90-es évek: amikor a heroin sikkesnek számított

Míg a zenészek és a művészvilág a nyolcvanas években próbálta kiizzadni magából azt a töménytelen mennyiségű kábítószert, amit a hatvanas-hetvenes években elfogyasztott, addig a divatszakma a kilencvenes években látott fantáziát abban, hogy feldolgozza az igencsak megosztónak számító témát. A jelenség hatására pedig számos divatkampány és fotósorozat készült az úgynevezett „Heroin Chic” témában. Ilyen, a divatvilág szempontjából mérföldkőnek számító pillanat volt, mikor Corinne Day elkészítette a mára világhírűvé vált Calvin Klein kampányanyagát Kate Moss-azal, aki úgy néz ki a képeken, mint egy belőtt kamaszgyerek.

Corinne on the sofa (1998) | rg: @ashleighkane #photooftheday #corinneday #nineties

Mirage Zine (@miragezine) által közzétett fénykép,

De Mario Sorrenti testvére, Davide Sorrenti is előszeretettel kapott lencsevégre elszállt modelleket munkája során. A csodagyerekként emlegetett fotós vesztét is a túlzott heroinfogyasztás okozta és talán az ő 1997-es halála volt az a pillanat, amikor a divatvilág felfigyelt a problémákra és elhatározta, hogy véget vet a szokatlan trendnek. Sőt, a megrázó eset után az Egyesült Államok akkori elnöke, Bill Clinton is hangot adott aggodalmának és elítélte az amerikai divatipart, mert az kábítószerezésre buzdítja a fiatalokat. Clinton szerint a heroin használata egyáltalán nem szexi és menő, mint ahogy azt a divatlapokban látni, hanem inkább visszataszító és romboló hatású.

 

Vitathatatlanul páratlan évtized volt ez a divatiparban, világszintű felháborodást keltettek az olyan csontsovány, testileg fejletlennek tűnő modellek, mint Kate Moss, Jodie Kidd vagy Jaime King, akik feltételezhetően valóban cuccoztak két bemutató között, alatt vagy után. Sőt, ekkoriban járt elvonóra Marc Jacobs is, akinek csak többszöri próbálkozás után sikerült lejönnie a szerről. A 20-25 évvel ezelőtti trend úgy tűnik, hogy azért nem kopott teljesen a köztudatból, az Instagram például több, mint tíz ezer találatot dobott ki a heroinchic hashtagra, míg a grunge stílust újra divatba hozó Saint Laurent semmi túlzót nem látott abban, hogy piacra dobjon egy parfümöt Black Opium névvel.

90's bad gal * #JaimeKing

sophielopez (@sophielopez) által közzétett fénykép,

Mai szemmel nézve a pánikot keltő trendre olyan, mára legendássá vált alkotások is hatással lehettek, mint Danny Boyle 1996-os feketekomédiája, a Trainspotting, ami egy csapat heroinfüggő skót életét követi nyomon a nyolcvanas években, illetve Tarantino 1994-es Ponyvaregénye és Terry Gilliam 1998-as Félelem és reszketés Las Vegasban című filmje is nagy szenzációnak számított akkoriban. De a zenészek is hátat fordítottak a nyolcvanas évek glamrock stílusának és inkább a befordulós grunge felé fordultak, rajta volt a szeren és a gyógyszereken a tisztázatlan körülmények között elhunyt Kurt Cobain, illetve a mindössze 23 éves River Phoenix is, aki a Johnny Depp résztulajdonában lévő szórakozóhely előtt halt meg kábítószer-túladagolásban 1993-ban.

Vitathatatlanul páratlan évtized volt ez a divatiparban, világszintű felháborodást keltettek az olyan csontsovány, testileg fejletlennek tűnő modellek, mint Kate Moss, Jodie Kidd vagy Jaime King, akik feltételezhetően valóban cuccoztak két bemutató között, alatt vagy után. Sőt, ekkoriban járt elvonóra Marc Jacobs is, akinek csak többszöri próbálkozás után sikerült lejönnie a szerről. A 20-25 évvel ezelőtti trend úgy tűnik, hogy azért nem kopott teljesen a köztudatból, az Instagram például több mint tízezer találatot dob ki a "heroinchic" hashtagra, míg a grunge stílust újra divatba hozó Saint Laurent semmi túlzót nem látott abban, hogy piacra dobjon egy új parfümöt Black Opium névvel.

Pensando en regalarme esto de navidad * #BlackOpium #YvesSaintLaurent

Cecilia Russildi (@reminiscence66) által közzétett fénykép,

A Dazed Digital nemrég egy csodás videóra lett figyelmes, ami remekül összefoglalja, hogy tulajdonképpen mi is történt akkoriban a divatiparral. Ha tud angolul, kattintson a videóra és nézze meg, hogyan látták a problémát a kilencvenes évek Amerikájában! Az például "remek" rész, amikor Bijou Philips azt fejtegeti, milyen szomorú, hogy minden modell, és rengeteg barátja rajta van valami drogon, és tulajdonképp minden modellügynök együtt drogozik a modelleivel. Eileen Ford, a Ford Models alapítója viszont erősen elítélte már akkoriban ezt a divathullámot.

És következzen pár kép a sötét korszakból, amikor például a heroinistának tűnő modell, Jodie Kidd a Gucci 1997-es bemutatóján vonult végig Milánóban:

#fbf Spring Summer 1997 Tom Ford for Gucci #jodiekidd #90's #tomford #gucci #black

Francesca V (@francescamv) által közzétett fénykép,

sajnos manapság is illik még ilyesmivel viccelődni a divatiparban:

Corinne Day poénnak indult ötlete örökre megváltoztatta a divatipart és a reklámozási szokásokat.

Today's mood with @lolobates and @claragiami #corinneday #inspiration #inspire #dissertation #research

Wanda Martin (@wanda_martin) által közzétett fénykép,

Gyakran kapott lencsevégre lepukkant szobában "szomorkodó" modelleket.

Morning #morning #morninginspiration #corinneday #fashion #fashionphotography #art #lovethis #lovethisimage #regram

Gemma Fanning (@gemmafanning2) által közzétett fénykép,

Ebben a leharcolt pulcsiban tette a címlapra az i-D magazin Kate Moss-t 1995-ben.

Mint a legtöbb fotósnak, Daynek is Kate Moss volt az egyik kedvenc modellje.

#friday #katemoss #corinneday #vibes **** #anotherloves

Laura Edwards (@lauralongterm) által közzétett fénykép,

A sminktrendek is azt a hatást keltették, hogy heroinfüggőnek lenni menő dolog.

A Saint Laurentnek köszönhetően mostanában újra menőnek számítanak az efféle divatképek.

Well isn't this nice #model #girls #teen #pale #grunge #fashion #sad #heroinchic #photography

Ella Kierra (@constant.overthinking) által közzétett fénykép,

A kilencvenes évek egyik legismertebb New York-i sorozata, a Seinfeld is gyakran figurázta ki a belőtt modelleket.

#MOOD #elaine #seinfeld #heroinchic

Jaz Glass (@jazglassbook) által közzétett fénykép,

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek