Zanza!

Ahogy megérkezett a hűvös őszi idő, egyre jobban esnek a finom, klasszikus sütemények. A diós édességek pedig ilyenek. Szinte egytől-egyig hagyományos vagy arra emlékeztető, házias receptek. 

Fotó: Piszke

1. Diós-csokoládés szelet a nagyikonyhából

Ez egy olyan nagyi-süti, ahol a szimpla hozzávalók együtt szuper édességgé alakulnak át: bár a töltelékben van bőven cukor, a süti maga nem lesz igazán édes, jól kiérezni belőle a diót, a jó minőségű kakaó hozza a csokis ízvilágot, a felvert tojáshabnak köszönhetően a töltelék könnyű, a tésztaréteg omlós, az egész süti szájban olvadós. Kihűlve gyönyörűen szeletelhető, tetszőlegesen kockákra, rombuszokra, téglalapokra, kinek egyéni ízlése szerint, és nagyon kiadós: tökéletes vendégváró.

Fotó: Piszke

2. Diós-csokis kuglóf

Tulajdonképpen egyszerű kevert tészta, viszont olyan hihetetlenül elegánssá teszi a formája. Ez egy igazi szaftos, tipikusan karácsonyi fűszerezésű sütemény.

3. Diós-karamellás torta omlós tésztából

Az engadini diótorta egy svájci eredetű édesség, karamellrajongóknak egyszerűen kihagyhatatlan. Omlós tésztából készül a torta burka, amelyben gazdag diós-karamellás töltelék van elrejtve. A torta nagyon jól szállítható és – állítólag, mert ezt még sosem tudtuk kipróbálni – sokáig eltartható. A receptben lépésről lépésre megnézzük, hogyan dolgozzunk az omlós tésztával.

Fotó: Ötvös Zsuzsanna

4. Diós-kávés karamellkocka (fudge)

Annyi mindent szoktak fudge-nak nevezni, például csokit tejszínnel felolvasztva és dermesztve, hiszen karamellt csinálni annyira rémisztő...pedig nem. A fudge (fádzs), ez az amerikai eredetű karácsonyi édesség valójában egy sűrű, omlós és persze nagyon édes tejkaramell, amit azután ízesíthetünk tovább fűszerekkel, gyümölcsökkel, magvakkal, aromákkal.

Fotó: Piszke

5. Őszi habzsidőzsi: dióhabos-szilvás pite

Biztosra vesszük, hogy a szilvaszezon egyik kedvence lesz ez a pite: omlós vajas tésztában habos diós töltelék, rajta pedig lédús szilvaszemek. Dió helyett akár mandulával vagy mogyoróval is érdemes tenni egy próbát! 

Fotó: Ötvös Zsuzsanna

6. Almás-diós-narancsos pite

Ha karácsonyi ízvilágra vágyunk, dobjuk össze ezt az almás-diós pitét: a gyors omlós tészta töltelékének szaftosságát az alma adja, a kandírozott narancshéj és a citromlé kiegyensúlyozza a cukor és a dzsem édességét, a dió finoman megpirul a tetején a tésztarácsok között.

Fotó: Piszke

7. Dédmamám receptje: mágnás diós pite

Igazi békebeli sütemény a mágnás diós pite. Az omlós tésztája a dédmamámtól örökölt recept alapján zsírral készül – én most egy csipet fahéjjal turbóztam még fel, ami jól illik a dióhoz. A habos diós réteg pedig egy réteg pikáns lekvárral egészül ki: a klasszikus változatba baracklekvár kerül, de ne féljünk kísérletezni a kedvenc lekvárjainkkal!

Fotó: Ötvös Zsuzsanna

8. A tökéletes zserbó, kétszer

Van valaki, aki nem ismeri a zserbót? Két receptünk is volt már, volt már pénteki süti, de megírtuk már a nagyik hagyományos zserbó receptjét is, amiben a szaftos baracklekvár és a dió olvad össze a könnyű tésztával, és a tetején finom csokiréteg ellensúlyozza a töltelék édességét. A soklapos sütemények elsőre ijesztőnek tűnnek, holott a zserbó tésztája gyorsan összeállítható, nagyon könnyen kezelhető, csak a kelesztési és sütési idő miatt tart kissé hosszabban elkészíteni. A csokiréteget is csak kihűlés után húzhatjuk a tetejére, és bár egy szelet zserbó mindig nagyon finom, egy napnyi pihentetés után érnek össze igazán az ízek.

Fotó: Piszke

9. Zseniális zserbópite

Van olyan, aki nem szereti a zserbót? És van olyan, aki nekiállna péntek délután, a munkából hazaérve? Ha nem, akkor itt egy egyszerűsített verzió: omlós, majd puha lap, baracklekvár, dió, csoki. Tökéletesen hozza a zserbóélményt, viszont macera nélkül összedobható. Ennek is jót tesz, ha áll egy napot!

Fotó: Piszke

10. Durváncsokis rumos-diós pöffetegek

Sokan beindították már a karácsony-visszaszámlálót, és ez a durván csokis kekszféle is a karácsonyhoz kapcsolódik: az USA déli részén éppolyan elmaradhatatlan karácsonyi sütemény, mint nálunk a beigli, bár eredetileg nem csokis, hanem melasszal és karácsonyi fűszerekkel készül. Ha tényleg pénteken sül, ne számítsunk rá, hogy a szombat reggeli pohár tej mellé akár egy darab is maradni fog...

Fotó: Piszke

11. Olaszos sikk: diós-aszalt meggyes cantuccini

A cantuccini vagy más néven biscotti egy (meglehetősen kemény) olasz kekszféle, amelyet jellemzően kávéhoz vagy édes desszertborokhoz fogyasztanak. Nagyon egyszerűen elkészíthető, a sütése két lépésben történik: először egy rúdban megsütjük, majd szeletekbe vágva kicsit megszárítjuk, végül pedig mártogatjuk.

Fotó: Ötvös Zsuzsanna

12. Kókuszos zabkeksz dióval és mazsolával

A zabpehely egészséges, aztán ott a kókusz, a mazsola, a dió – egy csésze forró teával valahogy ki lehet húzni az ebédig vagy a vacsoráig, de a gyerekek is hálásak lesznek, ha bedugunk egy-két kekszet tesióra utánra az uzsonnásdobozba vagy - most éppen - odakészítünk párat a kezük ügyébe, hogy szebb legyen az őszi szünet.

Fotó: Piszke

13. Mézes-diós ökörszem-süti

Vagy ujjbegy-süti, vagy thumbprint cake, és onnan kapta a nevét, hogy a közepébe legegyszerűbb hüvelykujjal mélyedést nyomni, és megtölteni tetszőleges édes töltelékkel, jó bele a sűrű lekvár, de akár a nutella is.

Fotó: Piszke

14. Jogásztorta, azaz kávékrémes diótorta

Ez egy igazi békebeli nagyisüti: a receptjét még az édesanyám tanulta az ő nagymamájától, és mind a mai napig gyakran készül különféle nagy családi ünnepekre.

Fotó: Ötvös Zsuzsanna

15. Egy jó máglyarakás vasárnapra?

Igazi klasszikus a máglyarakás: szaftos a tojásos-vaníliás tejtől, kellemesen savanykás a házi baracklekvártól, aromás a darált diótól, a lekváros tojáshab pedig légiesen könnyű a tetején.

Fotó: Ötvös Zsuzsanna

16. Diós-csokis fordított körtetorta

Vannak olyan sütik, amelyek már az illatukkal kicsalogatják a konyhába a háznépet. Ez is épp ilyen: a piruló dió, a vanília, a körte és a csoki illata a sütés végére odavonzza az édességre vágyókat. Nálunk csak négyszemélyes adagnak bizonyult.

17. Vaníliás-diós fordított süti mandarinnal

Az „upside-down” sütik népszerűségüket látványos külsejüknek köszönhetik, és nem is lehet elrontani őket: csak pár precíz lépést kell követünk, hiszen egyébként egy egyszerű kevert tésztát kell készítenünk.

Fotó: Piszke

18. Szilvás-diógrillázsos muffin

Amíg a szilvaszezon tart, érdemes kipróbálni ezt a gyorsan összedobható muffint. A tésztája hihetetlenül szaftos, ugyanis nemcsak friss szilva kerül bele, hanem szilvalekvár is, a diógrillázstól pedig izgalmasan ropogós lesz.

Fotó: Ötvös Zsuzsanna

19. Sütőtökös, diós muffinok 

Sütőtök-szezon van, és a sütőtökből nemcsak sós fogásokat készíthetünk, hanem bátran próbálkozhatunk vele édességeknél is. Nagyon egyszerűen elkészíthető, mégis nagyon látványos sütemény, amely a sütőtöktől hihetetlenül puha és szaftos lesz. A muffinokat citromos-fehér csokis sajtkrémmel díszítettük – ha nincs kedvük habzsákkal bíbelődni, csak kenjék a tetejére a krémet egy kanállal, de nem ér lespórolni!

Sütőtökös-diós cupcak e
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

20. Ropogós házi diós nápolyi

Milyen a jó házi nápolyi recept? Természetesen extra ropogós! Ahhoz, hogy a nápolyihoz használt ostyalapok megőrizhessék a ropogósságukat, olyan tölteléket kell használnunk, ami garantáltan nem tartalmaz nedvességet – az ostyalapok ugyanis a töltelék plusz nedvességtartalmát gyorsan magukba szívják, és felpuhulnak.

Nápolyi3b
Fotó: Ötvös Zsuzsanna
Blogmustra