Zanza!

A körte a kedvenc őszi gyümölcseink közé tartozik, de nem csak magában esszük, előszeretettel használjuk süteményekbe is. Magában, csokival, mogyoróval, dióval, karamellel... mindenhogy finom! 

Fotó: Katuci

Íme a kedvenc körtés sütijeink:

Körtés, duplacsokis, karamelles brownie

A körte és csoki klasszikus és ütős párosítás, a méltatlanul mellőzött körte üde ízével jól harmonizál a csokoládé. Ebben a brownie-ban kicsit lágyítottunk, és a karcosabb étcsoki felét tejcsokival helyettesítettük.

Fotó: Piszke

Körtés, mogyorós, étcsokis süti

Most, hogy egyre kevesebb a bevethető gyümölcs, azzal kell ügyeskedni, amink van: jön tehát az almás, banános, narancsos, körtés sütemények szezonja. Az őszi sütik sorozatát egy körtés darabbal folytatjuk.

Fotó: Doctor Pepper

Körtés pite morzsával

Ez a pite langyosan egy nagy bögre tejjel vagy egy pohár fehérborral feldob bármilyen őszi délutánt. Ha igazi jóságot akarunk, akkor meglocsolhatjuk kevés tejszínnel összemelegített tejcsokival, vagy tálalhatjuk alig cukrozott, hideg tejszínhabbal is.

Fotó: Piszke / Dívány

Fordított körtetorta

Angolszász területeken népszerűek a fordított torták (angolul: upside down cakes). A lényeg, hogy az inkább pitére hasonlító tortákat sütés után megfordítjuk, így az aljuk lesz a tetejük, és a tészta alá pakolt gyümölcsök felülre kerülnek.

Leggyakrabban almával vagy körtével készülnek az ilyen jellegű sütemények – mi most körtét használtunk, amit előzőleg karamellben pároltunk puhára. A tészta összeállítása csak pár perc, a fahéjas fűszerezése remekül harmonizál a karamellizált körtével!

Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Diós-csokis fordított körtetorta

Vannak olyan sütik, amelyek már az illatukkal kicsalogatják a konyhába a háznépet. Ez is épp ilyen: a piruló dió, a vanília, a körte és a csoki illata a sütés végére odavonzza az édességre vágyókat: nálunk csak négyszemélyes adagnak bizonyult. Ha pedig kicsit extrább körtés édesség a cél, akkor ki lehet próbálni ezt a mogyorós-rozmaringos verziót is.

Mogyorós-körtés francia pite

Ez a változat mogyoróval és körtével készült, igazi őszi gyors sütemény, de ünnepivé tehetjük kis tejszínhabbal, sőt ha már mogyoró, méz helyett nyugodtan csíkozhatjuk egy kis nutellával is... Dióra vagy mandulára is cserélhetjük a mogyorót, biztosan nem rontjuk el.

Fotó: Piszke

Diós, körtés, kecskesajtos lepény

Őszintén szólva, magam sem tudom eldönteni, hogyan is ajánljam ezt a francia lepényt  (a rendes neve: galette), édesen vagy sósan, mert mindkét változat remek. Ezért mindenkinek a saját ízlésére bízom.

Fotó: Katuci

Kompót deluxe: vörösborban párolt körte

Nagyon egyszerűen elkészíthető desszert a fűszeres vörösborban párolt körte. Tulajdonképpen semmi más dolgunk nincs vele, mint a meghámozott körtéket nyakon önteni vörösborral, fűszerezni, majd élvezni, hogy a lakást elárasztja a fahéj, a szegfűszeg és a gyömbér illata, míg párolódnak a körték.

Fotó: Ötvös Zsuzsanna
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra