Rasszizmussal vádolják az Alexander McQueent

Míg a Zara ellen a márka volt amerikai jogtanácsosa, Jack Miller indított pert diszkrimináció miatt, addig az Alexander McQueen házat és az azt üzemeltető Keringet a New York-i Madison Avenue-n található butik két afroamerikai alkalmazottja, Christopher Policard és Duane Davis perelte be faji megkülönböztetés vádjával. Ők mindketten azt állítják, hogy a cégnél nem kedvelik az színes bőrű munkavállalókat és hogy szisztematikusan elutasítják azokat afroamerikai jelentkezőket, akik a márka értékesítési osztályán szeretnének dolgozni.

GettyImages-496842696
Catwalking / Europress / Getty

A felperesek állítása szerint eladói munkakörben nem is dolgozik színes bőrű alkalmazott, mivel a vezetőség nem szeretné, ha találkoznának a vásárlókkal, ez kifejezetten a fehér bőrű alkalmazottak feladata, ezért hiába pályáznak ilyen munkakörbe, folyamatos elutasításban részesülnek és csakis olyan pozícióra veszik fel őket, ahol „nincsenek a vásárlók szeme előtt.” A divatházat perlő két egykori alkalmazott azt is nehezményezte, hogy olyan, a munkakörükbe egyáltalán nem tartozó, megalázó és alantas feladatokat is velük végeztetnek el, mint például a takarítás, illetve a fehér alkalmazottakkal ellentétben őket mindig átkutatják a műszak végén" – írja a Fashionista.com a perről, amit a Kering Americas Inc. és az Alexander McQueen Trading and Ltd., valamint másik négy vezető beosztásban lévő alkalmazott ellen indítottak New York Állam Bronx megyei Legfelsőbb Bíróságán.

GettyImages-118774134
Bloomberg / Europress / Getty

A bírósági dokumentumok szerint a két sértett először cégen belül próbálkozott hivatalos panaszt tenni az üggyel kapcsolatban, de szerintük a cég felületes és felszínes módon vizsgálta az ügyet, sőt idővel arra kényszerítették őket, hogy hagyják el a céget. Policard és Davis csak ezt követően tettek panaszt hátrányos megkülönböztetés miatt a bíróságon, ahol többek között az őket ért érzelmi sérülések miatt kérnek kártérítést, valamint követelik az üggyel kapcsolatos jogi díjak megtérítését és szeretnék, ha nem fordulna elő efféle faji megkülönböztetés a jövőben.

„Mi (az Alexander McQueen és a Kering) komolyan vesszük és kivizsgáljuk ezeket az állításokat, azonban a jelenlegi pert nem szeretnénk kommentálni” – mondja az Alexander McQueen képviselője az ügyről, ami már a harmadik ilyen jellegű eset a brit divatház háza táján. 2013-ban a biztonsági őrként dolgozó Othman Ibela nyújtott be panaszt az Equal Employment Opportunity Comissionnál, ahol azt állította, hogy a manhattani Meatpacking kerületben található üzletben érzéketlen rasszista viccekkel gúnyolódtak rajta a munkatársai. Ugyanebben az évben egy latin-amerikai eladónő is hasonló ügy miatt nyújtott be panaszt, ő azt állította, hogy a felettesei „burrito arcnak” és Goya hercegnőnek” csúfolták a munkaidő alatt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra