Zanza!

A márványkuglófnak a klasszikus kelt kuglófhoz csak nevében van köze, mivel valójában egy sűrű, gazdag, vajas-morzsálódós piskótáról van szó, jellemzően csokoládés(kakaós)-vaníliás tészta keveréke. A tetejét porcukrozni is lehet, de ha már nutella, akkor legyen az a mázban is.

DSC 0006(1)
Fotó: Piszke

Egy kézi mixer segítségével pillanatok alatt elkészül, csak azt kell kivárni, míg megsül, és már lehet is egy vigasztaló szeletet kanyarítani belőle egy nagy pohár tej vagy egy capuccino mellé.

 Hozzávalók (2 literes űrtartalmú, 20 cm átmérőjű kuglófformához):

20 dkg puha vaj
18 dkg cukor
fél rúd vanília
csipet só
3 nagy tojás
25 dkg liszt
8 gr sütőpor
0,5 dl tej

a nutellás részhez:

1,5 dkg holland típusú kakaópor
1 dkg cukor
5 dkg nutella
1 ek tej

a mázhoz:

5 dkg étcsokoládé
3 dkg nutella

  1. A puha vajat a kézimixer legnagyobb fokozatán felhabosítjuk és fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót és a vaníliarúd kikapart magjait.
  2. Egyesével, legalább fél percig mixelve belekeverjük a tojásokat.
  3. Felváltva 2-2 részletben adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a tejet.
  4. A tészta kétharmadát a jól kivajazott-kilisztezett kuglófformába öntjük, a maradék tésztához pedig hozzáadjuk a cukorral elkevert kakaóport, a tejet és a nutellát.
  5. A sötét tésztát a világos tészta tetejére kanalazzuk és egy villával óvatosan átkeverjük.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig, tűpróbáig sütjük.
  7. A mázhoz a csokit a mikrosütőben 400 Watton félpercenként átkeverve felolvasztjuk, hozzákeverjük a nutellát (ha szükséges, együtt kis időre még visszatesszük) és a keveréket a kihűlt kuglóf tetejére csorgatjuk.
DSC 0001(4)
Fotó: Piszke
15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
Blogmustra