Pénteki süti: narancsos-kókuszos tallérok

Gyorsan sötétedő téli pénteki délutánokra ideális ez a keksz, és ez nem hátrány, ha a zsúfolt decemberi hétköznapokat nézzük: a tészta 5 perc alatt kész van, és további 10 percen belül narancsos - pirult kókuszos illat árad ki a sütőből. Tovább turbózható egy kis csokibevonattal az alján, vagy csokicsíkozással a tetején.

DSC 0097
Piszke

Egyik legnagyobb előnye, hogy tökéletesen bírja a tárolást, napokig friss, enyhén ropogós, mégis omlós marad.

Hozzávalók: (25-30 db kekszhez)

25 dkg liszt
6 gr sütőpor
6 gr szódabikarbóna
1 gr só (kb. egy csapott fél kávéskanál)
10 dkg puha vaj
15 dkg cukor
1 tojás
2 ek. narancslé
1 narancs reszelt héja
pár evőkanál kókuszreszelék

  1. Az első négy hozzávalót jól elkeverjük, félretesszük.
  2. A vajat és a cukort kézi mixerrel egy perc alatt összekeverjük, belekeverjük ezután a tojást, narancslevet és a reszelt narancshéjat is.
  3. A lisztes keveréket hozzáadjuk, simára dolgozzuk.
  4. Kisebb diónyi (max. 2 dkg-os) gombócokat formálunk, és beleforgatjuk a kókuszreszelékbe, közben már kicsit ellapogatjuk (így könnyebben tapadnak rá a magok), sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, két-három centi távolságban egymástól, és egy pohár aljával jó fél centi vastag korongokká lapítjuk. (Ha vékonyabbak, a sütési idő rövidül, viszont nagyméretű, laposabb kekszeket kapunk, állagra ugyanolyan finom.)
  5. 190 fokra előmelegített sütőben 12-14 percig sütjük, óvatosan rácsra szedjük, mert ekkor még puhák a kekszek, és a rácson hűtjük.
Oszd meg másokkal is!
Mustra