OFFLINE

Elbukta a melltartópert a H&M

2015. november 27., péntek 15:01

Négyéves jogi csata után nyert pert a Strechline Holdings a világ egyik legismertebb fast fashion üzlete, a H&M ellen a napokban. A Legfelsőbb Bíróság ráadásul több milliós kártérítés megfizetésére kötelezte a svéd márkát, mivel azok ellopták a márka által kifejlesztett technológiáját, aminek létrehozásával nők millióinak a melltartóproblémáját sikerült megoldaniuk. A H&M 12 típusú melltartó esetében alkalmazta a Strechline technikáját és a lánc 3700 üzletében árusította azt világszerte – írja a Dailymail.co.uk.

„Nagyon örülök az eredménynek, de szomorú vagyok, hogy bíróságra kellett vinni az ügyet. Ebben a pillanatban még fogalmunk sincs a pontos károkról, de a H&M egy óriási cég. Gyanítom, hogy jogtalanul adtak el több ezer melltartót és mi csalódottak vagyunk, hogy ezt csinálták. Mi egy nagyon kicsi cég vagyunk a H&M-hez képest” – mondta Robert Glenn, a Strechline szellemi tulajdonjogokért felelős tanácsadója, aki szerint a cég 2011-ben fedezte fel először, hogy a H&M beépítette melltartóiba az általuk kikísérletezett Fortitube technológiát. Glenn elmondása szerint a H&M nem kért engedélyt a technológia felhasználására, ezért eljárást indítottak ellene, mivel ezzel megsértették az érvényben lévő szabadalmi jogokat.

„Arra a következtetésre jutottam, hogy a kereset tárgyát képező melltartók, a Devsel, a Rimteks és a Takefast a szabadalmi pontok alá tartoznak. Ezeknek a melltartóknak a H&M-ben való értékesítése sérti a szerződésben foglaltakat” – hozta meg az ítéletet Henry Carr a bíróságon. A Strechline egyébként már 2010-ben is beperelte a H&M-et, de egy évvel később a két félnek sikerült megállapodnia egymással. A megállapodás értelmében a Stretchline szerint nem történt szabadalmi jogsértés, a H&M pedig szavát adta, hogy nem árulja üzleteiben a jogsértő termékeket. Ennek ellenére a Strechline 2013-ban újra arra panaszkodott, hogy a H&M megszegte a korábban tett ígéretét miszerint nem dobja piacra a márka szellemi tulajdonát.

„Sajnálatos, hogy a Strechline jogi eljárást indított és nem sikerült megoldani velük a problémát, pedig a H&M a közös megoldást részesítette előnyben, ezért a H&M az ítélet elleni fellebbezést fontolgatja az ügyben” – mondta a H&M szóvivője az Egyesült Királyságban hozott ítéletről. A Sterchline Holdings egyébként 2001-ben alakult Derbyshireben és mára 3700 alkalmazottat foglalkoztatnak világszerte. A cégnek kihelyezett bázisa van az Egyesült Államokban, Mexikóban, Srí Lankán, Kínában, Indonéziában és Hongkongban is. A márka évente több mint 300 millió melltartót ad el világszerte és 23 millió méter elasztikus anyagot gyárt le hetente.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta