OFFLINE

Pénteki süti: almás-citromos fonat

2016. január 8., péntek 08:33

Ennek az igazi uzsonnasütinek a titka a tésztában lévő mascarpone (de natúr krémsajttal is ugyanolyan tökéletes): a tésztája szaftos, nem szárad ki egykönnyen, ezért egy délutáni sütésből – ha marad – másnapra is szuper reggeli lesz.

Ugyan szükséges kicsit keleszteni a tésztát, de nem igényel komolyabb dagasztást, és 15 percnél több munkát, nagyon könnyen kezelhető, ezért simán belefér egy péntek késő délutáni otthoni bekuckózásba.

Hozzávalók:

a tésztához

30 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
10 dkg cukor
0,6 dl langyos tej
2,5 dkg olvasztott vaj
15 dkg mascarpone

a töltelékhez:

6 közepes méretű, keményebb húsú alma ( én Goldent használtam)
1 citrom lereszelt héja és leve
4 babapiskóta vagy 4 ek. kekszmorzsa/zsemlemorzsa
5 dkg vörösáfonya
5 dkg arany mazsola
2 ek. vaníliás porcukor

a tetejére:

1 tojás vagy 2 ek.tejföl
jégcukor

  1. A lisztet langyosítsuk meg a mikróban, (hogy ezzel is segítsük a gyorsabb kelést), ha langyos, egy mély tálba kimérjük, a langyos tejet, az élesztőt és a cukorból egy teáskanálnyit a liszt közepébe készített mélyedésben 10 perc alatt megfuttatunk.
  2. Ezután a többi hozzávalóval 5 perc alatt a kézi mixer dagasztókarjával – vagy kézzel – sima tésztává gyúrjuk.
  3. A tálat lefolpackozzuk és a tésztát langyos helyen 45 percet kelesztjük.
  4. Addig az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, negyedeljük, a negyedeket vékony szeletekre vágjuk, ráreszeljük a citrom héját, a levét rácsavarjuk, átforgatjuk.
  5. A tésztát enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, két részre osztjuk. Egyenként 40x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, hosszában 10 centi szélességben rámorzsálunk 2-2 babapiskótát, kirakjuk a kétfelé osztott almaszeletekkel, az áfonyával és a mazsolával, és megszórjuk a vaníliás porcukorral. A tészta két kimaradó szélét 2 centinként, ferdén bevágjuk, majd jobbról-balról felváltva a töltelékre hajtogatjuk.
  6. Amíg a második rúddal elkészülünk, az elsőt még kelni hagyjuk, ezután a tojással/tejföllel megkenjük, a jégcukorral szórjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta