10 hordható trend, ami divatba jön jövőre

Négy hosszú hét után a napokban véget ért a 2016-os tavaszi-nyári kollekciókat bemutató divathét-sorozat, ahol láttunk borzalmas és innovatív dolgokat, számos trendet, mely már a show pillanatában kiment a divatból és pár jó ötletet is. Felbukkantak olyan elemek és témák is, melyek visszaköszöntek a New York-i, a londoni, a milánói, valamint a párizsi divatházak kifutóin is, tehát vélhetően tényleg divatba jönnek majd a következő év első felében. Szerencsére jövőre már nem lesz menő hippinek öltözni, bár a nosztalgikus, vintage és retro szerelések továbbra is trendinek számítanak majd. Nézze meg a hajtás után, hogy milyen ruhákban töltjük a következő szezont!

1. Még mindig kilencvenes évek 

A trend leginkább New Yorkban és Párizsban ütötte fel a fejét, ahol az évek óta divatban tartott, mára kissé unalmassá vált grunge után a rave kultúra főbb stílusjegyei, a minimalista, spagettipántos ruhák és az olyan kiegészítők lesznek felkapottak, mint például az övtáska vagy a telitalpú szandál. A Calvin Klein újra piacra dobja majd ikonikussá vált fehér selyemruháját, míg Betsey Johnson szerint a bordázott anyagból készült csíkos darabok lesznek majd divatban. A Giamba szerint visszajön a farmermellény, a Rag & Bone tervezői pedig a színes cipőfűzőket látnák szívesen az utca emberén.

2. Fodrok minden mennyiségben

A nőies fodrok számos formában és méretben jelentek meg a divatházak kifutóin, ami többek között azért is meglepő, mert ritkán nyúlnak ehhez az elegáns formához a tervezők. A fodros ruha elsősorban olyan nyárias színekben lesz trendi, mint a krémszín, a rózsaszín vagy a piros. Marques' Almeida és a Gucci például áttetsző anyagban gondolkodott a tervezés során, Luisa Beccaria selyemből készítette el klasszikus szabású ruháját, a Lanvin tervezője pedig a ruha oldalát dobta fel a motívummal.

3. Innovatív váll- és nyakmegoldások

A Fashionista.com szerkesztői szerint a váll lesz a divatszakma új erogénzónája 2016 tavaszán. És ezzel a véleménnyel egyet kell értenünk, mivel a jól variálható rész számtalan formában jelenik majd meg a következő szezonban. Andrew Gn szerint még mindig menő lesz a vállrésznél kivágott felső, míg az Issa és Bernard Chandran szerint inkább a nyakbaakasztós megoldás lesz a trendi. Michael Kors, a Chloé és Peter Pilotto vállvillantós formában gondolkodtak, de várhatóan nagy sláger lesz az aszimmetrikus megoldás is 2016-ban: ilyet küldött kifutóra többek között Christopher Kane, a Sacai és a Versace is, aki bőr egyrészesét variálta át a szezonban.

4. Gyűrött anyagok

Jó hír ez azoknak, akik nincsenek jóban a vasalójukkal, mivel nemhogy vasalni nem kell majd a következő szezonban, de már gyárilag gyűrt ruhát is vehetünk, ha akarunk. Legalábbis ilyen trehányul fogunk öltözni a Nina Ricci, az Alexander McQueen, a Givenchy és a Bottega Veneta tervező szerint, akik nemcsak a selyemruhákat, de a jól szabott blúzokat és hosszúujjú felsőrészeket is összegyűrték 2016 tavaszára.

5. Pliszírozott ruhák

Nem lesz elég az örökzöld rakott szoknya 2016 első felében, a redőzött anyag ugyanis felkerült a blúzokra és az egyrészes ruhákra is. J.Mendel ejtett vállú, királykék formában mutatta be a rakott ruhát, Sonia Rykiel fodros nyakrésszel kombinálta napsárga darabját, a Giles fodrokkal bolondította meg a kényes anyagot, a Stella McCartney kifutóján pedig rozsda és kék színekben, minimalista formában bukkant fel az anyag.

6. Viktoriánus stílus

A megszállott divatrajongók már jó pár szezonnal ezelőtt beépítették ruhatárukba a stílust, de vélhetően 2016 tavasza lesz az, amikor már a fast-fashion üzleteket is ellepik majd a magasított nyakú, fodros, virágos, buggyos ujjú, látványos övekkel feldobott, hosszú ruhák. Emilia Wickstead virágmintás ruhákat dobna piacra, a Fendi tervezője, Karl Lagerfeld a kilencvenes éveket idéző telitalpú szandálokkal párosította a viktoriánus ruhákat, az Etrónál bordó és fekete csíkos csipkeruhák, az Erdemnél pedig fodros ujjú, masnis nyakú ezüstkék egyrészesek lesznek majd kaphatóak.

7. Zsinórok, rojtok, madzagok

Az esetenként inkább eldolgozatlannak, mint direkt kiegészítőnek ható „kötelek” vastag és vékony verzióban is trendinek számítanak majd az év első felében. A Boss egy klasszikus V-nyakkivágású fekete koktélruhát dobott fel egy derékrészre szerelt szalaggal, a Marc Jacobsnál a flitterekkel kirakott, felsliccelt szoknyák kaptak oda nem illő zsinórokat, Derek Lam a bordó velúrkabát oldalát dobta fel madzaggal, míg a Michael Kors kifutóján a fodros randiruhákon bukkant fel a szokatlan trend. El tudjuk képzelni, hogy a különös megoldás az elmúlt pár szezonban végigsöpört rojtőrület egy letisztultabb formája a divatházaknál.

8. Pizsama-ruhák

Úgy tűnik, hogy a divatházak tervezői állandó kényelmet szeretnének biztosítani tehetős vásárlóik számára, akiknek 2016-ban lehetőségük nyílik arra, hogy a nappalokat is pizsamában töltsék majd. Azért reméljük, hogy senki nem zavarodik majd össze a trend hatására és nem húz estélyit a lefekvéshez. Mindenesetre Sonia Rykiel szerint piros szőrmeboával kombináljuk majd a fekete-fehér pizsamát, a Loewe kifutóján barackszínben, túlméretezett kitűzővel és organza sállal, a Creatures of Comfort shown pedig kék színben jelent meg a gyűrött anyagból készült fazon, amit remélhetőleg nem tartanak majd sokáig trendben a luxusmárkák.

9. Latin hatás

A romantikus fodrokkal együtt a spanyol ihletésű, piros árnyalatú ruhák és flamenco szoknyák is felbukkantak a divatházak kifutóin. A Blugirl szerint fekete haspólóval viseljük majd a combtőig felsliccelt fodros szoknyát, a Proenza Schouler szerint a féloldalas fodros ruha lesz majd a menő, míg az Oscar de la Renta egy kis csipkével tette még dögösebbé a latin stílusú kreációit. Roberto Cavalli bomberdzsekivel hordaná a színes és fodros estélyiket a következő szezonban.

10. Újragondolt fehér ingek

Ruhatárunk egyik legbombabiztosabb darabja eddig is számtalan formában tért már vissza a kifutókra, de az idei évben még ennél is merészebben dekonstruálták a fazont a divatházaknál. Az irodisták egyik kedvenc alapdarabját talán még Zac Posen és Fyodor Golan dobná piacra hordható formában, azonban a Jacquemus és a Delpozo dizájnerei már nem biztos, hogy ezt a réteget kívánták megcélozni a modernizált fehér blúzokkal.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek