OFFLINE

Másoláson kapták a Chanelt

2015. december 14., hétfő 11:24

Érdekes koppintásgyanúba keveredett a Chanel: egy, a Shetland-szigeteken élő pulóvertervező érzi úgy, hogy a francia divatház lemásolta a dizájnját – olvasható a New York Times oldalán.

Emlékszik még Baranyi Kristófra? Nemrég megírtuk, hogy ő is felvonult a Chanel Métiers d'Art bemutatóján – éppen azon, amelyen Mati Ventrillon felfedezte a pulóvereihez kísértetiesen hasonló darabokat. Ventrillon többek között amiatt is bukott Facebook-oldalán, mivel nyár elején két Chanel-dolgozó felkereste őt és bevásárolt az árujából. Mint mondták, csupán kutatás céljából látogatták meg a nőt, de mint mára kiderült, szinte teljesen lemásolták a dizájnját a téli kollekciójukhoz.

Hogy mit reagált erre a Chanel? A szóvivőjük szerint a francia divatház a kommunikációjában jelezi fogják, hogy Mati Ventrillon volt az inspiráció a kötött termékek esetében. Bár maga a Fair Isle technika és minták eddig is ismertek voltak, a luxusház kifutóra küldött darabjai konkrétan ugyanolyan színekből álltak és olyan alakúak voltak, mint Ventrilloné – akit egyébként egy helyi politikus is bevédett egy tweetben.

The sleeveless round neck jumper as advertised on my website and Lagerfeld model sleeveless round neck jumper.

Posted by Mati Ventrillon Fair Isle-Scotland on Thursday, 3 December 2015

Azt már tudjuk, hogy a luxusmárkák tehetetlenek a fast fashion üzletekkel szemben, de mi van akkor, ha ők az elkövetők – vajon jár kártérítés? Az egyik poszt alatt Ventrillonnak is feltették ezt a kérdést, a válaszban pedig elmondta, hogy ő azt szeretné, ha ennél professzionálisabb módon közelítenék meg a kérdést és nem akarja megfejni a Chanelt csak azért, mert az nagyobb. A történet egyébként azért is kínos, mert a Métiers d'Art kollekciónak az a lényege, hogy elismerjék és ünnepeljék a Chanelnek dolgozó kézművesek munkáját. Egyébként nem ez az első eset, hogy a Chanel érdekes párhuzamokba fut bele, két éve Tomcsányi Dóri mintáihoz hasonlók köszöntek vissza egyik kollekciójukban.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta