OFFLINE

A terror idén sem lesz divat - Ilyen volt a Tel Aviv Fashion Week

2015. november 3., kedd 09:39 |

Felfegyverzett katonák és biztonsági őrök várakoznak a vörös szőnyegen, a Tel Aviv Divathétre érkező fashionisták pedig készségesen nyitogatják ki táskáikat, hogy a rend őrei belekukkantsanak. „Szúró-, vágóeszköz? Fegyver?” – kérdezgetik rutinosan, és bármilyen abszurd ez a London Fashion Weekhez szokott vendégeknek, az izraelieknek szemük se rebben. Az elmúlt hetek során naponta akár fél tucat terrorcselekményről adtak hírt a lapok – a terroristák számára egy ilyen esemény, ahol a békés együttélést és egymás kultúrájának értékelését (no meg a kivillanó mellbimbókat és androgün kosztümöket) népszerűsítő "ellenség" krémje sorakozik fel ideális helyszín volna egy  támadásra.

A Fehér Város – amely rendszerint pezseg az élettől – kissé üres és csendes volt az elmúlt hetekben, és félő volt, hogy a divathét sem lesz az igazi. Legyen szó zsidókról vagy arabokról, az emberek féltek. De – ahogy az lenni szokott Tel Avivban, még olyankor is, mikor napi 3-4 légiriadó sír fel – egy ponton elegük lett a félelemből. Kinek van erre energiája? Az élet megy tovább – mennie kell, másként nem csak a bátorságunknak, de az életkedvünknek is búcsút kell intenünk. Ebben a szellemben kezdődött meg a Tel Aviv Fashion Week.

Pasiszemmel

Férfiként divathétre járni kicsit olyan, mint gluténérzékenyként a világ legjobb pékségében sóvárogni a friss kenyér után. A meseszép ruhakölteményeket figyelve óhatatlanul eszébe jut az embernek: mennyivel izgalmasabb lehetett a rokokó Franciaországban pasinak születni, amikor a magassarkú cipő, az excentrikus parókák, a drámai make-up, és a csilli-villi kiegészítők nem csupán a hölgyek kiváltságai voltak. Ezért is jelentett óriás felüdülést a Nouveu Riche Dog bemutatója – a tervező, Maoz Dahan évek óta jelen van a szcénában, de mostanra „érett meg” arra, hogy kilépjen a pusztán izraeli vasárlókörből. „Évről évre lebeszéltem magam róla, hogy igazán szabadjára engedjem a fantáziámat – annak tudatában, hogy a Közel-keleten gyakorlatilag két évszak váltja egymást: az áprilistól decemberig tartó nyár, és a néhány hónapos tavasz. Kevesen viselnek öltönyt, nyakkendőt, vagy kabátot – ehhez alkalmazkodva terveztem” – meséli. Idén viszont úgy határozott: elrugaszkodik a helyi igényektől, és a dandy-szubkultúra inspirálta kollekciójával megcélozza a nemzetközi piacot. És milyen jól tette: a harmincas-negyvenes évek Nagy Britanniáját idéző tweed zakókat és öltönyöket, filc és gyapjú kiegészítőket álló ováció köszöntötte. Ehhez persze hozzájárultak a hófehér bőrű, éteri szépségű, vöröshajú modellfiúk is, akiknek hipszer-szakálluk fölé rakoncátlan szeplőket rajzoltak a MAC sminkmesterei.

A szabadságharcos, a bajszos nő, és az izraeli Tóth Gabi

Mint minden fashion weeken, a TLV divathéten is óriási érdeklődés és kíváncsiság övezte, kik vonulnak fel a vörös szőnyegen, és kik csodálhatják a bemutatók a legelső sorból. A világ minden csücskéből – Japántól Egyiptomon át Kanadáig érkező divatújságírók, buyerek és bloggerek mellett helyi legendának számító színészek, zenészek, politikusok, modellek és tévés személyiségek is tiszteletüket tették. Zehava Gal-On, Izrael híresen liberális, a palesztinok és arabok békés együttélését támogató baloldali politikus lányaival érkezett – és bár az ötödik X felett jár, legalább olyan jól állt rajta a kiszaggatott skinny farmer, mint a két ifjú örökösnőn. A helyi „Tóth Gabi”-ként aposztrofálható Ninet Tayeb – aki egy izraeli tehetségkutatóban tűnt fel, és neve egy évtizede leradírozhatatlan a lokális popkultúra egéről – fekete overált viselt ezüstszínű, amorf foltokkal ékesítve. De itt volt Uriel Yehutiel is, a hírhedt „bajszos nő”, aki még jóval Concita Wurst sikersztorija előtt döntött úgy: egyszerre lesz transzvesztita előadóművész, és sármos férfi – és bár gyakran égigérő platrofmcipőket és testhezálló nagyestélyiket, vagy épp sokat sejtető fűzőket visel, ezúttal épp azzal „sokkolta” a nagyérdeműt, hogy vissszafogottan, tetőtől-talpig férfi ruhában érkezett.

Nem (csak) az oligarcháknak 

A GINDI TLV Fashion Weekre nemzetközi szinten is egyre illusztrisabb berkekben figyelnek fel – köszönhetően a kompromisszumot nem ismerő profizmusnak, mellyel Motty Rief producer épiti a brandet. A tévés szakember számos olyan divatra fókuszáló műsort hozott tető alá, amelynek licenszjogát tucatnyi ország vásárolta meg – nem csoda, hogy Izrael elsőszámú „export cikke” és büszkesége, Bar Rafaeli szupermodell, vagy épp a trendteremtő, ikonikus színésznő, Sarah Jessica Parker nem csak kollégái, de jó barátai is.

Ami azonban igazán különlegessé teszi a Tel Aviv Fashion Weeket, hogy nem csupán a társadalom „gazdag és híres” krémje veheti ki a részét a divatszakma ünnepéből: újságíróként részt vettem már néhány nemzetközi divathéten, de olyannal még nem találkoztam, hogy a média képviselői számára hatalmas, közös iroda áll rendelkezésre, ahol a kikészített laptopok, a wifi, a frissen pörkölt kávé (akár szójatejjel), a friss, egzotikus gyümölcsök, és csábító sütemények mellett hétfogásos vacsora várja a riportereket, ha pedig valakinek megtetszett egy, a kifutón felvonult kreáció, a készséges és kedves stáb valamelyik tagja máris átkíséri őt a „buyers lounge”-ba, ahol az aznap bemutatott mesterművek sorakoznak, és a tervezők bármikor örömmel elbeszélgetnek az érdeklődőkkel.

Kaftánban, nagyestélyiben, esetleg fehérneműben - ahogy tetszik

A divathétről hazafelé battyogva a Fehér Város bauhaus épületekkel szegélyezett utcáit koptatva azon merengtem: miközben a világ egyik fele felsőbbrendűséggel, rasszizmussal és agresszióval vádolja Izraelt, a másik fele pedig jobbára inkább nem alkot véleményt, nem sok olyan metropolisz van a világon, ahol az ember megalkuvás nélkül igazán önmaga lehet.

Ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egy földig érő, dzselabiát viseltem – ez pedig nem, hogy indulatokat, vagy megjegyzéseket nem váltott ki senkiből, de mondhatom, az utca emberének szeme se rebbent. Egy városban ahol turbános ortodox hölgyek, hidzsábot viselő muszlimok, a zebrán csókolózó meleg párok, és a Rotschield boulvard padjain dzsointot szivó hipszterek mindennapos látványt jelentenek, egy indiai népviseletbe öltözött, szeptum piercinget és hossszú hajat viselő magyar fiú csepp a tengerben. Egy sivatag kellős közepén felépült országban pedig - ahol még az ivóvizet is a Földközi tenger sótalanításából nyerik - minden csepp egyformán számít, fontos, és értékes.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta