Tart a kenyérsütéstől? Süssön ír szódás kenyeret!

Tudjuk, hogy sokan nem mernek belevágni az otthoni kenyérsütésbe, vagy egyszerűen csak vasárnap van, és nincs otthon élesztő. Ezért mutatjuk meg az alábbi receptet.

Pár perc alatt összeállítható a tészta, amihez csak olyan dolgok kellenek, amik jó eséllyel minden konyhában megtalálhatók. Dagasztani, keleszteni nem kell, így csak a mosogatásra kell pár percet rászánni.

DSC 0284akicsi
Katuci

A tésztát felturbózhatja néhány extra hozzávalóval, magvakkal, fűszerekkel, esetleg egy kevés minőségi sajttal. Ebbe a verzióba néhány szárított paradicsom és olívabogyó is került. 

Hozzávalók:

45 dkg finomliszt
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
kb. 4 dl író (helyettesíthetjük kefírrel vagy vízzel hígított joghurttal – én 2,5 dl joghurthoz szoktam 1,5 dl vizet keverni)
lehet bele tenni: magvakat, aszalt paradicsomot, olivát, diót+mazsolát, stb

  1. A lisztet, a sót és a szódabikarbónát tálba mérjük.
  2. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük az írót / kefírt / hígított joghurtot.
  3. Villával vagy az ujjainkkal összekeverjük, közben  ekkor jöhet bele extra hozzávaló is. Nem kell gyúrni, dagasztani, épp csak annyi kell, hogy összeálljon egy lágy, de nem ragacsos tészta.
  4. A munkalapot meglisztezzük, kitesszük rá a masszát, néhányszor átforgatjuk, egy nagy gombócot formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsire átemeljük, meglisztezzük vékonyan a tetejét, és keresztben bevágjuk.
  5. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.  
DSC 0293akicsi
Katuci

Tálaláshoz pedig elég egy kis vaj mellé.

DSC 0287akicsi
Katuci
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek