Tonhalkrémteszt: horror a tárgyalóban

Szerencsére különböző tonhalkrémeket is lehet már kapni, mert tényleg olyan őrült bonyolult a mesterséges anyagtól megkímélt konzerves tonhalból házilag krémet készíteni. Ha valakinek mégis az volna, most figyeljen, mert hiperekből és szuperekből az összes szembejövő tonhalkrémet megvettük – vagy legalábbis azokat, amiket a SPAR, Auchan, Tesco, Penny Market, Aldi, Lidl, Culinaris hétszögben meg lehet vásárolni. 

MG 7832

Amellett, hogy az ízt pontoztuk, az állag is nagyon számított. Habár az értékelésbe nem számítottuk bele, azért arra is kíváncsiak voltunk, hogy delfinbarát módszerrel halászták-e a tonhalakat a tonhalkrémekhez.

„Dolphin safe” módszer

A Dolphin Safe logóval ellátott tonhalkonzervek olyan halászatokból származnak, amelyek a delfinbarát kontrollprogramjának tagjai. Az ezzel a címkével ellátott üzemek vállalják, hogy csak olyan tonhalat kínálnak, amelyeket nem vonóhálóval fogtak ki, vagy nem delfinélőhely mellett fogtak ki. Az Earth Island Institute felügyeli világszerte az összes tonhal-vállalatot, és határozza meg a tonhal fogásának előírásait. Még több nagyon hasznos infót talál a Wikipédián, de az Aldi és a Lidl honlapján is böngészhet. Persze nem eszik olyan forrón a kását,  a Greenpeace korábban azt állította, hogy ez a címke bizony megtévesztő.

Összesen 7 különböző márkájú tonhalkrémet kóstoltunk, a maximálisan elérhető pontszám 35 volt. Egy kakukktojás, egy lazackrém is bekerült a mezőnybe, ezt viszont mindenki kiszúrta. Persze, nem volt nehéz, már színre sem hasonlított a többihez.

A kóstolt krémek nagyobbik része siralmas volt, a maradék meg úgy ahogy elment. A házilag készített tonhalkrémet javasolnánk mindenkinek, gyorsan kész van és nincsenek benne olyan dolgok, mint amilyeneket lentebb felsoroltunk. A legkevesebb pont amit kiosztottunk 6, a legtöbb meg 27,5 volt. A szöveges értékelésből kiderül, hogy miért alakul így. 

A tesztelők mind odáig vannak a tonhalért, ez valahogy mégsem tűnt fel ezen a kóstolón, legalábbis a termékek pontszámai alapján nem. 

Na, de, jöjjenek a tonhalkrémek!

Utolsó helyezett: Dalmare, pasta tunczykowa 6 pont

Összetétel: tonhal (katsuwonus pelamis) 20%, tonhal és tőkehal ikra (thunnini, gadidae), repceolaj, ivóvíz, cukor, étkezési só, burgonyapehely, paradicsompüré, ételecet, tartósítószer E211: Na-benzoát, paprikakivonat, aszkorbinsav: E300, citromsav: E330

Nem véletlen, hogy utolsó helyen végzett ez a termék, hiába hívja magát tonhalkrémnek, halból elég keveset látott. De sebaj, mert helyette van benne: cukor, burgonyapehely, paradicsompüré, ecet, paprikakivonat és némi tartósítószer. Remek. 

MG 7817
„Sós halhab, megjelenésére olyan, mintha a Mattel forgalmazná. Szardellaíze van minden helyett.” „Rózsaszínű sópüré, szétmarja a szám.” „Leginkább sós, mást nem vélek felfedezni benne.” „Elkezdtem köhögni, annyira sós.”

Hatodik helyezett: Novofruct, premium tonhal krém(sic!), 10 pont

Összetevők: halhús tonhalból (20%), ivóvíz, sárgarépa, bab, paradicsom sűrítmény, petrezselyem, tejpor, burgonyaliszt, búzaliszt, só, hagyma, cukor, mustár, modifikált keményítő, fűszerek

Méltán követi az utolsó előtti helyen a Novofruct terméke a listát, ebben is csak 20 százalék hal van, viszont belenyomtak egy kis lisztet, hagymát, babot(!) és sárgarépát, a többi borzalom mellé. Nem is finom...

MG 7820
„Nagyon csúnya, nem gusztusos, zselészerű. Nincs halíze.” „Dobozos májkrém halba álmodva, olyan is. Picit citrusos, picit zsíros, eléggé fura.” „Fémes utóíz, sárszín, elég undi, na.” „Külső alapján fancynek tűnt és ízre is jól fűszerezett.” „Ez valami zöldséges krém, tonhalat nem érzek benne.”

Ötödik helyezett: Rio mare, tonno, 14,5 pont

Összetevők: tonhal 47%, víz, kukoricaolaj, rizskeményítő, ízesítő, só, *Euthynnus (Katsuwonus) pelamis. Delfinbarát módszerrel halászták a halakat.

A Rio maréról régóta tudjuk, hogy delfinbarát módszerrel halászott tonhalak vannak a konzervben, ezért joggal jár egy bónusz pont neki, viszont maga a termék sajnos nem a legjobb. Többet vártunk volna tőle, csalódás volt. Plusz, kérjük vessen egy pillantást az árára is. 

MG 7816
„Füstös műanyag.” „Halas, sós, közepes.” „Gumiállagú, füstízű, ronda és nem is finom, kösz, nem.” „Májkrém állaga van, amitől amúgy is kivagyok. Ja, és ez is sós.” „Nagyon rossz, habos, semmi tonhalíze nincs.”

Negyedik helyezett: Házi tonhalkrém, 18,5 pont

Összetevők: tonhal (Katsuwonus pelamis), szójaolaj, só. Delfinbarát módszerrel halászták a halakat.

Valahogy sejtettük, hogy kolléganőnk által készített házi tonhalkrém jó helyen fog végezni és ez be is jött. A Tescóban vásárolt pár konzerv tonhalat (Giana tonhal) és csak simán összedarálta. Nem adott hozzá semmilyen ízesítőt, vagy olajat, egyszerűen a konzerv tartalmát összepépesítette. Próbálja ki ön is, egyszerű, olcsóbb, mint a készen kapható borzadályok és bónuszként még finom is. Bár, ha kicsit megízesíti még jobb eredményt érhet el. Olvasson tovább és meglátja!

„Kicsit fojtós és habos egyszerre, keserű.” „Kicsit száraz, viszont isteni, hogy nem sós.” „Ez az egyetlen, ami halnak néz ki, hal az íze, nem nyomja el más az ízét, ezt venném, mi a márkája?” „Uh, ez elég fojtós és az állaga olyan, mintha Tonhal Aero lenne.” „Kicsit száraz, több olajjal jobb lett volna, de nem rossz.”

Bronzérmes: Házi tonhalkrém, 22 pont

Összetevők: tonhal (Katsuwonus pelamis), szójaolaj, só, egy tojás, kis hagyma, kis olivabogyó, só, bors. Delfinbarát módszerrel halászták a halakat.

A házi „olcsó” tonhalkrém és a Culinarisban vásárolt méregdrága tonhal pontszámai között, csak 1 pont van. Azt is mutatjuk, hogy miket tettünk ebbe a házi tonhalba, de persze mindenki saját ízlésének megfelelően ízesítse.

„Ez egy pép, én pedig nem vagyok csecsemő. Sok benne az olíva, nem mintha ez baj lenne, legalább valamilyen.” „Hagymás, nagyon finom.” „Fokhagymás, a többihez képest még ez is jó.” „Jézus, van valami nagyon fura utóíze, de nem tudom meghatározni, mi az.” „Állagra jó, de olyan szemcsés, olívabogyós.”

Ezüstérmes: Paté di tonno, 23 pont

Összetevők: tonhal, olivaolaj, só. Delfinbarát módszerrel halászták a halakat.

A teszten szereplő krémek közül ez volt a legdrágább, még a Rio marét is simán leverte árban. Is. Tényleg klassz darab, csak ne lenne ennyire drága. 

MG 7813
„Püréállaga van, nem finom, de nem ehetetlen.” „Ez is tonhalízű, csak pluszban sós és olajos.” „Ez is tiszta löncshús.” „Ú, ez nagyon olajos - igaz, én tésztákon és salátában ezt szeretem.” „Ez szerintem simán ledarált tonhal, selymes, paté állagú, de kicsit sós.”

Aranyérmes: Rilettes de thon (Auchan saját márkás), 27,5 pont

Összetevők: Tonhal (61%), repceolaj, víz, só, tojásfehérje, tejfehérje, burgonyapehely, aroma, karragén, szentjánoskenyérliszt. Delfinbarát módszerrel halászták a halakat.

Fölényesen nyert az Auchan saját márkása ezen a kóstolón, bár volt aki szabályosan rosszul volt tőle, azért a többség nagyon is kedvelte. Ami érdekes, hogy tonhal csak 61 százalékban van benne - mégis ez kapta a legtöbb pontot - a többi összetevőről meg inkább ne is beszéljünk, itt most tényleg nagy mágusok voltak az élelmiszervegyészek...

MG 7824
„Ez állagra és ízre is kiemelkedett a többi közül, de másodszorra nem ennék belőle.” „Tök finom, tonhalízű, olyan, mintha hal lenne simán.” „Löncshúzízű, ami elég meglepő fordulat.”  „Elsőre rossznak tűnt, de aztán rájöttem, hogy nem is annyira az.” „Finom. Egyszerű de nagyon finom.”
 
Termék neve Ár (forint) Fajlagos ár (Ft/kg) Pont (max. 35) Itt vettük
Rilettes de thon (Auchan saját márkás 699 5592 27,5 Auchan
Paté di tonno 2690 13450 23 Culinaris
Házi tonhalkrém (ízesített) 519(egy doboz) 3992 22 Tesco
Házi tonhalkrém (fűszerezés nélküli) 519(egy doboz) 3992 18,5 Tesco
Rio mare, tonno 939 9390 14,5 Tesco
Novofruct, premium tonhal krém(sic!) 299 3987 10 Tesco
Dalmare, pasta tunczykowa 585 5850 6 Tesco
Kakukktojás            
Nordsø, supréme di salmon  499 4990 - Tesco
 

Kakukktojás: Nordsø, supréme di salmon 

Összetevők: lazac, növényi olaj, fehérhal, paradicsom, étkezési só, módosított keményítő (E1442, E1422), tejpor, természetes aroma (glutént, zellert és szóját tartalmaz), sűrítőanyag (E407, E410), fűszerek

A legtöbb kóstolónak feltűnt, hogy ez nem tonhal hanem lazac, ezúttal nem sikerült átvernünk a kollégákat. Egyébként nem voltak elájulva ettől a terméktől.

MG 7819
„Habos lazaczsír.” „Ez lazacízű és habos. Nem tudom értékelni tonhalként.” „Ennek meg olyan íze van, mint a méltán népszerűtlen, műanyag surimiknek, tuti nem tonal amúgy.” „Ez olyan, mint amikor a fagyasztóból előveszed a halászlevet, és nem melegíted meg eléggé.” „Ez lazackrém, vagy tonhallal vegyített piros kaviár. Nem szeretem a kaviárt, de ha szeretném, ez is tuti ízlene.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Oszd meg másokkal is!
Érdekességek