Íme minden idők 7 legdrágább filmes ruhája

Még egy év eleji aukción kelt az a háború előtti időket idéző ruha, amit Vivien Leigh négy jelenetben is viselt az Elfújta a szél című klasszikusban. Scarlett O'Hara ruhájához egy jó sztori is tartozik, mivel azt az Universal Studios haj- és sminkrészlegén dolgozó James Tumblin a hatvanas években vásárolta meg mindössze 20 dollárért, körülbelül 5800 forintért.

„A film jelmezeiért felelős cég raktárában találtam rá a ruhára, ott hevert a padlón, kidobásra várva. Így gondoltam rákérdezek, hogy eladó-e. Éreztem, hogy különleges darabról van szó, mivel a címkére rá volt írva, hogy Scarlett ruhája” – mondta a Vanity Fairnek a szemfüles Tumblin, akinek 137.000 dollár, azaz 39.7 millió forint ütötte a markát a talált ruháért. A hajtás után mutatjuk, hogy milyen filmes jelmezek voltak a legkapósabbak a gyűjtők körében!

1. Marilyn Monroe „metró” ruhája a Hétévi vágyakozás című filmben

A szőke színésznő Billie Wilder 1955-ös filmjét, a Hétévi vágyakozást tette mindenki számára felejthetetlenné villantós jelenetével, így nem csoda, hogy rengetegen akartak lecsapni a szexi rakott ruhára azon a 2011-es árverésen, melyen Debbie Reynolds egy közel 600 darabból álló hollywoodi ruhakollekciót bocsátott árverésre. A ruhát 4.600.000 dollárért, azaz közel 1 milliárd 335 millió forintért adták el.

2. Audrey Hepburn úrinő ruhája a My Fair Ladyben

Bár rengeteg emlékezetes jelenet van George Cukor 1964-es musicalében, de a legdrámaibb hatást talán mégis Hepburn csipkeruhája és a hozzátartozó teátrális kiegészítők keltették a filmben. A virágáruslány, Eliza Doolittle úrinő ruháját, amit Cecil Beaton tervezett az Ascotnak, 3.7 millió dollárért, 1.074 milliárd dollárért vették meg 2011-ben.

3. Julie Andrews kötényruhája a Muzsika hangjában

Robert Wise 1965-os életrajzi drámája szinte a lehető legtöbb díjat besöpörte abban a szezonban, így érthető, hogy ilyen nagy volt az érdeklődés Julie Andrews szegényes kötényruhájára, amiben a „Do-re-mit”énekli Van Trapp százados gyermekeinek. A dekoltázst szigorúan elfedő konzervatív ruháért 1.560.000 dollárt, azaz 453 millió forintot adott egy gyűjtő 2013-ban.

4. Marilyn Monroe felsliccelt ruhája a Szőkék előnyben című filmben

A napjainkban is menőnek számító piros flitteres ruhát az elővételes becsléseknél még csak néhány százezer dollárért akarták elvinni, de végül valaki mégis csak tett rá egy jóval magasabb, 1.2 millió, körülbelül 348 millió dolláros ajánlatot. A szuperdögös ruhában egyébként Howard Hawks 1953-as musicalében volt látható a színésznő, a ruháért pedig a film jelmeztervezője, Travilla felelt. Ő volt egyébként a Hétévi vágyakozás valamint a Hogyan fogjunk milliomost című filmek jelmezese is.

5. Audrey Hepburn Givenchy ruhája az Álom luxuskivitelben című filmben

Hubert de Givenchy 1961-ben tervezte híres fekete ruháját Hepburnnek, aki a gazdagságra vágyó Holly Golightlyt alakította Blake Edwards vígjátékában. A színésznő 1993-as halála után a tervező folytatta Hepburn jótékonysági munkáját és több ruhadarabot is felajánlott annak érdekében, hogy segítse a hátrányos helyzetű gyerekeket. A fekete szatén ruhával például a City of Joy Aid alapítványt támogatta, a ruhát több mint 900.000 dollárért, körülbelül 261 millió forintért árverezték el a Christie's-ben.

6. Judy Garland kockás ruhája az Óz, a csodák csodája című filmben

Az 1939-ben játszódó kansasi sztoriban Judy Garland alakította a kis Dorothyt, aki kutyájával, Totóval együtt kerül Óz birodalmába. A főhősnő által viselt kék-fehér kockás kötényruháért 480.00 dollárt, körülbelül 139 millió forintot adtak 2012-ben. Hasonló kockás kreációk egyébként a 2016-os tavaszi-nyári kollekciókat bemutató divathéten is felbukkantak a szezonban.

7. Kate Winslet sifon ruhája a Titanicban

Természetesen nem ez volt ez egyetlen szemrevaló ruhadarab az 1997-ben bemutatott James Cameron filmben, de ebben a ruhában volt a főszereplő, Rose DeWitt Bukater, mikor találkozott Jack Dawsonnal. Valószínű, hogy ennek a film szempontjából igencsak fontos jelenetnek is köze volt ahhoz, hogy a ruháért 330.000 dollárt, 95.7 millió forintot adtak a hollywoodi Profiles in History árverésén 2012-ben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra