehát a Chanel a fenntarthatóság jegyében egy Zen-szerű, öko-tudatos bemutatót rittyentett a Grand Palais épületében, ahol a japán stílusú fa pavilon, a buja zöld pázsit, a minimalista kert és a tavirózsákkal díszített tó szöges ellentétben állt az októberi, high-tech elemekkel felturbózott repteres showval, ahogy a legutóbbi couture bemutató szerencsejáték zsetonjait ezúttal faforgácsok váltották fel a divatháznál.

Akármilyen meglepő is, de a Chanel ezúttal faforgáccsal kombinálta a gyöngyös ruhákat, ahogy a kollekciót is újrahasznosított papírból és egyéb szerves anyagokból készítette el. A munkafolyamat állítólag rengeteg időt vett igénybe, nekünk pedig ha nem is ez lesz a kedvenc Chanel kollekciónk, azért szerettük a kék buklé ruhákat, a puffos ujjú blúzokat, illetve a klasszikus, fehér gallérral ellátott 'Gigi' iskolás ruhát, azt pedig kíváncsian várjuk, hogy mégis hogyan fognak majd ezek az újrahasznosított anyagból készült ruhák mutatni öt vagy tíz év múlva a szupergazdagok gardróbjában?

Izgalommentes volt a tervező nélkül maradt Dior bemutatója

Inkább alkalmi, mintsem klasszikus értelemben vett haute couture darabokat mutatott be legendás luxusmárka átmenetileg megbízott tervezőpárosa, Lucie Meier és Serge Ruffieux, akiknek idei kollekciója akár lehetett volna a Diortól távozó Raf Simons tavalyi kollekciója is. A húszas-harmincas évek stílusát idéző darabok azért várhatóan olyan hírességeken fognak majd feltűnni az Oscar-gálán, mint Jennifer Lawrence, Marion Cotillard vagy Emma Watson.

A vogue.com szerint a Christian Dior olyan fiatalos és modern divatházzá szeretne válni a jövőben, mint például a Marni, a Prada, a Céline vagy a Marc Jacobs, ehhez a feladathoz viszont nem lesz könnyű dolguk a tervezőválogatás során, ahol egyébként egyre többször merül fel Bouchra Jarrar neve a szakavatottak körében. Az magabiztos haute couture kollekcióból szerettük a szűkített derekú kabátruhákat, a fodrokkal kombinált villantós ruhákat, valamint az aszimmetrikus vonalakkal megbolondított kis fekete darabokat.

Elborult, de menő cuccok a Maison Margielától

John Galliano idén is kitett magáért és egy igazi elszállt kollekciót mutatott be a szürreális sminkeket kapott modelleken, akik a szokásos csomózott ruhák és kabátok mellett számos szerethető és játékos darabot vonultattak fel a kifutón. Mi szívesen látnánk a ruhatárunkban a tüllel borított kabátruhát, a túlméretezett, újragondolt bomberdzsekit, de leginkább a csinos, néhol cyberpunkos csizmákat viselnénk a következő szezonban. Kattintson a galériára és nézze meg, hogy hogyan is kell elképzelni az haute couture vonalat 2016 első felében!

Dolce & Gabbana

Végül pedig jöjjön pár kép az Alta Moda keretében megrendezett Dolce & Gabbana showról, amit idén a milánói Scalában vonultatott fel a szicíliai tervezőpáros:

Desfile @dolcegabbana Alta Moda Fashion Show #altacostura #dolcegabbana #teatroallascala #milan #fashionshow #women ph: @verochaves

Revista Level Paraguay (@revistalevelpy) által közzétett videó,

Ováció, vastaps fogadta a nőiességet dicsőítő teátrális ruhakölteményeket, melyeket nagyrészt Puccini legnagyobb operái, a Tosca, a Turandot és a Pillangókisasszony ihlettek.

@milana_kruz [#MilanaKruz] for @dolcegabbana Alta Moda #Couture Spring 2016 #milan #dolcegabbana #altamoda

WOMEN MANAGEMENT PARIS (@women_paris) által közzétett fénykép,

Fiatalabb és idősebb Dolce & Gabbana rajongók érkeztek a világ minden tájáról, az Egyesült Államokból, Kínából, Oroszországból, a Közel-Keletről, Nagy-Britanniából, Németországból, Svájcból, Tajvanról és Szingapúrból.

Absolutely loved my look for the @dolcegabbana Alta moda show yesterday! Thank you @stefanogabbana @tabithasimmons @patmcgrathreal @guidopalau @monster_mgmt #dolcegabbana #altamoda #hautecouture #couture #teatroallascala

Willow Hand (@willow.hand) által közzétett fénykép,

Természetesen a klasszikus fekete darabok ezúttal sem maradtak ki a luxusház kollekciójából.

Oszd meg másokkal is!
Mustra