Ilyen ruhákban buliztunk az elmúlt 115 évben!

Mint ahogy napjainkban, természetesen a huszadik században is szerettek csinosban szórakozni az emberek, bár az 1900-as évek elején teljesen mást jelentett a bulizós a ruha, mint mondjuk a vad hatvanas-hetvenes vagy éppen a szürreális kilencvenes években. Összeállításunkban a hajtás után megnézheti, hogy hogyan változtak az öltözködési szokások és hogy milyen szettekben indultak el táncolni a hírességek az elmúlt 115 évben!

A huszadik század eleje

Az olasz örökösnő, múzsa és művészettámogató Luisa Casati annak ellenére jó példa, hogy vélhetően igencsak kevesen engedhették meg maguknak, hogy úgy öltözzenek, mint a márkiné, akinek nem titkolt életcélja volt, hogy „élő műalkotásként” tekintsenek rá az emberek. Casati gardróbja ugyanis tele volt drága és figyelemfelkeltő, olykor jelmezszerű ruhákkal, mutatós ékszerekkel és szőrmékkel, nem véletlen hivatkozott rá úgy az akkori Vogue, mint Európa legmerészebb és legextravagánsabb nőjére. Casati luxusanyagokból készített couture ruhái nem követték a kor londoni és párizsi divatját, inkább olyan túldíszített ünnepi darabok voltak ezek, melyek nemet mondtak a fűzőre és táncra ösztönözték viselőjét.

Az 1920-as évek

Az 1920-as évekre a szoknyák és a ruhák valamivel rövidebbek lettek, így sokkal könnyebb volt bennük mozogni, mint valaha. Az olyan, mára úttörőnek számító luxusruha tervezők, mint Madeline Vionnet, Jeanne Lanvin és Elsa Schiaparelli újragondolták az estélyi ruhák fogalmát, divatba hozták a spagettipántos ruhát, ami csipkével kombinált selyem- illetve bársonyanyaggal is menőnek számított akkoriban. Mivel a ruhák leegyszerűsödtek a húszas években, így az olyan kiegészítők, mint például a szőrme sál, a harisnyák, vagy a kalapok kulcsfontosságú szerepet játszottak. Ez volt a kreatív öltözködés időszakának a kezdete, mikor már érezhetővé vált, hogy a divat fontos szerepet fog játszani a későbbiekben az emberek életében.

Az 1940-es évek

A második világháborút és annak következményeit a divatipar is megérezte, de ezzel együtt ez volt az úgynevezett dupla H évtizede is, azaz a hollywoodi díváké és az haute couture-é is. Az emberek elkezdtek a saját személyes stílusuk szerint öltözködni, ami többek között az olyan ikonikus színésznőknek is köszönhető volt, mint Rita Hayworth, Grace Kelly, Ava Gardner és Katharine Hepburn, akiket olyan neves divatházak öltöztettek a filmvásznon és a vörös szőnyeges eseményeken, mint Christian Dior, Pierre Balmain, Charles James vagy Nina Ricci. A csillogó estélyi ruhák mellett a hétköznapokban az egyszerűbb, testhez állóbb ruhák voltak divatban, a felső osztály pedig a Dior műalkotásnak beillő „New Look” vonaláért rajongott akkoriban.

Az 1950-es évek

A második világháborút követően az emberek kétszer is átgondolták, hogy mire költenek, amihez a divatipar is igazodott, jóval komfortosabb és hordhatóbb darabokban gondolkodott, mint azelőtt. Újítónak számítottak az Audrey Hepburnt öltöztető Hubert de Givenchy mára ikonikussá vált övvel kombinált egyrészesei, míg az olyan hírességek, mint Sophia Loren vagy Marilyn Monroe inkább a pin-up stílust követő vörös szőnyeges ruhákat preferálták az ötvenes években. Ez volt az az időszak is, mikor az emberek a kényelmet és a biztonságot választották, mikor vacsorázni vagy táncolni indultak hétvégenként.

Az 1960-as évek

A hatvanas évek a jó csajok megjelenésének évtizede is volt, ugyanis Marianne Faithfull, Jean Shrimpton, Edie Sedgwick vagy Diana Ross nagyon is tisztában voltak azzal, hogy milyen ruhában kell elindulniuk otthonról ahhoz, hogy felfigyeljenek rájuk az emberek. Ezek a modellek, énekesnők és gruppiek felrúgták a divatipar íratlan szabályait és falatnyi ruhákban jelentek meg a szórakozóhelyeken. Számos, mai napig trendinek számító darab a hatvanas években jött divatba, Paco Rabanne például piacra dobta fényes PVC ruháit, míg a brit tervezőnek, Mary Quantnak az átlátszó horgolt ruhákat és a miniszoknyát köszönhetjük.

A hatvanas évek divatja lényegében arról szólt, hogy a fiatalok jól érezzék magukat a bőrükben. A női és férfi szerepek is elmosódtak kicsit, mikor divatba jöttek a csontsovány, rövid hajú modellek és Yves Saint Laurentnek köszönhetően a nők is viselhettek nadrágkosztümöt az átlagos estélyi ruhák helyett a fellépéseken és a vörös szőnyeges eseményeken.

Az 1970-es évek

Sokak szerint annak, aki nem a New York-i Studio 54-ben ropta a hetvenes években, annak fogalma sincs, hogy mi is történt valójában ebben az időszakban. Menőnek számítottak a Biba féle blézerek, a kezeslábasok, a Diane von Fürstenberg által tervezett átlapolós ruhák, ahogy nem volt ciki ezüst vagy arany színű tornadresszben sem elindulni otthonról a hetvenes években. Minden idők legkeményebb éjszakai élete vitathatatlanul ekkor volt, az új kor trendjeit pedig olyan nők határozták meg, mint Bianca Jagger, Grace Jones vagy Liza Minelli.

Az 1980-as évek

Teljesen mindegy, hogy egy vidéki pincebuliban vagy egy dress code-hoz kötött puccos vacsorán jártunk a nyolcvanas években, minden helyszínen szinte garantáltan jelen voltak a túlméretezett göncök. Elég csak megnézni egy Madonna vagy egy Paula Abdul videóklipet ahhoz, hogy világossá váljon, az óriási motoros dzsekik, forró nadrágok, feltupírozott frizurák, válltömések, röhejes sminkek és túlzások évtizede volt ez, egy olyan időszak, amire senki sem tekint vissza büszkén ha a gardróbjára gondol.

Az 1990-es évek

Egyik évtizedben sem bukkant fel annyi, egymástól teljesen különböző szubkultúra, mint a kilencvenes években, mikor ugyanúgy menő volt diszkópatkánynak lenni, mint ravernek, rockernek vagy lázadó grunge rajongónak. A Ponyvaregény, a kockás ingek, a lézerfények és az elektronikus zene évtizede olyan stílusikonokat nevelt ki, mint Gwen Stefani vagy a „Heroin Chic” stílus egyik úttörője, Kate Moss.

A 2000-es évek

Hihetetlen, de a 21.század első évtizedében olyan üres tekintetű arcok uralták az éjszakai életet, mint Paris Hilton vagy Nicole Richie, Kim Kardashian pedig még egész emberinek tűnt a paparazzikat vonzó szőkeségekhez képest. De a 2000-es évek elején sokat láthattuk Britney Spearst és Lindsay Lohant is a bulvársajtóban, akik a Hilton lányokhoz hasonlóan ízléstelen, aszimmetrikus szabású szoknyákban, farmerrel kombinált fűzős felsőkben vagy túlságosan rövid, metálszínű miniruhában feszítettek a címlapon.

A 2010-es évek

A 21.század legelejére divatba jöttek a jó csajok, akik életük minden egyes pillanatát dokumentálják az Instagramon, a Snapchaten vagy a Facebookon és aminek köszönhetően soha egyetlen egy híresség sem tűnt még ennyire elérhetőnek, mint manapság – jegyzi meg a Refinery29.com. Jó pár évtizednek kellett eltelnie ahhoz is, hogy a 21.századra úgy keltsünk elegánst hatást, hogy közben kényelmesen érezzük magunkat abban, amit viselünk. Napjaink jó csajai, mint például Kendall Jenner, Cara Delevingne vagy Alexa Chung ugyanúgy szeretik a laza, farmeres és bőrkabátos szetteket, mint a mélyen dekoltált estélyi ruhákat és a különféle alkalomhoz illő kiegészítőket. Kattintson az óriásgalériára és nézze meg, hogy milyen szettekben pózoltak a hírességek az elmúlt évtizedekben!

Oszd meg másokkal is!
Mustra