11 baki, amit alapozáskor elkövetünk

A Huffington Post szerkesztői szerint még akkor sem dőlhetünk hátra, amikor úgy érezzük, ezúttal végleg megtaláltunk a megfelelő alapozót. Ahogy vélhetően akkor is elkövetünk még egy-két bakit, mikor úgy tűnik, hogy már elsajátítottuk az alapozás minden csínját-bínját. A hajtás után 11 sminkmester osztja meg velünk tapasztalatait és mondja el, hogy mit is csinálunk rosszul alapozáskor.

1. Nem megfelelő fényviszonyok

Stephanie Flor, a Clinique szakembere: „A világítás rendkívül fontos a megfelelő szín kiválasztásához. Tegyen egy kis alapozót a bőrére, majd 15 perc elteltével menjen ki a szabadba és nézze meg, hogy milyen a termék valódi színe. Az alapozó természetes hő hatására oxidálódik, ezért érdemes várni néhány percet, míg megköt és aztán megnézni, hogy milyen is természetes fényben.”

2. Rossz állagú alapozó

A L'Oreal Paris szakembere, a hírességeket sminkelő Sir John: „Ha valakinek száraz a bőre, akkor az a matt alapozótól még szárazabbnak fog tűnni. Ahogy gyakran előfordul az is, hogy a zsíros arcbőrű emberek púder alapú alapozót használnak, mert azt hiszik, hogy jót tesz a zsíros bőrnek. Pedig inkább olyan vizes alapú alapozókat kellene használniuk, mint például a L'Oreal Paris Infallible Pro-Matte alapozó. Ez a legjobb” – de mi mást is mondhatna egy L'Oreal által pénzelt sminkguru?

GettyImages-490386108
Matteo Valle / Europress / Getty

3. Nem mindegy, hogy melyik árnyalat

Sarah Vickery, a CoverGirl szakembere: „Az, hogy világos a bőrtónusunk, még nem jelenti azt, hogy nekünk a legvilágosabb árnyalatot kell választanunk. Ha választhatunk két árnyalat között, akkor az eggyel mélyebb tónusúra bökjünk rá, mert valószínűleg az az élethűbb árnyalat.”

4. A napbarnított hatás

Thang Dao a BareMinerals szakembere: „Ahelyett, hogy az alapozóval elfednénk a tényleges színünket, inkább használjunk bronzosítót, vagy a napsütötte megjelenést kölcsönző Bare Minerals Warmth All-Over Face Colort.”

5. Megfelelő összetételű alapozó

Katie Jane Hughes, a Butter London vezető sminkese: „A magasabb fedőképességű alapozók is lehetnek sikkesek, de ezt iszonyúan nehéz jól csinálni. Inkább a közepes fedőképességűek működnek a legjobban a valós életben. Használjon korrektort, de csak ott, ahol igazán szükség van rá, majd egy puha, plüss ecsettel vigye fel a bőrére az alapozót, így takarhatók el a legzökkenőmentesebben a bőrhibák.”

GettyImages-490271060
Matteo Valle / Europress / Getty

6. Nem dolgozzuk el eléggé az alapozónkat

Rea Ann Silva, a Beatyblender szerkesztője: ”Sokszor az ujjainkat használjuk az alapozó felviteléhez és gyakran túllépünk az arcunk demarkációs vonalán. Ennek köszönhetően nem dolgozzuk el megfelelően az alapozót, ami foltos megjelenést eredményez. Az ujjaink helyett használjunk inkább Beatyblender smink szivacsot, ami nemcsak a színeket oszlatja el egyenletesen, de remekül árnyékol is, így sokkal természetesebb lesz majd a végeredmény” – hallhattunk még egy erősen PR-szagú tanácsot.

7. Ne csak az arcunkra gondoljuk alapozás közben

Jennifer Lopez egykori sminkese, Mally Roncal: „Az egyik legnagyobb hiba, mikor a nők nem alapozzák le a nyakvonalukat, aminek köszönhetően a fejnek és a nyakrésznek két különböző árnyalata lesz.”

8. Ne menjünk rá az alapozóra por állagú púderrel is

John Stapleton, a M.A.C. vezető sminkese: „Rossz irányba viszi az alapozást, ha rápúderezünk. Miután végzett az alapozással, nézzen bele a tükörbe és ha tetszik amit ott lát, akkor csupán megszokásból ne rontson az összhatáson. A legtöbb modern alapozóra már nem kell púder. Ez a szokás különösen akkor visz rossz irányba, ha ásványi összetevőjű alapozót (Fényvisszaverő mickra kristályt tartalmaz) használunk, ami amúgy is kicsattanó arcszínt biztosít.”

GettyImages-490297034
Selin Alemdar / Europress / Getty

9. Ajánlott évszakonként alapozót váltani

Janice Daoud, a Nars vezető smink stylistja: „Érthető, hogy miután rátaláltunk a tökéletes alapozóra, nehéz azt elengedni. De feltételezhetően az arcunk sem pontosan ugyanolyan árnyalatú egész évben. Az egyetlen járható út, ha télen és nyáron is alapozót váltunk.”

10. Nem használunk elég alapozót

Sandy Linter, a Lancôme szépségszakértője: „Mindennap előfordul, hogy a szalonba betérő vendégek megkérnek, hogy javítsam ki a sminküket, aminek első lépése, hogy elkezdem eltávolítani az általuk felrakott réteget. Gyakran előfordul, hogy nem használtak elég alapozót vagy egyáltalán nem alapoztak, aminek köszönhetően nem elég ragyogó bőrük, sőt inkább halványnak vagy hamuszürkének hat a bőrtónusuk.”

11. Nem töltünk elég időt a megfelelő alapozó felkutatásával

Victor Henao, az Estée Lauder szakembere: „Annyi sok különböző típusú alapozó kapható a piacon és mind különböző lehetőséget kínál a lefedettségre. Szerintem a nők nem töltenek el elég időt azzal, hogy utánajárjanak, mi a bőrtípusuknak és tónusoknak a legmegfelelőbb termék. Holott ez egy nagyszerű módja annak, hogy megtudjuk, melyik a legmegfelelőbb alapozó a számunkra.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra