Sűrű lekvárral töltött keksz házilag

Ha már unják a sima omlós tésztából készült kekszeket, érdemes kipróbálni ezt a töltött változatot. A diós omlós tésztát sűrű fügelekvárral töltöttük meg: a dió és a füge nagyon jól passzolnak egymáshoz. De a recept nagyon jól variálható: fügelekvár helyett használhatunk például sűrű szilvalekvárt is.

Fügés-diós keksz
Ötvös Zsuzsanna

Az omlós tésztát ízesíthetjük különféle fűszerekkel (pl. kardamommal, fahéjjal, vaníliával) vagy reszelt narancshéjjal. Légmentesen záró dobozban sokáig omlós-puha marad a keksz.

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

160 g hideg vaj
240 g liszt (mi teljes kiőrlésű búzalisztet használtunk) 
60 g darált dió 
60 g porcukor  
egy csipet só 
fél kk. őrölt fahéj 
1 tojás 
kb. 150 g sűrű fügelekvár (vagy szilvalekvár)

1. A vajat, a lisztet, a darált diót, a porcukrot, a sót és a fahéjat egy tálba kimérjük és kézzel összemorzsoljuk, vagy egy S-késes aprítógéppel morzsásra dolgozzuk. Hozzágyúrjuk a tojást gyors mozdulatokkal. Ha még nem áll össze a tészta, egy kevés hideg vizet adunk hozzá. Ha viszont túl ragacsos lesz, egy kevés lisztet gyúrunk hozzá. A kész omlós tésztát alufóliába csomagolva hűtőbe tesszük két órára.

 2. A lehűlt omlós tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét lisztezett felületen kb. A/4-es méretűre, 4 mm vastagra nyújtjuk, majd hosszában félbevágjuk – így két hosszúkás tésztacsíkot kapunk. Mindkettőnek a közepét megkenjük kb. 2 cm vastag csíkban fügelekvárral, majd mindkettőt feltekerjük, mint a palacsintát. A tészta-tekercseket fűrészes késsel 3 cm-es darabokra vágjuk.

3. Ugyanígy kinyújtjuk, megtöltjük és feldaraboljuk az omlós tészta maradékát is.

4. A töltött kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 12-13 perc alatt készre sütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni a kekszeket, majd légmentesen záró dobozban tároljuk.

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek