Zanza!

Elérkezett a mákos sütik szezonja, és bár legtöbbször karácsonyi jellegű fűszerezéssel, mazsolával, citrommal-naranccsal párosítják, itt most egy kis nyarat csempészünk a mák mellé: a finom (házi) nagyonmálnás dzsem jól érezhető a könnyű tésztában, a vanília és az étcsoki pedig legalább olyan jól passzol a mákhoz, mint a málnához.

DSC 0002
Fotó: Piszke

Természetesen más dzsemmel is működik, a lényeg, hogy ne sajnáljuk bele a jó minőségű dzsemet, különben egyszerűen csak feleslegesen sok cukrot teszünk bele, és nem kapunk mellé semmit a gyümölcs aromájából.

Mákos, de legyen inkább keksz? Itt egy kiadós recept.

Hozzávalók: (20x20 cm-es tepsihez)

10 dkg darált mák
5 dkg liszt
4 gr sütőpor
7dkg puha vaj
5dkg cukor
2 tojás, kettéválasztva
3 ek. magas gyümölcstartalmú málnadzsem
1 tk. vaníliakivonat/1 vaníliás cukor
5 dkg étcsokoládé

a tetejére:

5dkg étcsokoládé
0,5 dl tejszín

  1. A mákot, lisztet és a sütőport összekeverjük.
  2. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként jól elkeverjük benne a tojások sárgáját.
  3. Hozzáadjuk a mákos keveréket, a málnadzsemet, a vaníliakivonatot, végül belereszeljük a csokit.
  4. A fehérjéket habbá verjük és beleforgatjuk a tésztamasszába.
  5. 180 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 18-20 percig, tűpróbáig sütjük.
  6. A tetejére szánt, másik adag csokit apróra tördeljük, ráöntjük a jól felmelegített tejszínt, pár perc állás után simára és fényesre keverjük, és vékonyan a kihűlt süti tetejére simítjuk.
  7. Ezután – vagy csoki nélkül is – kevés porcukorral elkevert darált mákot szitálunk a süti tetejére.
DSC 0001(3)
Fotó: Piszke
Blogmustra