OFFLINE

Házi isler, karácsonyra hangolva

2015. december 17., csütörtök 17:24

Az isler igazi klasszikus karácsonyi sütemény nálunk: egyrészt mindenki szereti a puha lekváros linzertésztát a roppanós csokibevonattal, másrészt pedig praktikus is, hiszen jól záródó dobozban sokáig friss-szaftos marad, nem szárad ki, így akár előre is elkészíthetjük.

A hagyományos islerrel szakítva most egy kívül-belül karácsonyi változatot mutatunk: a mézeskalácsfűszerrel turbózott kakaós-mandulás linzerkorongokat szilvalekvárral ragasztottunk össze, majd a csokibevonatot csillagos-fenyőfás mintákkal dobtuk fel. Ha egy klasszikusabb változatot szeretne, kattintson a mandulás-málnalekváros isler receptjéért!

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

180 g liszt (lehet teljes kiőrlésű is) 
20 g holland kakaópor 
70 g darált mandula (vagy dió) 
60 g porcukor 
egy csipet só 
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék 
120 g hideg vaj 
1 kisebb tojás 
kb. 200 g szilvalekvár 
250 g étcsokoládé 
30 g fehér csokoládé

1. A fűszeres omlós tésztához a lisztet, a kakaóport, a mandulát, a porcukrot, a sót, a mézeskalács fűszerkeveréket és a kockákra vágott hideg vajat kézzel összemorzsoljuk vagy egy S-késes aprítógép segítségével morzsásra dolgozzuk. Hozzáadjuk a felvert tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Alufóliába csomagolva hűtőbe tesszük 2 órára.  

2. A kihűlt omlós tésztát lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, majd egy nagyobb kerek kiszúróval (én 6 centi átmérőjűt használtam) korongokat szúrunk ki belőle. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd 175°C-ra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük. Hagyjuk a tepsin kihűlni.  

3. A kész korongokat kettesével összeragasztjuk a szilvalekvárral.  

4. A fehér csokoládét megolvasztjuk. Az étcsokoládé negyedét apróra vágjuk, a többi részét megolvasztjuk. Az olvadt étcsokoládéhoz hozzákeverjük a felaprított részt, míg el nem olvad teljesen – így tulajdonképpen temperáljuk a csokoládét. Ebben mártjuk meg egyenként az islereket.  

5. Az islereket rögtön az étcsokoládéba mártás után díszíthetjük is olvasztott fehér csokoládéval.

Díszítés

  • Csillagmintához egy kiskanál segítségével három-négy fehércsoki-pettyet cseppentünk az étcsokis bevonatra, majd fogpiszkáló segítségével belehúzunk a pöttyökbe kifelé haladva – így készülnek ágak a csillagoknak.
  • Fenyőfa-mintához kiskanállal egy csíkban fehér csokit csorgatunk az ét mázra – ez lesz a fatörzs, majd belülről kifelé belehúzunk fogpiszkálóval, és így rajzoljuk meg a faágakat.
  • Eszterházy-mintához csurgassunk fehér csokit csigavonalban az ét mázra, majd fogpiszkálóval belülről kifelé haladva osszuk a kört négy részre, utána kívülről befelé haladva felezzük meg a negyedeket.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta