OFFLINE

Válasz a vöröshús válságra: mandarinos kacsa

2015. november 5., csütörtök 20:07

Kacsát sütni igazán hálás dolog. Gyakorlatilag elronthatatlan, a zsírrétegnek köszönhetően nem lehet kiszárítani, mint a csirkét, de az sem baj, ha a kacsamell nem sül át teljesen, hanem rozé marad. Remekül lehet pácolni, amivel mindenféle izgalmas és különleges ízt tudunk kialakítani.

Novemberben, az ősz és a tél határán bátran lehet használni mind a két évszak gyümölcseit. Én most a marinádhoz mandarint választottam, a tálaláshoz és a körethez pedig körtét és szőlőt. Ugyanezt a kacsát egyébként a karácsonyi asztalon is el tudom képzelni, azzal a különbséggel, hogy gránátalma magokkal díszíteném, és az almás céklasalátába némi fahéjat is belecsempésznék.

Hozzávalók:

Egy hízott kacsamell (ez itt 80 dekás volt)
2 mandarin leve és héja
szegfűszeg, fekete bors, borókabogyó

  1. A kacsamellet egy tálba fektetem. Ráreszelem a mandarinok héját, majd rányomom a levüket is.
  2. A fűszereket mozsárban összetöröm, sóval összekeverem, és bedörzsölöm vele a kacsa mind a két oldalát.
  3. Néhányszor átforgatom a húst a lében, hogy mindenhol érje, majd a bőrével fölfelé hagyom, letakarom, és állni hagyom egy ideig.
  4. Félbevágom a kacsamellet, és forró serpenyőben körbesütöm, mert attól még finomabb lesz
  5. A körbesütött fél melleket egy tepsibe teszem, ráöntöm a marinádot, és bő fél óra alatt, 180 fokon készre sütöm. Akkor jó, amikor a bőre már szép piros. Lehetőleg ne szurkáljuk, mert kicsorog a leve, inkább nyomkodással próbáljuk megállapítani, hogy mi a helyzet belül.

Az omlós, pikáns ízű hús mellé bónuszként kapunk még pár deci mandarinos-fűszeres ízű kacsazsírt is, egy ideig biztosan nem lesz kérdés, hogy mit együnk vacsorára. Úgysem lehet megállni, hogy ne kacsazsíros barna kenyeret, például kápia paprikával. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta