Teszt: melyik a jó tortilla?

Nincs olyan étel, amit ne lehetne tortillába csavarni. Akkor is jó ha vendégeket vár, de reggeliként, tojással megöltve is zseniális. És ne feledkezzünk meg a chili con carnéról (csili hússal), a gyrosról (ami sokkal finomabb tortillával, mint pitával) és a Nutellás változatról sem.

Szóval rengeteg ételhez passzol, éppen ezért eljött az ideje, hogy leteszteljük őket. Az az igazság, hogy csak úgy, magukban nem nagy élvezet ezeket fogyasztani, így legalább egy kicsit megpirítottuk őket a szerkesztőségben - így jobb képet kaptunk az ízükről. 

12

Egyébként a szerkesztőségben megoszlottak a vélemények arról, hogy a pitát milyen formában érdemes fogyasztani, legtöbben a kicsit megsütött „amolyan gíroszos, odacsapom a hússütő rácsára” érzést részesítik előnyben, de van olyan is, aki csak durr, bele pakol mindent, ha kell kicsit rámikróz, és kész is.

Ön hogy szereti a tortillát?

Összesen tízféle tortillát kóstoltunk. Nem tudományos alapon vizsgáltuk a termékeket, íz alapján pontoztuk mindegyiket. A maximálisan elérhető pontszám 35 volt, a mezőnyben volt rossz, közepes és finom tortilla is. 

Utolsó helyezett: Poco Loco Tortilla, 12 pont

Összetevők : Búzaliszt (66%), Víz, Pálmaolaj, Stabilizálószerek: E422, E466, E412, Térfogatnövelő szerek: E500, E450, Étkezési só, Étkezési sav: E296, Emulgeálószerek: E471, Dextróz, Tartósítószerek: E282, E202.

A kiértékelésnél elsőre az tűnt fel, hogy elképesztő dolgokat tesznek ezekbe a gyári tortillákba, ahhoz képest, hogy az otthon elkészítetthez, semmi más nem kell, mint: liszt, sütőpor, olaj, só és egy kis víz. Ez nem csak erre a tortillára vonatkozik, sajnos az összes tele van mesterséges anyaggal, de legalább van köztük olyan is, amelyik finom. Ez nem az.

7
„Fojtós, ízetlen, de közben élesztős mellékíze van. Ehhez nagyon sokat kell inni.” „Nem tudom, hogy semmi íze sincs, vagy van, de az rossz.” „Nem annyira rossz, mint a többi, de lehetne sósabb is. Nincs mellékíze, a többihez képest nekem bejön.”

Kilencedik helyezett: Roberto Tortillas, 13 pont

Összetevők: Búza finomliszt, Víz, Pálmaolaj (3%), Emulgeálószerek: E471, E422, Kelesztőszerek: nátrium-hidrogén-karbonát, dinátrium-difoszfát, Sűrítő anyag: guar gumi, Cukor, Só, Élesztő, Savanyúságszabályozó: citromsav.

Ez sem nyerte el a tesztelők tetszését, nagyon lisztes íze van, és állítólag körömlakklemosó szaga.

2
„Meleg liszt, elég szar.” „Körömlakklemosó szaga van.” „Száraz, nincs mellékíze, de nem finom.”

Nyolcadik helyezett: SPAR Flour Tortilla, 14 pont

Összetevők: Búzaliszt 66%, Víz, Pálma étolaj, Stabilizálószerek: E422, E466, E412, Térfogatnövelő szerek: E500, E450, Étkezési só, Étkezési sav: E296, Emulgeálószerek: E471, Dextróz, Tartósítószerek: E282, E202.

Kicsit „fojtós” ez a tortilla, ellenben egyáltalán nem sós. Ami jó benne, nagyon olcsó, ami nem jó benne: az íze.

6
„Ebbe bele lehet fulladni.” „Teljesen rendben van, csak nem sós.” „Meleg vileda. Nem jó.”

Hetedik helyezett: Mexifoods, Tortillas de Trigo, 15 pont

Összetevők: Búzaliszt (60%), Ivóvíz, Növényi zsírok és olajok (pálma), Nedvesítőszer (glicerin), Stabilizátor (xantán-gumi), Étkezési só, Napraforgó olaj, Emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei), Savanyúságot szabályozó (citromsav), Tartósítószer (nátrium-propionát, kálium-szorbát), Térfogatnövelő-szer (dinátrium-difoszfát, nátrium-hidrogén-karbonát).

Többeknek feltűnt, hogy olyan íze van, mintha nyers lenne, mellé meg túl sós. Sebaj, ha nem sózza meg a tölteléket, még jó is lehet. De inkább válasszon egy olyan terméket, ami még finom is. 

5
„Rágós, közben túlságosan lisztes érzésű, és túl sós.” „Sós és nagyon kell rajta nyammogni. Talán nyers is .” „Ez nagyon rossz, borzasztóan lisztes, ragadós mellékíze van, mintha nyers lenne. Jó sós.”

Hatodik helyezett: Casa Fiesta Wrap Tortilla, 16 pont

Búzaliszt, Víz, Pálmaolaj, Stabilizátorok (E422, E466, E412), Térfogatnövelő szerek (E500, E450), Só (0,5%), Savanyúságot szabályozó anyag (E296), Emulgeálószer (E471), Dextróz, Tartósítószerek (E282, E202)

Igen, tudjuk, hogy a „wrapot” tettük a tesztbe és nem a tortillát, de a kettő között csak annyi a különbség, hogy előbbinek nagyobb a sugara. Ennyi.

1
„Lapított vatta, és még keserű is.” „Ez enyhén halízű, ami elég furcsa egy töltetlen tortillánál. Ez kicsit elrettentő.”

Ötödik helyezett: 8 Tortillas de Trigo, 17 pont (Auchan saját márkás)

Összetevők: Búzaliszt 66%, Víz, Repceolaj, Glicerol, Guargumi, Nátrium-karboxi-metil-cellulóz, Térfogatnövelő szerek: dinátrium-difoszfát, nátrium-hidrogén-karbonát, Só, Almasav, Emulgeálószerek, Káliumszorbát, Kalcium propionát.

Még mindig a középmezőnyben vagyunk, és nagyon lassan jutunk csak el az igazán jó tortillákig, de addig is, ez egy nagyon érdekes termék, nincs tortillaíze, ellenben olyan, mint valami péksütemény. 

9
„Feltalálták a mozis perec ízű tortillát. Jó, csak nem tortilla.” „Kicsit tejes íze van, amit nem igazán értek." „Kicsit lisztes, és lehetne sósabb.”

Harmadik helyezett: Taste of America, 19 pont (Aldi)

Összetevők: Búzaliszt, ivóvíz, pálmazsír, stabilizátorok: glicerin, guargumi, étkezési só, térfogatnövelőszerek: nátrium-karbonátok, difosztfátok, savanyúságot szabályozó anyag, cukor, emulgeálószer: zsírsavak mono-és digliceridjei, tartósítószer: káliumszorbát, kalcium propionát.

A teszt legolcsóbb versenyzője holtversenyben lett bronzérmes a Twist tortillával. Hihetetlen, de több tesztelő is valami virágot vélt felfedezni az ízében, már csak ezért is megéri megkóstolni.

3
„Jé, jázminos tortilla?!? Van egy ilyen virágos mellékíze, elég bizarr.” „Szétesős az egész.” „Úúú, ez valami japán tortilla? Eszméletlen jó, aromás, mintha rózsavíz lenne benne.”

Harmadik helyezett: Twist tortilla lapok, 19 pont

Összetevők: Búzaliszt (66%), ivóvíz, növényi olaj (pálmaolaj), nedvesítőszer (glicerin), Stabilizátorok (guargumi, nátrium-karboxi-metil-cellulóz), térfogatnövelő szerek, étkezési só, savanyúságot szabályozó anyag (almasav), emulgeálószer, dextróz, tartósítószerek.

Ezzel a tortillával nem fog rosszul járni, elég kellemes az íze, és még olcsó is. Jó, persze sokkal olcsóbban ki tudja hozni, ha otthon készíti el, és még csak nem is lesz teletömve mesterséges anyagokkal. Ezeket leszámítva jó kis lepény, és bronzérmes is.

10

„Édeskés, kicsit lisztes, nem rossz, de nem is elég jó.” „Pirítva sem rossz, puha maradt meg nyammogós.” „Elég fura lisztes szaga van, ízre is nagyon lisztes, egyáltalán nem sós. Olyan, mint egy palacsintatészta, csak vastagabb.”

Második helyezett: Antica Cantina 8 Soft Flour Tortillas, 23 pont

Összetevők: Búzaliszt (69%), Ivóvíz, Pálmaolaj, Jódozott étkezési só, Savanyúságot szabályozó anyag (E330, E296), Tartósítószerek (E202, E282), Térfogatnövelő szer (E500), Stabilizátor (E412, E422), Emulgeálószer (E471).

Az ezüstérmest nyugodtan hazaviheti, nincs mellékíze, igaz, hogy egy kicsit fogbaragadós, de hát melyik tortilla nem az?!

4
„Finom, nem lisztes, vékony, pont jó!” „Ennek semmi íze. Viszont beleragad a fogamba.” „Kicsit kukoricaízű, egyáltalán nem sós, foghoz tapadós.”

Első helyezett: Azteca 8 Tortillas de Trigo, 28 pont

Összetevők: Búzaliszt, Víz, Növényi zsiradék, Só, Stabilizátorok (E-422, E-466, E-412), Térfogatnövelő szerek (E-450i, E-500ii), Dextróz, Emulgeálószer (E471), Savanyúságot szabályozó anyag (E-296), Tartósítószerek (E-281, E202).

Nem kapott rossz értékelést az aranyérmes, elég magabiztosan nyert, mindenki szerette, és akár sütés nélkül, hideg szendvicsfalatkák alapanyagának is tökéletes.

8
„Sós, és hosszas pirítás után is teljesen puha.” „Nagyon fehér, de az íze teljesen jó. Ez akár szendvicsfalatkáknak is jó.” „Színtelen, ragadós, nincs mellékíze, állgra kicsit olyan, mintha nyers lenne, ízre viszont egyáltalán nem.”
Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/kg) Pontszám (max. 35) Itt vettük
Azteca 8 Tortillas de Trigo  599 1871 28 Tesco
Antica Cantina 8 Soft Flour Tortillas  799 2496 23 Tesco
Twist tortilla lapok 469 1465 19 Auchan
Taste of America (Aldi saját márkás) 333 900 19 Aldi
Tortillas de Trigo (Auchan saját márkás) 659 2059 17 Auchan
Casa Fiesta Wrap Tortilla 829 3454 16 Tesco
Mexifoods, Tortillas de Trigo  499 1559 15 Auchan
SPAR Flour Tortilla 499 1559 14 SPAR
Roberto Tortillas 599 2495 13 SPAR
Poco Loco Tortilla 649 2028 12 Tesco
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra