Teszt: felejtse el a bolti padlizsánkrémeket, de gyorsan!

Mindenki nagyon várta ezt a tesztet. Az első pofon akkor jött, amikor a kollégák meglátták a tálakba kitett krémeket, a látvány eléggé nem egyezett a bennünk élő idealizált képpel. És akkor még azt nem is tudtuk, hogy egyenesen katasztrofális ízük van a gyári padlizsánoknak.

Az idei év egyik legnagyobb csalódása volt ez a teszt. Annyira borzalmas volt az összes termék, hogy ezentúl is inkább otthon állunk neki padlizsánkrémet készíteni, mintsem bármelyiket is megvegyük ezek közül. 

A padlizsánokat semmilyen tudományos módszer alapján nem vizsgáltuk, naivan a „sok jó között”, szerettük volna megtalálni a legfinomabbat. Nos, ebből inkább a „legehetőbb” lett, sajnos. A maximálisan elérhető pontszám 20 volt, és nem csodálkozunk, hogy még a közelébe sem jutottak el a termékek. 

Összesen hatféle előre elkészített padlizsánt találtunk a boltokban, volt közöttük konzerves, műanyag dobozos, és befőttes üveges változat is. 

Ha szeretne egyszer igazán jó padlizsánkrémet enni, próbálja ki a libanoni baba ganousht, ha még ennél is egyszerűbbre vágyik, akkor ezt a puritán receptet. És ha csak teheti, süsse a padlizsánt faszenes grillen, a plusz füstös íz egyszerűen zseniális bármilyen padlizsánkrémet is készít.

(Egy harmadik verzió lehet például a 2-3 faszénen feketére grillezett padlizsán kikapart belseje egy pohár tejföllel, fokhagymával, kevés olivaolajjal, és citromlével elkeverve, só, bors, szevasz, kész.)

Utolsó helyezett: Fanan padlizsán saláta, 3 pont

Összetevők: padlizsán 47,2%, vöröshagyma, napraforgó étolaj, étkezési só, fokhagyma, tartósítószerek: K-szorbát, Na-benzoát.

Túl sokat nem tudunk hozzáfűzni ehhez a termékhez, maximum annyit, hogy még távolról sem emlékeztet akármilyen recept szerint készülő padlizsánkrém ízére, de még a padlizsánra sem. Sajnos későn vettük észre, hogy ebből van egy majonézes változat is, az talán sokkal jobb helyezést is el tudott volna érni a kóstolón. Mindenesetre ez biztosan nem lesz a kedvencünk. Az egyetlen pozitív ebben a termékben: visszazárható műanyag dobozban van.

MG 0055

„Másodszor pityeredtem el a teszt során, ennek egyáltalán semmi padlizsáníze nincs, csak savanyú és paprikaízű. Borzalom.” „Vöröshagymakrém.” „Ennek köze sincs a padlizsánhoz, szóval szabad a gazda, mi ez????” „Vöröshagymakrém, a padlizsán íze nem felismerhető."

Negyedik helyezett: Vecon padlizsánkrém, 4 pont

Összetevők: padlizsán 98,9%, só 1,1%, fokhagyma, ecet.

Csodálatos, hogy szinte csak padlizsán van az üvegben, mégis sikerült ehetetlenné tenni. Kicsit túlzásba vitték az ecetet, talán ha kevesebb lenne benne, a padlizsán is ehetőbb lenne. Ebben a formában viszont fogyaszthatatlan. 

MG 0062

„Én ettől könnyezni kezdtem, és nem örömkönnyek voltak. Savanyú és rossz, másra nem emlékszem belőle a nyelés után két másodperccel.” „Óh menny és pokol, ez valami ecetes szörnyűség.” „Olyan, mintha nyers padlizsán lenne esettel, és kis fokhagymával. Vagyis szar."

Harmadik helyezett: Alnatura padlizsán kenyérfeltét, 7 pont

Összetevők: napraforgómag, padlizsán 16%, napraforgóolaj, almalé, sűrített paradicsom, vöröshagyma, citromlé, almapüré, víz, olívaolaj, paprika, tengeri só, fokhagyma, bazsalikom, oregánó, rozmaring, bors.

Ennek a leghosszabb az összetevőlistája, és ebben a legkevesebb a padlizsán, összesen 16 százalékot sikerült belepréselni az üvegbe. Oké, mondjuk ez nem is „krém”, hanem feltét, de mégis ott van a nevében a padlizsán. Mi nagyon nem szerettük, mégis ezzel a csekélyke ponttal zsebelte be a bronzérmet. Jaj!

MG 0068

„Ránézésre nem gondoltam volna erről, hogy padlizsán. Paprikaízt érzek rajta, amit nagyon nem szeretek. De valószínűleg nem csak ettől nem jó.” „Ezt konkrétan alig mertem megkóstolni. Olyan, mintha körözött lenne, vagy lazackrém. Habos és még zöldségkrémnek is rossz. Borzasztó.” „Ecet, só, hagyma és padlizsán, magokkal. Nem aktívan rossz, de nem is jó."

Második helyezett: Virágoskút padlizsánkrém, 8 pont

Összetevők: bio padlizsán 66,9%, bio vöröshagyma 20%, bio napraforgóolaj 11,2%, bio sózott fokhagyma, konyhasó.

Itt egy kicsit besokalltunk már a sok „bio” jelzőtől, ugyanakkor szomorúan konstatáltuk, hogy a só nem bio. A termék egészen ehető, meg mernénk kockáztatni, hogy hasonlít a padlizsánkrémhez, de persze azért még ez is messze van az igazi, házitól. Megérdemli az ezüstérmet, nem volt vele különösebb bajunk.

MG 0073

„Ez tök jó! Ebből magamtól kétszer vettem, mert ez fincsi. Amikor az ember azt mondja, hogy padlizsánkrém, valami ilyesmire gondol. Mellesleg küllemében is csak ez emlékeztet arra a padlizsánkrémre, amit én otthon szoktam enni.” „Pépesített bab? Annak jó, a színe meg padlizsán.” „Ennek valami nagyon fura mellékíze van, mintha a konyhásnéni izzadtsága is belefolyt volna."

Első helyezett: Al Wadi eggplant dip, 13 pont

Összetevők: padlizsán min. 85%, szezám paszta 11%, só.

Ezt a padlizsánkrémet az Auchanban fedeztük fel a nemzetek konyhája részen. Már az is kirívó volt, hogy konzervben van, és az íze is eltért az általunk megszokott padlizsánkrémektől. Próbálja ki, ha új ízekre vágyik.

„Eleinte nem ízlett, de az utóíz egész jó. Én ezt megenném szívesen, ha éhes lennék.” „Nagyon finom, füstölt íze van és inkább sajtkrém, mint padlizsán, de jó.” „Homokállagú, gondolom valami szezámos műfaj. De nem az a baj, hanem, hogy agyon van savanyítva."

Első helyezett: Vegabond erdélyi padlizsánkrém, 13 pont

Összetevők: padlizsán 67%, növényi olaj, vöröshagyma, tengeri só, mustár, nádcukor, fekete bors.

Üvegben árulják az erdélyi padlizsánkrémet és bár padlizsán ebben is csak 67 százalékban van, attól még viszonylag ehető. 

MG 0059

„Ez hideg kelkáposztafőzelék, padlizsános utóízzel. Én kifejezetten szeretem a kelkáposztafőzeléket, ha fel lenne melegítve, szerintem magasabb pontszámot adnék neki. Padlizsánkrémnek nem nagyon tudom értelmezni, de engem ez nem zavar, a lényeg, hogy nem túl rossz.” „Ez pépesített vöröshagyma vízzel és rengeteg olajjal.” „Sok olaj, vöröshagyma, só, nyomokban padlizsánt tartalmaz.

Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/kg) Pontszám (max. 20) Itt vettük
Vegabond erdélyi padlizsánkrém 679 3395 13 SPAR
Al Wadi eggplant dip 899 2463 13 Auchan
Virágoskút padlizsánkrém 759 4465 8 Tesco
Alnatura padlizsán kenyérfeltét 629 3494 7 drogerie markt
Vecon padlizsánkrém 759 1432 4 SPAR
Fanan padlizsán saláta 599 2995 3 Tesco
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra