Soha többet nem lesz szakadt a harisnyája!

Bevált és sokak által ismert trükk a harisnyán kialakuló lyukak azonnali, színtelen körömlakkal való bekenése. Ez tényleg megakadályozza a szemek leszaladását, de a lyuk akkor már ott van és azon semmi nem segít. De most végre van egy új trükk, ami állítólag mindennél hatásosabb – írja a Purewow.com. Ez pedig a fagyasztás: bizony, mielőtt felvenné nylonharisnyáját, tegye be a mélyhűtőbe! 

stockfresh 1378108 businesswoman-with-a-stocking-ladder sizeM
Stockfresh

Ha harisnyát vesz, még mielőtt felvenné, nedvesítse be hideg vízzel, csomagolja egy műanyag zacskóba és tegye a mélyhűtőbe a nedves (de nem víztől csöpögő), bezacskózott nylonharisnyát egy éjszakára. Reggel vegye ki a fagyott harisnyát és szellőztesse egy napig – ha ezt megteszi, a harisnya anyaga erősebb lesz a honlap szerint. 

"A mélyhűtés a nylont egy kriogén feszültségoldási folyamattal erősíti, mely során az alacsony hőfok megállítja a molekulák mozgását. Amikor újra szobahőmérsékletre kerülnek, a molekulák ellazulnak, újrarendeződnek és eltűnik a köztük lévő feszültség. Ettől az anyag nagyon egyenletes lesz molekuláris szinten, így eltűnnek a gyenge pontok, melyek a nylon szakadásához vezethetnek" – mondja a Daily Mailnek David Rigby, a Sock Shop szakembere.

Tényleg nem árt?

Ön ki fogja próbálni?

Persze az ilyesmit én csak akkor hiszem, ha látom, úgyhogy vettem egy nylonharisnyát és nekiestem. A harisnyán kívül egy pár Lycrával kevert zokni egyik felét is betettem a hűtőbe, hogy össze tudjam hasonlítani az anyagot azzal, amit nem kezeltem. Nem hittem el, hogy nem fognak tönkremenni.

Biztos voltam benne, hogy amikor kiveszem a mélyhűtőből, a fagyott harisnya egyszerűen eltörik és totál használhatatlanná válik, de nem ez történt. Tényleg kemény és deres volt mindkét darab, amikor kivettem a fagyóból, de másfél nap szobahőmérsékleten tartás után kiengedett mindkettő. Az anyag helyenként még kicsit hideg volt, de a harisnyák anyaga kiengedés után ismét ruganyossá vált. Tapintásra különbséget nem éreztem a fagyasztott és a nem fagyasztott Lycraszálas zokni között. Hogy molekuláris szinten mi történt, azt persze nem tudom, mert vagy ezer éve nem futott le harisnyám, de ártani biztos nem ártott a két napos procedúra. És nem is került semmibe.

Ha ezen túl van, de fél, hogy ügyetlen és ezzel tönkreteszi harisnyáját, akkor alábbi videóban megnézheti, hogyan kell szépen, okosan felvenni egy harisnyát. Például első viselés előtt mindenképp ki kell mosni, és ajánlott kesztyűben (!!!) magunkra húzni. Ha lábunkat is rendesen hidratáljuk felvétel előtt, akkor ezekkel a trükkökkel minimálisra csökkenthetjük a szakadás esélyét.

Még több hasznos tipp

Szárítson hajat pólóval! Ha törülközővel dörzsöli át haját, az a fodrászok szerint összekócolja a hajat, nem úgy a pamutpóló! Az ráadásul remekül beszívja a nedvességet.

Tovább tiszta marad a haja, ha szódabikarbónát kever a samponba hajmosás előtt. Elég épp csak egy fél kiskanálnyi vagy kevesebb, már ez is meggátolja, hogy rárakódjon a sok kosz és hajformázó a hajára.

Ha csillog a bőre, kávéfilterrel itassa le róla a zsírt. Sőt, ennél is olcsóbb és jobb, ha talál valahol zöld, durva felületű hajtogatott kéztörlőt, mert az még a direkt zsíritatásra tervezett kozmetikai lapocskáknál is hatékonyabb.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek