Pénteki süti: diós-sztracsatellás narancskenyér

Zanza!

A narancs és a dió igazi szezonja a december. És bár az ünnepek alatt nem lesz hiány édességből, nem baj, ha készülődés közben is le lehet kanyarítani egy szeletet egy gyors, illatos, szaftos süteményből.

DSC 0109
Fotó: Piszke

És bár itt nem a díszítés volt a lényeg, ha a szimpla cukormáz helyett étcsokival vonjuk be a narancskenyeret, netán marcipánnal, vagy fondant-tal, és kicsit ünnepibb-csillogóbb karácsonyi jellegű díszítést használunk, nyugodtan feltehetjük az ünnepi asztalra is, főleg, ha kerül hozzá egy kis tejszínhab, édes mascarpone esetleg egy korty narancs- vagy diólikőr.

Hozzávalók: (20 cm-es fémformához, kb. 15 szelethez)

15 dkg liszt
5 dkg darált dió
10 gr sütőpor
fél tk. só
15 dkg cukor
3 kisebb tojás
100 gr sztracsatellás görög joghurt
30 ml narancslé
10 dkg olvasztott vaj
1 narancs reszelt héja

a mázhoz

3 dkg porcukor
25 ml narancslé

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  2. Az első négy hozzávalót tálba szitáljuk.
  3. A második négy hozzávalót kézi mixerrel pár percig verjük, majd hozzámixeljük az olvasztott vajat.
  4. A száraz és a nedves hozzávalókat simára keverjük, közben hozzáadjuk a lereszelt narancshéjat is.
  5. Sütőpapírral bélelt 20 centis fém dobozformába öntjük, és a sütő középső rácsán kb. 45-50 percig – tűpróbázva – sütjük.
  6. A lezárt, nyitott ajtajú sütőben még 15 percig pihentetjük, majd a formában, rácson hűtjük tovább fél órát.
  7. A mázhoz a porcukrot és a narancslével elkeverjük és meglocsoljuk vele a süti tetejét.
DSC 0107
Fotó: Piszke
Blogmustra