OFFLINE

Ez az igazi puncstorta recept!

2015. november 22., vasárnap 10:36

Igazi békebeli recept következik most: a dédmamám puncstortája. Puha piskóta, extraszaftos kakaós-rumos töltelék, és az elmaradhatatlan puncsszínű bevonat. Ez egy igazi felnőtteknek való torta, nem sajnáljuk belőle a rumot. 

Fontos, hogy jó minőségű rumot használjunk hozzá, hiszen ez fogja megadni a puncstorta karakteres ízét. A sütőrumot és a rumízű szeszesitalt felejtsük is el gyorsan, és keressünk hozzá egy finom barna rumot!

Hozzávalók egy 24 cm-es tortakarikához:

Piskóta:

12 tojás
240 g cukor
240 g liszt

Kakaós szirup:

200 g cukor 
2 ek. holland kakaópor 
2 dl víz

Betöltéshez kell még:

6-8 ek. meggylekvár (vagy más piros bogyós gyümölcsből készült lekvár) 
50-100 g mazsola ízlés szerint 
1,5 dl rum

Bevonás:

3 tojásfehérje 
9 ek. porcukor 
egy kevés piros ételfesték

1. Először két hat tojásos piskótát sütünk. Ehhez (laponként) hat tojást kettéválasztunk.

2. A sárgákat 60 g cukorral habosra keverjük egy kézi habverő segítségével. A fehérjéket 60 g cukorral kemény habbá verjük. A fehérjehabot két részletben óvatosan a tojássárgákhoz keverjük, majd beleforgatjuk az átszitált lisztet is.

3. 24 cm-es tortakarikában, 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

4. A maradék hat tojásból, 120 g cukorból és 120 g lisztből ugyanígy sütünk még egy piskótát. A két piskótakarikát hagyjuk kihűlni.

5. A két piskótakarika közül az egyikből a tölteléket fogjuk elkészíteni. Ennek a piskótakarikának a harmadát kockákra vágjuk, és meglocsoljuk a rummal.

6. A piskótakarika maradék kétharmadát kézzel összemorzsoljuk, morzsásra tépkedjük.

7. Főzünk egy kakaós szirupot. Ehhez a cukrot, a kakaót és a vizet forrásig melegítjük, majd kb. 5 percig hagyjuk gyöngyözve forrni.

8. A szirupot a morzsásra tépkedett piskótára öntjük, hozzáadjuk a mazsolát is, és alaposan összekeverjük: teljesen át kell járnia a piskótát a szirupnak, hogy ne legyen száraz a torta. Ekkor óvatosan hozzáforgatjuk a rummal lelocsolt piskótakockákat (és a mazsolát, ha teszünk bele).

9. A második piskótakarikát két lapba vágjuk. Az egyiket a tortakarika aljába tesszük, majd megkenjük a lekvárral. Ráhalmozzuk a szirupos-rumos tölteléket, elegyengetjük, majd erre rátesszük a második piskótalapot, amelynek a töltelék felé néző oldalát szintén megkentük lekvárral.

10. A torta tetejére méretre vágott sütőpapírt terítünk, majd egy éjszakán keresztül préseljük: a sütőpapírra kilós cukrot, rizst stb. halmozunk egyenletesen, ami lesúlyozza a tölteléket.

11. A bevonathoz a tojásfehérjéket a porcukorral vízgőz fölött kemény, fényes habbá verjük. Végül egy kevés piros ételfestékkel rózsaszínre színezzük. Ezzel vonjuk be a torta tetejét és az oldalát. A maradék tojáshabot egy kevés plusz festékkel picit sötétebbre színezzük, habzsákba vagy sima nejlonzacskóba (amelynek levágjuk a csücskét) töltjük, és becsíkozzuk vele a torta tetejét. Pár órán keresztül hagyjuk száradni a tojáshabot.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta