OFFLINE

Karamellhab, étcsoki és tejszín - egy pohárban

2015. december 30., szerda 10:49

Legalább tízmillió kalória ez a pohárdesszert, de ilyenkor ősszel-télen, amikor korán sötétedik, hideg, eső, köd, hó, vagy ónos eső van odakint, egyszerűen jólesik egy ilyen izmos desszert. A fajsúlyos karamellát ezúttal könnyed-légies hab formájában töltjük pohárba, majd a karamell édességét egy kevés étcsokoládés krémmel hozzuk egyensúlyba, végül pedig tejszínhab-rózsákkal is megfejeljük.

A karamellhab alá még ízlés szerint törhetünk össze kekszet vagy morzsolhatunk össze megmaradt piskótaszéleket, ha önmagában nem találnánk elég izmosnak az édességet.

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

Karamellhab:

2 dl hideg habtejszín
1,5 dl forró habtejszín
200 g világos nádcukor
40 g méz 
2 lap (4 g) zselatin hideg vízbe áztatva
nagy csipet jó minőségű só (pl. fleur de sel)

Étcsokis krém:

120 g étcsokoládé
1,5 dl habtejszín
1 ek. méz

Díszítés:

1,5 dl habtejszín 

Figyelem! A karamellhabhoz célszerű minden hozzávalót előre kimérni, mert a karamellel gyorsan kell majd dolgoznunk.

1. A nádcukrot alacsony tűzön, néha megkavarva karamellizáljuk. Lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk óvatosan a mézet, majd a forró habtejszínt. Vigyázat, fröcskölhet! Ha tényleg elég forrón adjuk a karamellhez a habtejszínt, minimális lesz a hőmérséklet-különbség, így kevésbé fog fröcskölni-sercegni. Simára keverjük. Ha a karamell itt-ott megszilárdult, visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony lángon visszaolvasztjuk.

2. Az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat a karamellben feloldjuk. Hozzákeverjük a sót is – nem szabad megijedni a sótól, nagyon szépen ki fogja egyensúlyozni a karamell édességét. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni a karamellt, néha átkeverve közben. 

3. Ekkor a hideg habtejszínt habbá verjük, és két részletben a karamellhez forgatjuk óvatosan. A kész karamellhabot elosztjuk a poharakban, majd egy jó órára hűtőbe tesszük.

4. Az étcsokoládés krémhez a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra vágott étcsokoládét, és egyneművé keverjük. A krémet elosztjuk a poharakban a karamellhab tetején, majd újabb egy órára hűtőbe tesszük a desszerteket.

5. Tálalás előtt ízlés szerint édesített felvert tejszínhabbal díszítjük a pohárdesszerteket. A stabil tejszínhab elkészítéséhez itt olvashatja tippjeinket.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta