Válasz a vöröshús válságra: mandarinos kacsa

Kacsát sütni igazán hálás dolog. Gyakorlatilag elronthatatlan, a zsírrétegnek köszönhetően nem lehet kiszárítani, mint a csirkét, de az sem baj, ha a kacsamell nem sül át teljesen, hanem rozé marad. Remekül lehet pácolni, amivel mindenféle izgalmas és különleges ízt tudunk kialakítani.

20151101 123357

Novemberben, az ősz és a tél határán bátran lehet használni mind a két évszak gyümölcseit. Én most a marinádhoz mandarint választottam, a tálaláshoz és a körethez pedig körtét és szőlőt. Ugyanezt a kacsát egyébként a karácsonyi asztalon is el tudom képzelni, azzal a különbséggel, hogy gránátalma magokkal díszíteném, és az almás céklasalátába némi fahéjat is belecsempésznék.

Hozzávalók:

Egy hízott kacsamell (ez itt 80 dekás volt)
2 mandarin leve és héja
szegfűszeg, fekete bors, borókabogyó

  1. A kacsamellet egy tálba fektetem. Ráreszelem a mandarinok héját, majd rányomom a levüket is.
  2. A fűszereket mozsárban összetöröm, sóval összekeverem, és bedörzsölöm vele a kacsa mind a két oldalát.
  3. Néhányszor átforgatom a húst a lében, hogy mindenhol érje, majd a bőrével fölfelé hagyom, letakarom, és állni hagyom egy ideig.
  4. Félbevágom a kacsamellet, és forró serpenyőben körbesütöm, mert attól még finomabb lesz
  5. A körbesütött fél melleket egy tepsibe teszem, ráöntöm a marinádot, és bő fél óra alatt, 180 fokon készre sütöm. Akkor jó, amikor a bőre már szép piros. Lehetőleg ne szurkáljuk, mert kicsorog a leve, inkább nyomkodással próbáljuk megállapítani, hogy mi a helyzet belül.

Az omlós, pikáns ízű hús mellé bónuszként kapunk még pár deci mandarinos-fűszeres ízű kacsazsírt is, egy ideig biztosan nem lesz kérdés, hogy mit együnk vacsorára. Úgysem lehet megállni, hogy ne kacsazsíros barna kenyeret, például kápia paprikával. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek