OFFLINE

Kávés trüffeltorta az ünnepi asztalra

2015. december 23., szerda 15:30

A csupacsokis trüffeltorta tökéletes választás lehet karácsonyra: nem nehéz elkészíteni, a csokit pedig általában mindenki szereti. Mi most kávéval ízesítettük az alap trüffelkrémet.

Erre két módszer is létezik: áztathatunk a forró tejszínbe kb. egy órára mozsárban durvára tört kávébabokat – itt érdemes jó minőségű, lehetőleg frissen pörkölt arabica kávét választani, vagy fel lehet oldani instant kávét a forró tejszínben. Mi az előbbi módszert kedveljük, a kávé mellett akár egy kezeletlen narancs héját is a tejszínbe reszelhetjük: a kávé és a narancs nagyon szépen harmonizálnak egymással.

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortaformához:

Kakaós piskóta:

3 tojás 
60 g nádcukor 
50 g liszt 
10 g holland kakaópor

Trüffelkrém:

kb. 2,5 dl habtejszín 
20 g jó minőségű szemes kávé 
egy kezeletlen narancs héja (elhagyható) 
200 g jó minőségű étcsokoládé 
1-2 ek. méz 
20 g narancslikőr (vagy whiskey) 
40 g puha vaj 
egy csipet só

Díszíteni:  

kb. 50 g fehér csokoládé
néhány szem egész kávébab

1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgájukat a cukor egyharmadával habosra keverjük. A fehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd két részletben a kihabosított sárgákhoz forgatjuk. Beleszitáljuk a lisztet és a kakaóport is, és óvatosan belekeverjük.

2. Egy 18 cm-es kapcsos tortaforma aljára méretre vágott sütőpapírt teszünk, majd beleöntjük a piskótatésztát, és 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük (kb. 20 perc). A kész piskótát hagyjuk kihűlni.

3. A trüffelkrémhez a szemes kávét durvára törjük mozsárban. A tejszínt forrásig melegítjük, majd belekeverjük az összetört kávét és a lereszelt narancshéjat. Lefedve állni hagyjuk egy órán keresztül, hogy az ízek kioldódjanak a kávéból és a narancsból. Ekkor leszűrjük, és kimérünk 2 dl tejszínt – ennyire lesz szükség a krémhez.

4. A trüffelkrémhez az ízesített tejszínt forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra vágott étcsokoládét, és simára keverjük. Belekeverünk ízlést szerinti mennyiségű mézet, majd hozzáadjuk a vajat, a narancslikőrt és a sót is. Teljesen kihűtjük a krémet.

5. A kihűlt trüffelkrémet elektromos mixerrel kihabosítjuk. A kihűlt piskótát kettőbe vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a krémmel, majd ráhelyezzük a második lapot. A torta tetejét és az oldalát is bevonjuk a trüffelkrémmel.

6. Két-három evőkanálnyi krémet kihagyunk, ezt fogjuk használni a díszítéshez. Csillagcsöves habzsákkal rózsákat nyomunk a krémből a tortára, majd egy-egy kávészemet ültetünk a krémrózsákra.

7. A karácsonyi fenyőfás dekorációhoz a fehér csokoládét megolvasztjuk, nejlonzacskóba szedjük, a zacskó végén icipici lyukat vágunk. Sütőpapírral letakart tálcára fenyőfákat rajzolunk a fehér csokoládéval. Hűtőben hagyjuk megdermedni a csokifenyőket, majd óvatosan leszedjük a sütőpapírról, és a torta oldalához illesztjük.

A tortát fogyasztás előtt érdemes 15-20 perccel kivenni a hűtőből, ugyanis a trüffelkrém szobahőmérsékleten a legfinomabb.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta