OFFLINE

Mogyorós-narancsos répatorta

2016. január 3., vasárnap 10:09

Ez a répatorta még a közeledő ünnepekre hangolódás jegyében készült, de bármikor bevethető. A tésztába durvára darált mogyoró került és illatos narancshéj. A krémsajtos mázból sem érdemes kispórolni a narancsot, így lesz igazán illatos-narancsos a répatortánk. A mázból nem csak a torta tetejére jutott, hanem a közepére is: higgyék el, dupla adag narancsos-vaníliás krémsajttól még a legszaftosabb répatorta is sokkal-sokkal jobb lesz.

És most jön az utolsó trükk, amitől tényleg szuperszaftos lesz ez a süti: a félbevágott piskótalapokat egy kevés narancslikőrrel locsoltuk meg.

Ha további répatorta-változatokat is kipróbálna, akkor ajánljuk a mazsolás-diósat, az ananásszal és mézeskalács-fűszerrel turbózott variációt vagy a mini répatorta-muffinokat fehér csokis-krémsajtos mázzal.

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:

Répatorta:

160 g liszt (teljes kiőrlésű búzalisztet használtam) 
80 g törökmogyoró durvára darálva 
fél kk. fahéj 
egy csipet só 
1 púpos tk. sütőpor 
100 g nádcukor 
2 tojás 
120 g tejföl 
120 ml étolaj 
fél kezeletlen narancs héja 
120 g répa (tisztítva mérve)

Máz:

100 g mascarpone 
100 g puha vaj 
fél kezeletlen narancs héja 
egy rúd vanília 
ízlés szerint 1-2 ek. porcukor

Tésztalapokat öntözni: 

2-3 ek. narancslikőr

1. Egy nagyobb tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a durvára darált törökmogyorót, a fahéjat, a sót és a sütőport.  

2. Egy másik tálba kimérjük a cukrot, a tejfölt, az étolajat, beleütjük a tojásokat, és belereszeljük a narancs héját. Ezeket kézi habverővel összedolgozzuk, majd hozzáforgatjuk a száraz hozzávalókhoz. A répát lereszeljük, és a tésztához forgatjuk.  

3. Egy 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt vágunk méretre, majd beleöntjük a répatorta tésztáját. 175°C-ra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük.  

4. A mázhoz összekeverjük a mascarponét, a puha vajat, a lereszelt narancshéjat, a vaníliarúd kikapart magjait, és ízlés szerinti mennyiségű porcukrot.

5. A kész répatortát két lapba vágjuk, mindkét lapot meglocsoljuk narancslikőrrel. Megkenjük az alsó lapot a sajtkrémes mázzal, ráhelyezzük a felső lapot, majd a tetejét és az oldalát is bevonjuk a mázzal. Durvára vágott mogyoróval díszíthetjük.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta