OFFLINE

Vegán karácsony Steiner Kristóf konyhájában

2015. december 24., csütörtök 11:35 |

"És ti mit esztek karácsonykor?" - kérdezik tőlem gyakran húsevő barátaim, mintha legalábbis a vegánok valamiféle különös lények lennének, akik még szenteste is csak magvakat rágcsálnak. Pedig pompás ünnepi vacsorát készíteni vegán módon koránt sem ördöngösség - ha minden vendég hús, tej, és tojásmentesen étkezik.

Ennél sokkal nehézkesebb rávenni a nemvegán családot, hogy kerüljön húsmentes alternatíva is az asztalra a húsos falatok mellé. Abban bízom, hogy ezzel a négy recepttel kisegítek néhány "vegyes háztartást", ahol vegánok és húsevők közösen ülik körbe az ünnepi asztalt. A receptek és a fotók - amelyeket most mutatok meg először - a Kristóf konyhája című, itt már megvásárolható szakácskönyvemben is megtalálhatóak, ezeket "karácsonyiasítottam" kicsit az ünnep kedvéért.

Szenteste vacsorára -  Aszalt gyümölcsökkel sült vegán sajtgolyók karácsonyi fűszeres paradicsommártásban

Ez az indiai specialitás egy szempillantás alatt mennyei illatokba burkolja a konyhát - pláne a karácsonyi fűszerkeverékkel meghintve, amely tökéletesen illik a curry-hez. Érdemes tripla adaggal készíteni, mert a húsevőknek is ízleni fog - nehogy pont a vegánoknak ne maradjon...

Hozzávalók, adagonként

A gombócokhoz:

1 kis szem krumpli 
1 vékony szál sárgarépa 
½ csomag tofu
2 kk. só
½ csésze csicseriborsó-/sárgaborsóliszt 
1 marék vegyes aszalt gyümölcs apróra vágva
2 ek. frissen reszelt gyömbér 
1 gerezd zúzott fokhagyma 
½ kk. csilipor 
olaj a sütéshez

A szószhoz:

1 ek. kókuszolaj 
1 kk. őrölt koriander
1 kk. őrölt római kömény 
1/2 kk. kurkuma 
1 csipet fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, és gyömbér 
3 szem paradicsom, vagy 1/2 paradicsompép-konzerv, esetleg 1 nagy pohár paradicsomlé 
1/2 csésze szójatejszín vagy kókusztej 
1 marék kesudió 
2 kk. só

1. Első lépésként a paradicsomszószt készítem el. Fogok egy reszelőt, s a legnagyobb lyukú részén (amelyen almát is reszelünk) lereszelem a paradicsomokat. Persze használható paradicsomkonzerv is, az én konyhámban nincsenek kőbe vésett szabályok.

2. Előkapok egy lábost, és 2 evőkanál olajon megpirítom a fűszereket, majd utánaküldöm a paradicsomot. Kis lángon sercegtetem, időnként megkevergetve.

3. A szójatejszínt a turmixgépbe öntöm a kesudióval, és addig berregtetem, míg folyékony masszát nem kapok. Ekkor felöntöm vele a szószt, és ha felforrt, kis lángon rotyogtatom, míg be nem sűrűsödik.

4. A koftagolyók elkészítésének két módszere van. Az egyszerűbb, ha először is a reszelő kis lyukú oldalát használom: egy tálba vakargászom a krumplit, a répát és a tofut, majd hozzáadom a keverékhez a csicseriborsólisztet, a mazsolát, a gyömbért, a fokhagymát, a csilit és 1 kávéskanál sót. Alaposan összedolgozom a masszát, hogy formálható legyen, mint a gyurma. Ha nem elég szottyos, adok hozzá pár csepp vizet. A második módszer gyakorlatilag ugyanez, ám ha levegősebb, fánkszerűbb golyóbisokra vágyom, előbb megfőzöm a répát és a krumplit.

5. Egy serpenyőben felforrósítok egy kevés olajat, és a keverékből kis labdányi golyókat formázok, majd a forró olajba teszem őket jakuzzizni. Amikor aranybarnák, óvatosan kiemelem és egy szalvétával kibélelt kistányérra teszem őket – a szalvéta szépen beissza majd a felesleges olajat.

6. Ha a kesudiós-paradicsomos szósz már sűrű, enyhén megsózom, majd egyenként meghempergetem benne a koftákat, és forrón, rizzsel, salátával vagy akár egyszerűen csak kenyérrel tálalom.

Karácsony reggelire - Amerikai palacsinta áfonyával és juharsziruppal

Az amerikai filmekben csakis pancake lehet az ünnepi reggeli - a gyerekek kedvence a felnőtteket is az asztal köré szegezi majd, ráadásul a palacsinta mártogatós, szósz-cserélgetős, "csináld magad" jellegének köszönhetően igazi szociális tevékenység és családi program is. Ebből csak az marad ki, aki felpattan az asztaltól, hogy megsüsse a következő adagot...

Hozzávalók (3-4 darabhoz)

2 érett banán 
1,5 csésze szója/más növényi tej 
1 csipet só 
1 tasak sütőpor 
½ csésze teljes kiőrlésű liszt 
¼ csésze zabpehely 
olívaolaj 
mogyoróvaj, juharszirup, áfonyalekvár a tálaláshoz

1. A lisztet, a sütőport, a sót és a zabpelyhet összekeverem egy nagy tálban, hozzáadom a szójatejet, majd botmixerrel alaposan összekeverem őket. Ha nincs botmixer, egyszerűen összekutyulom az alapanyagot.

2. Villával összetöröm a banánokat, a palacsintatésztához adom a pürét, majd ismét összekeverem – akár botmixerrel, akár fakanállal.

3. Felforrósítok 1 kk. olajat, és egy tenyérnyi tésztát pakolok a sercegő serpenyőre. Amikor a széle barnulni kezd, és a palacsinta szépen bugyborékol, ideje megfordítani – kiszedőlapáttal, bátraknak feldobással és egy triplacsavarral a levegőben.

4. Tálaláskor toronnyá építem őket, és melléjük készítem a kényeztető finomságokat. A juharszirup klasszikus fogás a pancake mellé, a mogyoróvaj és a banán pedig olyanok, mint Brangelina: egymásnak teremtették őket!

Ajándékba - Expressz trüffelgolyók

Nincs is menőbb meglepetés, mint egy DIY finomság a konyhából. Ezek a bonbonok percek alatt elkészülnek, mutatósak, kedv szerint variálhatók, hűtőben tárolva sokáig frissek maradnak, ráadásul végtelenül finomak is. 

Hozzávalók (10-12 darabhoz):

1 csésze vegyes olajos mag (dió, mandula, pekándió) 
½ tábla fekete csokoládé apró kockákra vágva 
aki édesen szereti: 2 ek. datolyaméz/juhar-/agavészirup 
hempergetéshez: kakaópor, színes cukordrazsé, fahéj, kókuszreszelék

1. A magvakat vízbe áztatom 10 percre, ezalatt kistányérokba szórom a „hempergetős” összetevőket.

2. A magokat lecsöpögtetem, és a turmixgépembe dobálva őket masszát készítek belőlük, amit kedvemre ízesítek a sziruppal, esetleg fahéjjal, vaníliával.

3. A krémes masszából nedves kézzel golyókat formázok, és minden elkészült golyó közepébe egy darabka csokit biggyesztek, majd elegyengetem, hogy ne maradjon „lyukas”.

4. A golyócskákat random meghempergetem a toppingokban, és már csomagolom is... hacsak nem rakom őket félre magamnak későbbre, hogy titokban befalhassam, mikor senki se figyel.

Extra tipp: a magvakhoz aszalt datolyát vagy szilvát is lehet dobni a turmixgépbe – így gyümölcsös bonbonkákat is ajándékozhatunk.

Ünnepek utáni kajakómára - Mentás tabule saláta pirított pisztáciával

Mindannyiunk életében eljön az a pont, amikor képtelenek vagyunk több bejglit és szaloncukrot enni, és elkeseredetten bámuljuk a tükörképünket azon merengve, hogy is fog feljönni ránk a nadrág január első munkahetében, mikor a pizsamát és a játszós nacit végérvényesen le kell cserélni "normális" öltözékre.

Ilyenkor jó megoldás egy nagy tál ünnepi ízekbe burkolózott saláta, melyet aromás zöldfűszerek tesznek igazán különlegessé. A tabule - amelynek egy változatát a limitált szériás MENÜ 2 című kötetben is elkészítem, egy másik verzió pedig a saját szakácskönyvemben is helyet kapott - közel-keleti specialitás, Palesztinában és Izraelben is nagyon népszerű, így "világbéke salinak" is nevezhetjük.

Hozzávalók (adagonként)

3 marék vegyes zöldfűszer (friss menta, friss petrezselyem, friss korianderzöld, friss kapor változó arányú keveréke ízlés szerint) 
3 ek. kuszkusz 

1 paradicsom

1 kis uborka
1 szál újhagyma

marék hámozott pisztácia  

2 ek. aszalt áfonya

Az öntethez:

½ zöldcitrom 
2 ek. olívaolaj 
só, fekete bors 
1 késhegynyi mustár 
1 csepp ecet (én fehérbor-/almaecetet használok) 
pár csepp agavé-/juharszirup

1. A kuszkuszt egy bögrébe szórom, leöntöm 1,5-szörös mennyiségű, forrásban lévő vízzel, majd 5 percre letakarom egy kistányérral.

2. A dresszinghez mindent alaposan összekeverek egy kis csészében.

3. A pisztáciát és az áfonyát durván felvagdosom, nagyjából felezgetve.

4. A zöldfűszereket és zöldségeket egészen apróra vagdosom.

5. Egy salátás tálban egymásra halmozom a fűszereket, a pisztáciát és az áfonyát, a kuszkuszról lekapom a fedelet, villával fellazítom, hogy ne rögökben kerüljön a salátába, majd összeforgatom az alapanyagokat.

6. Meglocsolom az öntettel, ismét fellazítom a villámmal, és frissiben tálalom.

Mindenkinek boldogságot, békésséget, jó étvágyat, és mesés karácsonyt kívánok! Köszönöm, hogy egész évben együtt főzhettünk és lakmározhattunk. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta