OFFLINE

Százezren követelték az Inditex-próbababák cseréjét

2015. december 5., szombat 12:16

Nyáron a Topshop kiverte a biztosítékot: a vásárlók szerint a próbababáik túl soványak. Akkor úgy döntöttük, megnézzük, mi a helyzet a hazai ruhaüzletekben – sajnos hasonló következtetést kellett levonnunk nekünk is. Úgy tűnik, egy kicsit javul a kép: egy online petíció nyomására az Inditex úgy döntött, visszavonja az "anorexiás babákat", olvasható a TheLocal oldalán.

Az aláírásgyűjtés "INDITEX: Nem akarunk több anorexiás próbababát!" néven futott, december első napjaiban ért véget és egészen pontosan 111.822 ember szignálta. „A divatiparnak fel kell ismernie, hogy az ilyen és ehhez hasonló dolgoknak milyen hatása van a társadalomnak: az emberek rosszul érzik magukat amiatt, hogy nem hasonlítanak ezekre a szépségideálokra" – nyilatkozta Anna Riera, a petíció elindítója, akit egyébként akkor szállt meg az ihlet, amikor a Lefties nevű üzlet mellett sétált el. „A babák lábai ugyanolyan vékonyak voltak, mint a karom, ha nem vékonyabbak... és én még átlagos méretű vagyok" – fakadt ki.

A petíciók címzettje egyébként az Inditex marketingosztálya volt (ez az a konszern, amihez egyébként a Zara, a Pull&Bear, a Bershka, a Stradivarius és a Massimo Dutti is tartozik), de az egész divatipart megkéri arra, hogy gyártsanak nagyobb méretű babákat, hogy kevesebb bulimiás és anorexiás eset fordulhasson elő a fiatal lányok vagy nők körében. Saját bevallása szerint csak Riera 12 barátjánál tapasztalt étkezési zavarokat – mint kiderül, mindannyian az "elvárások" miatt tették azt, amit. 

A cég közleményben válaszolt a TheLocalnak, mint írják „az üzletekben található próbababák egészséges képet sugároznak és az Inditex ragaszkodik hozzájuk". Ugyanakkor azt is elmondták, hogy a fotó abból a szempontból megtévesztő, hogy pont az a néhány régi baba látható rajta, ami még vékonynak számít: ezeket azonnal cserélik az újakra. A cég azt is megírta az oldalnak, hogy ők maguk is érzékenyek az egészséggel és testképpel kapcsolatos ügyekre – mondjuk ezt nem nagyon tapasztaljuk akkor, amikor a spanyol méretezés miatt az S-es testünkre csak az L-es ruhák jönnek fel.

Önre hatnak a próbababák? (Többet is megjelölhet!)

 • 151
  Igen, étkezési zavaraim is voltak/vannak.
 • 617
  Szerintem is soványak, de rám nincs hatással.
 • 401
  Észre sem veszem a próbababákat.
 • 264
  Nem is gondolkodtam még ezen.
 • 819
  Valaki tényleg miattuk érzi rosszul magát?

Érdekesség: az Inditex tulajdonosa, a 79 éves Amancio Ortega nemrég átvette a világ leggazdagabb embere címet Bill Gates-től.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta