Koffeinfüggők figyelem: kávéadag omlós kekszben

Koffeinfüggő olvasóink garantáltam imádni fogják ezt a kekszet: roppanós vajas-omlós kekszek kávéval megbolondítva. A keksz akkor lesz a legfinomabb, ha jó minőségű, szemes (lehetőleg arabica) kávét használunk hozzá, és ezt közvetlenül a keksz sütése előtt, frissen törjük össze mozsárban, vagy daráljuk durvábbra kávédarálóban.

Ötvös Zsuzsanna

Akár fűszerekkel is megbolondíthatjuk a kekszeket: a jolly joker vanílián kívül jól passzol a kávéhoz a fahéj, a szerecsendió és a kardamom is.

Hozzávalók kb. 2 gáztepsi kekszhez:

185 g liszt
15 g durvábbra őrölt vagy mozsárban összetört szemes kávé
150 g hideg vaj
70 g darált mandula (vagy helyette dió, mogyoró)
60 g porcukor
egy csipet tengeri só
1 tojás

Ötvös Zsuzsanna

1. A kávés omlós tésztához a lisztet, a kávét, a kockákra vágott vajat, a darált mandulát, az átszitált porcukrot és a sót kézzel összemorzsoljuk. Még egyszerűbb, ha egy S-késes aprítógépben aprítjuk morzsásra.

2. A tojást felverjük, és kb. a felét hozzáadjuk a lisztes morzsához, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha nem áll össze ekkor a tészta, még egy keveset gyúrunk hozzá a felvert tojásból. Ha túl lágy, ragacsos lenne, akkor egy kevés lisztet gyúrunk hozzá. A kész omlós tésztát alufóliába csomagoljuk, és egy órán keresztül hűtőben pihentetjük.

3. Az omlós tésztát lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, majd tetszőleges formájú kekszeket szaggatunk ki belőle. A tészta nem tartalmaz sütőport, így keksznyomdával is díszíthetjük a kekszeket, a minta szépen meg fog maradni. Érdemes a mintázást akkor végezni, amikor a kekszeket már sütőpapírral bélelt tepsire fektettük. Én most betűnyomdával az angol „coffee” szót nyomtam a kekszekre.

4. 175°C-ra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük a kekszeket: akkor jók, amikor épphogy elkezdene pirulni a szélük itt-ott. A tepsin hagyjuk kihűlni a kekszeket.

Ötvös Zsuzsanna

Tipp: A deluxe változathoz össze is ragaszthatjuk kettesével a kekszeket akár Nutellával, akár tejszínes csokoládékrémmel.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek